Wienerstänger med blåbärssylt

Wienerstänger är en klassisk småkaka med fyllig och mjukspröd mördeg som fylls med bär av valfri sort och toppas med härlig glasyr. Dessa har jag fyllt med blåbärssylt.

Har ni tröttnat på mina blåbärsrecept än eller är det ok om jag fortsätter? Idag kokade jag blåbärssylt och gjorde en massa goda småkakor på det. Bland annat dessa wienerstänger med blåbärssylt. Wienerstänger är så himla gott och en lite underskattat småkaka om ni frågar mig. Varför bakar man inte wienerstänger oftare? Goda och enkla att baka. En perfekt småkaka helt enkelt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
wienerstänger

Wienerstänger med blåbärssylt

Portioner: 24

Ingredienser

Kaka:
125 g mjukt, rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
0,75 dl sylt eller marmelad av valfri sort (jag använda blåbärssylt denna gång)

Glasyr:
1 dl florsocker
2 tsk vatten (citronsaft eller limejuice går också bra och ger en extra fräsch och syrlig kaka)

Tips!

  • Gör veganska wienerstänger genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gör glutenfria wienerstänger genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl glutenfri mjölmix och 2 dl potatismjöl.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Kaka:
125 g mjukt, rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
0,75 dl sylt eller marmelad av valfri sort (jag använda blåbärssylt denna gång)

Glasyr:
1 dl florsocker
2 tsk vatten (citronsaft eller limejuice går också bra och ger en extra fräsch och syrlig kaka)

TIPS!

  • Gör veganska wienerstänger genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gör glutenfria wienerstänger genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl glutenfri mjölmix och 2 dl potatismjöl.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  2. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Plasta in degen eller lägg i en lufttät burk och låt stå i kylskåpet i 30-60 minuter (Degen kan vara lite kladdig och svårhanterlig att jobba med om den inte får vara i kylen först. Kompensera INTE med mer mjöl, utan degen behöver vara lite kladdig för rätt konsistens på kakan).
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Dela degen i två delar och rulla ut dem till rullar, ca 3-4 cm breda.
  6. Gör en fördjupning i mitten av varje längd. Fyll fördjupningen med sylt.
  7. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt längderna svalna lite, men fortfarande vara lite varma när du har på glasyren.
  8. Glasyren gör du enkelt genom att bara blanda ihop florsocker och vätska. Ringla ut glasyren på syltfyllningen.
  9. Låt längderna svalna ytterligare några minuter och glasyren stelna innan du skär längderna i kakor.
  10. Servera direkt eller förvara mörkt och svalt i lufttät burk. Kakorna går bra att frysa in.
Steg för steg

Video
  1. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  2. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Plasta in degen eller lägg i en lufttät burk och låt stå i kylskåpet i 30-60 minuter (Degen kan vara lite kladdig och svårhanterlig att jobba med om den inte får vara i kylen först. Kompensera INTE med mer mjöl, utan degen behöver vara lite kladdig för rätt konsistens på kakan).
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Dela degen i två delar och rulla ut dem till rullar, ca 3-4 cm breda.
  6. Gör en fördjupning i mitten av varje längd. Fyll fördjupningen med sylt.
  7. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt längderna svalna lite, men fortfarande vara lite varma när du har på glasyren.
  8. Glasyren gör du enkelt genom att bara blanda ihop florsocker och vätska. Ringla ut glasyren på syltfyllningen.
  9. Låt längderna svalna ytterligare några minuter och glasyren stelna innan du skär längderna i kakor.
  10. Servera direkt eller förvara mörkt och svalt i lufttät burk. Kakorna går bra att frysa in.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla
Camilla
4 years ago

Tusen tack för att du lägger till tips på hur man kan göra dem glutenfria/veganska! Det uppskattas verkligen ska du veta😍

Lotta
Lotta
4 years ago

Det ser gott ut! Och tack för att du skriver hur man ska göra om man vill ha det veganskt/glutenfritt. Uppskattas!

Lars Ellerman
Lars Ellerman
3 years ago

Min favorit Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

Jenny
Jenny
3 years ago

Fina Camilla! 💕 tänkte baka dessa till mitt bröllop. När kan jag baka dom tror du? Hur många dagar innan alltså. Tack för alla recept och för all inspiration!

Marina
Marina
3 years ago

Hej! Tack för alla recept! Kan man ha degen i kylen längre? Säg över natten?

Camilla F.
Camilla F.
3 years ago

Hej Camilla, kan man frysa in dessa delikata kakor?
Bästa Hälsningar
Camilla

Camilla Lundin
Camilla Lundin
2 years ago

Vad är det för bakplåt du använder?

Camilla Lundin
Camilla Lundin
Svara till  camillahamid
2 years ago

Vad är längden på plåten som du använder?

Majlis
Majlis
2 years ago

mycket bra glutenfri recept, mycket nöjd

Kersthin
Kersthin
2 years ago

Tack för att du lägger till ingredienser för glutenfritt

Tips!

  • Gör veganska wienerstänger genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gör glutenfria wienerstänger genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl glutenfri mjölmix och 2 dl potatismjöl.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?