Fluffiga och frasiga saffransmunkar med vaniljkräm som bara smälter i munnen.
Jag har fått äran att vara med i fantastiska Anotnija Mandirs serie på youtube där hon varje advent bakar något gott tillsammans med mig. Första avsnittet är nu här och vi bakade fluffiga saffransmunkar med vaniljkräm. Det blev så galet gott!
Munkarna blev sådär härligt fluffiga med en frasig utsida och vaniljkrämen inuti vart pricken över i:t. Det här bara måste ni prova!
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör
Saffransmunkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i
Tips!
Just nu finns det inga tips för detta inlägg
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
2 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,3 dl majsstärkelse 50 g mjukt smör
Saffransmunkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i
TIPS!
Det finns inget tips för detta recept!
Dela receptet
Såhär gör du:
Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Om jag ska försöka mig på dessa glutenfria? Hur gör jag dessa då? 😍
Bianca
3 years ago
Går det att frysa ner dom efter man har gjort dom? ☺️
Amelie
3 years ago
Kan man frysa in dessa?
Mina
3 years ago
Kan man byta ut vaniljstången/vaniljpulver mot vaniljsocker? Isåfall hur mycket (till vaniljkrämens recept)❤️
venessa
3 years ago
Går det att använda köpt vaniljkräm
venessa
3 years ago
Vad för maskin är det man ska använda?
Haya
3 years ago
Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i såsen?
Lisa
3 years ago
Kan man skippa ägget i degen? Eller byta ut mot något? Allergisk..
Delicia
3 years ago
Hi! Is there any way to check this page in English? Iam from holland so i dont understand anything haha.
Malin
3 years ago
Om man vill göra det mjölkproteinfritt, vad rekommenderar du för mjölksubstitut? Havremjölk eller mandelmjölk?
Emma
3 years ago
Kan man rädda vaniljkräm om den blivit för lös? Eller är det bättre att göra en ny? 🙈
Heh
3 years ago
Hur kan man göra dom glutenfria?
Elin rahman
3 years ago
Hej camilla!
Finns det ett annat sätt att veta om oljan temperatur eller när man kan fritera munkarna ifall man inte har en sån där temperatur mätare?? 🙂
Sandra
3 years ago
Bakade dessa idag, och det blev en succé! Tack för receptet 😁 Så himla goda.
Moa
3 years ago
Går det att använda växtbaserad mjölk i dessa och i så fall vilken skulle du rekommendera? De ser så goda ut! 😍
• Paula Struck
3 years ago
Måste man fritera dem eller kan man göra det i ugnen?
Det går bra att bara utesluta ägget och ersätta smör och mjölk mot växtbaserade alternativ 🙂
Anna Franzén
3 years ago
Jag får inte vaniljkrämen att tjockna. Jag har följt alla steg men det händer ingenting. Vad kan jag göra? Tacksam för hjälp då munkarna ska fyllas om en stund 🙂
Ofta brukar det vara för att äggen man använder är av storlek S eller M och inte L. Använder du mindre ägg kan du ha i en extra äggula eller två eller mer majsstärkelse 🙂
mohadese
3 years ago
kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Deeee smakarrrrrr skit gottttt😋😋💯
Funkar det att frysa in dessa? Hur tinar man dem på bästa sätt isåfall?:)
wow vilken smak:)
Om man inte har en termometer vad ska man göra då?
Hej, när du gjorde hur var de att göra utan termometer?
Hejhej! Funkar bäst att göra med termometer men du kan göra utan genom att då och då testa med en liten degbit och se hur den beter sig ❤️
Går det bra att frysa in dom?
Ja! utan sockret runtom <3
Fungerar det att frysa in dessa munkar? Hur tinar man dem på bästa sätt isåfall?:)
❤
Hur förvarar man dessa på bästa sätt så de är lika goda dagen efter?
Lufttät burk i rumstemperatur 🙂
Går de att frysa?
Ja, utan sockret runtom! 🙂
Om jag ska försöka mig på dessa glutenfria? Hur gör jag dessa då? 😍
Går det att frysa ner dom efter man har gjort dom? ☺️
Kan man frysa in dessa?
Kan man byta ut vaniljstången/vaniljpulver mot vaniljsocker? Isåfall hur mycket (till vaniljkrämens recept)❤️
Går det att använda köpt vaniljkräm
Vad för maskin är det man ska använda?
Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i såsen?
Kan man skippa ägget i degen? Eller byta ut mot något? Allergisk..
Hi! Is there any way to check this page in English? Iam from holland so i dont understand anything haha.
Om man vill göra det mjölkproteinfritt, vad rekommenderar du för mjölksubstitut? Havremjölk eller mandelmjölk?
Kan man rädda vaniljkräm om den blivit för lös? Eller är det bättre att göra en ny? 🙈
Hur kan man göra dom glutenfria?
Hej camilla!
Finns det ett annat sätt att veta om oljan temperatur eller när man kan fritera munkarna ifall man inte har en sån där temperatur mätare?? 🙂
Bakade dessa idag, och det blev en succé! Tack för receptet 😁 Så himla goda.
Går det att använda växtbaserad mjölk i dessa och i så fall vilken skulle du rekommendera? De ser så goda ut! 😍
Måste man fritera dem eller kan man göra det i ugnen?
Det funkar att baka dem i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Blir gott men ger inte en lika frasig yta och inre fluff 🥰
Hej! Kan man låta degen jäsa i kyl under natten med?
Mvh
Kan man grädda dem i ugnen istället för att använda olja??
Kan man göra munkarna utan degmaskin?
Yes, se till att knåda ordentligt bara 🙂
Hej,
Kan man tillaga bullarna i ugnen istället för att fritera och sedan fylla dem med vaniljkrämen? 😊
Vilken temperatur och tid då?
Hejhej! Det kan man, 200 grader i ca 15 minuter brukar vara lagom 🙂
Hej! Går de att göra degen kvällen innan och låta de jäsa under natten?
Hejhej! ja om du minskar jästen med hälften 🙂
Ska det jäsa kallt eller i rumstemperatur då?😊
Går de bra att göra receptet utan saffran, blir de som vanliga munkar då?
JA 😀
Mina munkar vart degiga inuti kan jag rädda dom på nått sätt ?? 😢😢
Om du inte hunnit rulla dem i socker än så kan du fritera dem lite till med risk för att de blir väldigt mörka <3
Måste man ha saffran
Nej 🙂
Vilken jäst använder du? Vanlig eller för söta degar?
Vanlig 🙂
Kan man göra exakt samma recept fast utan fyllning? Eller ska man ta något annat recept då? 🙂
Hej! Kan man göra mini-munkar av dessa? Isåfall hur länge ska de friterad då? 😍
Skulle man kunna ta reda på temperaturen i oljan utan en termometer?
Mamma hade gammal saffran som hon hade förvarat i kylskåpet kan jag använda de och har du några tips så saffran uppfyller sin fulla funktion i degen
Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver i vaniljkrämen?
Det kan man 🙂 Kommer dock inte smaka lika mycket vanilj <3
Kan man använda sig av färdig vaniljkräm?
Absolut 😀
Går det att göra glutenfri?
Yes, men har inte provat än. Uppdaterar inlägget med glutenfritt tips så fort jag provbakat <3
Har provat glutenfritt går alldeles galant!!!
Hur mycket mjöl hade du, och använde du vanlig mjölmix?
Har du testat att göra munkarna veganska? Kan tyvärr inte äta ägg
Det går bra att bara utesluta ägget och ersätta smör och mjölk mot växtbaserade alternativ 🙂
Jag får inte vaniljkrämen att tjockna. Jag har följt alla steg men det händer ingenting. Vad kan jag göra? Tacksam för hjälp då munkarna ska fyllas om en stund 🙂
Ofta brukar det vara för att äggen man använder är av storlek S eller M och inte L. Använder du mindre ägg kan du ha i en extra äggula eller två eller mer majsstärkelse 🙂
kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpulver
Det kan man 🙂
Camilla hur många saffranmunkar fick du och Antonija när ni bakade?
30 stycken 🙂
när degen ska jäsa kan man värma ungnen lite och sedan stänga av den och legga in degen där för att den ska jäsa snabbare
Snälla lägg upp glutenfritt alt!! :D:DD
Så goda! Men Hur tinar man bäst dom frusna munkarna?😍
Måste det vara exakt temperatur på oljan? Har ingen sån sticka att ta temperaturen med😩
Blir det någon skillnad om man kör laktosfri mjölk i vaniljkrämen? Eller kan man bara använda ”vanlig” mjölk.