Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 generösa bitar citronrutor.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
- Arbeta ihop alla ingredienser till botten bara precis till det går ihop till en deg, gärna i matberedare men för hand funkar också bra.
- Tryck ut degen i botten på långpannan. Nagga hål i degen med en gaffel och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
- Under tiden som botten är i ugnen så kan du passa på att göra fyllningen.
- Blanda ihop strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt ägg och äggulor. Rör försiktigt ihop med en ballongvisp tills äggen löst upp sig i smeten. Var väldigt försiktigt här och rör med försiktiga rörelser utan att lyfta vispen ur smeten. Är du för hårdhänt här och låter luft komma in i smeten kommer rutorna bli vita istället för gula.
- Tillsätt till sist saft och skal från citroner. Rör om försiktigt bara tills det precis fördelar sig jämnt i smeten.
- Häll upp fyllningen i formen, över den gräddade botten. Sänk temperaturen på ugnen till 150 grader och grädda citronrutorna i 20-25 minuter eller tills fyllningen blivit vobblig. Den ska inte få någon färg.
- Låt kakan svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp i rutor och pudrar med florsocker. Ska du frysa in några av rutorna kan du skippa att pudra florsocker på just de bitarna och vänta med det tills de ska serveras.
- Förvaras i lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Om man vill göra glutenfria, är det degen man ska byta ut till det som du har skrivit eller är det också fyllningen? Vilken mängd är till vad? 😇 älskar dina bakverk!
Mvh
Detta undrar jag också
Ser så gott ut, det där måste jag testa! 🤩😁
Tack! Hoppas att det ska smaka 🙂
Jag älskar när du avslutar alla recept med hur man kan göra bakverken glutenfria! Är rätt nyligt diagnostiserad med glutenallergi men det känns ju inte som några problem när det finns sådana som du <3 Tusen tack för detta! <3
Förlåt för sent svar ❤️ Gud vad glad jag blir, tack snälla fina!
Såg sjukt gått ut och bra till påsk, håller på att göra nu så ska bli kul att smaka🙃🙂
Hej hej! Förlåt för sent svar, mums! Hoppas att det smakade ❤️
Mums, går det bra att frysa in?
Går superbra! 😊
Är det saft från citron som används eller annan citronsaft? 😊
Kan man byta ut smöret mot något mjölkfritt? 😊
Funkar utmärkt 🥰
Hur många citroner behöver man?
Hej 👋
Kanske dum fråga, men är ovan bakare😅 men när de står 6 ägg och 6 äggulor, är det totalt 12 ägg som används?
ser jätte gått ut 🙂 kan inte du göra en video där du bakar citronrutor ? 🙂
Absolut kan jag det 😀
Jag undrar exakt hur det menas men äggen ska det va 12 ägg????
Det stämmer att det ska vara 12 ägg 🙂