Sconessemla

sconessemla
Sconessemla är en semla som består av kardemummascones som fylls med mandelmassa och fluffig vispgrädde.

Jag hade egentligen inte tänkt ta fram någon ny semla i år… Så säger jag varje år och så slutar det med att jag får minst en idé som jag bara måste testa! Det kliar för mycket i fingrarna för att jag ska kunna låta bli. Jag trodde faktiskt inte att detta skulle bli så bra men kära vänner, sconessemla klättrade snabbt upp på listan med favorithybrider. Underbart gott och perfekt att servera som sött tillbehör till brunch eller liknande.

semmelscones

Förutom att semmel scones är underbart goda så är de ju supersnabba att göra! Dessa görs utan jäst och behöver därför inte jäsas. Bara att knåda ihop, grädda, låta svalna, fylla och hugga in på en gång.

Använder du en rund utstansare med diameter på 5 cm så får du ut 24 stycken små sconessemla. Det funka bra att även rulla degen till en korv och sen skära i skivor om du inte har en utstansare.

Kardemummascones:

1 msk bakpulver

0,5 tsk salt

2 tsk mortlad kardemumma

1 msk vaniljsocker

7 dl vetemjöl

100 g mjukt, rumsvarmt smör

3,5 dl filmjölk

Fyllning & Dekoration:

3 dl mandelmassa – jag gjorde enligt DETTA recept men det funkar bra att köpa färdig och riva och blanda upp med lite mjölk eller liknande för en krämigare konsistens.

6 dl vispgrädde

florsocker till pudring

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop bakpulver, salt, kardemumma, vetemjöl, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke.
  3. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smulig deg. Ha sedan ner filmjölken och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg. Den här degen vill du inte överarbeta för att få rätt konsistens på sconesen.
  4. Kavla ut degen till ca 1-1,5 cm tjockt. Stansa ut scones och placera dem på plåtarna med bakplåtspper.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills sconsen fått en ljust gyllenbrun färg. Låt sconesen svalna helt och hållet innan du fyller med mandelmassa och grädde.
  6. Skär av toppen på sconesen med en brödkniv. Spritsa eller bre på lite mandelmassa. Toppa med grädde (spritsa eller klicka ut). Lägg på locket och pudra med florsocker.

TIPS!

  • Gör glutenfria sconessemlor genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska sconessemlor genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, filmjölk mot växtbaserad motsvarighet eller rinnigare vegansk yoghurt och grädden mot växtbaserad vispgrädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
sconessemla

Sconessemla

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marie Bjärkebkad
Marie Bjärkebkad
3 years ago

Tror du det funkar med Semper mjölmix så man får glutenfria? Tänkte bjuda något gott på jobbet och dessa är små å lagom å ser alldeles underbara ut 🥰🤗

maria
maria
3 years ago

Kan man frysa dom? Alltså innan fyllningen+ grädde är tillsatt? 🙂

narjes
3 years ago

kan man byta filmjölk mot vanlig mjölk???

narjes
Svara till  narjes
3 years ago

svara på min

Sarina
Sarina
3 years ago

Hej, jag vill testa detta recept det ser jättegott ut. Men 24 st blir väldigt många. Kan man göra färre på något sätt? 😍

Alva
Alva
3 years ago

Hej! Vad kan man byta filmjölken ut till? Fungerar mjölk blandat med fil eller mjölk blandat med creme fraiche och kvarg

Alva
Alva
3 years ago

Scones var perfekta! Använde mjölk blandat med gräddfil och kefir.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?