Härligt frisk pavlova med lemon curd-grädde. En marängtårta som verkligen piggar upp!
Är du ledig eller jobbar du på som vanligt? Själv har jag min första riktiga semester på flera år. Jag har alltid jobbat eller pluggat men i år gav jag mig själv en flera veckors lång, välbehövd semester. Det är dock ingenting ni märker av förutom att jag skriver det här. Jag har nämligen ordnat så att nya recept, youtube-videos och annat roligt fortsätter att rulla på även fast jag vilar upp mig tillsammans med familjen.
Men nu till min pavlova! Visste du att pavlovan har fått sitt namn efter en rysk ballerina som hette Anna Pavlova? Mer om henne vet jag inte men det jag vet om pavlova är att en typisk pavlova består av en stor, rund marängbotten med en krispig yta och lite segmjuk insida. Fyllningen kan du vara hur kreativ du vill med och jag älskar att antingen gå all in med det syrliga eller all in på det dekadenta chokladiga. Dagens pavlova blev en somrig variant med syrlig lemon curd-grädde och massor av färska bär. Så vansinnigt god!
Det som är bra med just lemon curd – fyllning är att äggulorna från när du gör marängen inte går till spillo. Detsamma gäller om du gör en fyllning på t ex vaniljkräm eller chokladmousse. Lite tips för dig som vill ta vara på hela råvaran! Om du inte orkar eller hinner göra egen lemon curd så funkar det såklart utmärkt att köpa färdig på burk.
En bra grej med just pavlova är att det är en marängtårta som är lätt att förbereda flera dagar innan den ska serveras. Inte hela tårtan men iallafall botten. Förvara den i rumstemperatur, utan plast eller liknande och fyll och dekorera den när det är dags att servera. När den är fylld och dekorerad behöver den förvaras i kylskåpet.
Blev sååå bra!!
Hur många personer räcker tårtan till?
Hej hej! Receptet ger ca 12 generösa bitar💕
Kan man ha den i kylen övernatten?
Hejhej! Går superbra =)
Hur många dagar innan kan man förbereda marängbotten?
Hejhej! Marängbotten kan förberedas flera dagar i förväg, så länge man förvarar den svalt och torrt i en lufttät behållare 🤗
Hittar inte länken till receptet, vill skriva ut det
Hej! Jag har provbakat marängen inför midsommar. Men när jag vispar ner strösocker i hårda äggviteskummet så blir smeten lös och blank. Finns inga sockerkristaller kvar. Råkade ta kylskåpskallt ägg nu. Vet du vad som kanske blir fel med äggsmeten? 🙂
Hejhej! Kan det vara så att du råkat få med lite äggula?
Hej! Äggulan höll sig hel så det lyckades jag undvika. Jag ska prova en gång till får vi se 😊
Hej! Kan man förbereda maräng och curd dagen innan för att sedan bara garnera tårtan innan servering? 😍
Absolut 😍❤️
Hej! Kan jag göra portionsstorlek istället? 1 pavlova per person? Hur ändrar jag tiden i ugnen då?
Varför en del florsocker och inte enbart strösocker? För att få lite stärkelse? Som tillsätts separat i andra marängrecept har jag sett. Gör det marängen stabilare? En del recept innehåller också lite salt o/e något surt, tex ättika. Hur påverkar det?
Precis, det är pga stärkelsen men också för att florsocker smälter mycket snabbare in i marängsmeten och gör att man får en tjockare och stabilare maräng. Därför behövs inte någon syra i detta recept 🥰
Hej! Undrar bara om det var 100 grader i varmluftsugn?
Hejhej! 100 grader över- och undervärme blir 90 grader varmluftsugn ❤️
Åh, tack så mycket…❤
Hej! Går det dela receptet på två om man inte vill ha så stor pavlova? Kan man förvara den i kylen? Hur länge isåfall? 🤗
Hejhej! Funkar utmärkt 🙂 Om du inte fyller den direkt förvaras den bäst torrt och svalt. Brukar låta min ligga kvar på plåten under en kökshandduk bara 🥰
Tack för väldigt tydligt och klart recept! Jag ramlade liksom över sidan, jag är kock men som så många av dessa är jag faktiskt ganska dålig på dessert och behöver kolla snabbt på bra recept.
Marängen är i ugnen och curd i kylen, smeten på båda blev riktigt bra, så nu håller jag alla tummar😉
Keep doing what you’re doing!
Åh vad glad jag blev av din kommentar. Stort tack! 😍
En uppdatering; både maräng och lemon curd blev SÅ bra! Och nu gör jag ytterligare en marängsats😊
Har du provat att ha i kakao/choklad? Eller det kanske är bättre att isåfall smälta mörk choklad och doppa i..?
Hur långt innan kan man lägga på grädden o bären om marängen blir mjuk alltså
Hejhej, pavlovan bör dekoreras precis innan servering 🥰
Pavlova så gott. Hur förvara den om man vill fylla botten en annan dag?.
Visst är det? 😍 Marängbotten kan förberedas flera dagar i förväg, så länge man förvarar den svalt och torrt i en lufttät behållare 🤗
Jag och dottern gjorde denna tårta fast med jordgubbar, grädde och sylt istället. Marängen vart verkligen succé, riktigt lätt och gott recept på marängen ❤️
Åh vad fin! 😍 Tack, vad glad jag blir att ni tyckte det var enkelt!
Älskar Pavlova men tål inte grädde längre pga för hög fetthalt 🙁 vad kan jag ersätta grädden med ?
Vispad creme fraiche eller vaniljkvarg 🙂
Tack 🙏🏻
Äääälskar denna!! 😍 Om jag vill göra den i långpanna, passar det x2 eller x3 då?