Härligt len och lite seg gräddkola med smak av vanilj, toppad med flingsalt. Ett busenkelt godis som är beroendeframkallande gott och som bara smälter i munnen.
Reklam för min webbshop
Jag använder dessa silikonbalkar (adlink) när jag gör godis, men det funkar utmärkt att bara fodra en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper, som finns att köpa i min webbshop!
Det som är så underbart med den här typen av godis är att om man, mot för modan, inte äter upp allt på en gång, så håller det i minst 3 veckor i kylskåpet i lufttät burk. Så man kan liksom gå och ta sig en liten godisbit närhelst man råkar gå förbi kylskåpet, just sayin’…
Går det bra med margarin eller är det endast smör som gäller? 🙂
Oooo mums ska nog göra detta idag!!
När jag gjorde dessa så gick smöret ut smeten när de va på 124 grader, varför?
Kokade du på högsta temperatur? Kokar man för hårt riskerar nämligen smeten att skära sig <3
Kokte den på låg temperatur, men torkade bort det lösa smöret så den går att äta. Den är himla god😊
Brukar du aldrig använda glykos i kolan?
När jag var uppe i 122grader märkte jag att den bränt 😢
Hur hårt ska den koka och hur mycket ska man röra? Jag rörde inte mycket alls- det verkar varit för lite. Eller?
Använde du en tjockbottnad kastrull? <3
Kan du länka termometern du använder dig av? Helst inte en digital, råkar hela tiden söndra dom 😀
Vad är silikonbalkar du använder dig av? Finns de något alternativ till det ?
Ska det koka längre om man gör dubbelsats?
Hej! Om man har en termometer, ungefär hur många minuter ska det koka?
ca 30 minuter men det beror också på hur effektiv spis du har, om din kastrull är tjockbottnad eller inte osv <3
Kan man byta ut den vita chokladen mot en mörkare choklad?
Kan man tillsätta saffran i receptet?😍
Kan man använda mörk sirap?
Kokade dessa igår och de var heeeelt magiska, tack!
Hej! Ska man använda sig av kulprovett om man inte har en termometer? Och hur länge ska den koka om man gör de i så fall?
Muuuuums SÅ GALET GOD!! Godaste jag ätit.. kokade till 127 grader i tjockbottnad stor 6 liters kastrull, går fort då.. den blev perfekt liiite hård men len och mjuk. Annars brukar jag föredra 125 grader. Farligt god! 👌😍
Verkar god! Kan det funka lika bra med agavesirap?
Försökte mig på detta nu ikväll men tyvärr så brände den :/ jag som hade längtat så! Får se om jag ger mig på den imorgon igen 🙂
hej! jag håller på fixa gräddkolan och jag undrar hur länge den ska sitta i kylskåpet innan man ska börja forma kolan?
Hur länge ska den va i kylen ?
Hej, vill jätegörna testa detta men har inga silikonbalkar. Kan man använda något istället för det?
Hej! Om man inte har en termometer, hur vet man då om kolan är färdig?
Hejhej! Med hjälp av kulprovet 🙂 Klicka ner lite smet i ett glas med kallt vatten när du tror att kolan börjar bli klar. Om du efter det kan forma smeten till en mjuk boll så är den klar annars är det bara att låta den fortsätta koka.
För oss som inte hat lätt att hitta vanilj socker (i USA), hur mycket vanilj extrakt ska ska man använda? Går det okej med det?
Det funkar absolut! 1 msk brukar vara lagom 🙂
Mums
🥰🥰
Kan man frysa in dessa? Blir de lika bra när de tinar igen?
Det går jättebra 😍
Går kolorna att frysa?
Absolut 🙂
Läste inte receptet innan jag började och la i saltet tillsammans med allt, är den förstörd?