Vaniljpaj med bär

Drömgod vaniljpaj med bär. En riktig sommarpaj med enkla och goda smaker som bara smälter i munnen!

Hur tycker du att spröd mördeg, len vaniljkräm och en massa bär låter? Det är nämligen det som den här drömgoda sommarpajen består av. En riktigt god vaniljpaj med sommarbär. Lite som en bärpaj med vaniljsås fast ändå inte haha!

Grunden till den här pajens vaniljfyllning är egentligen bara min vaniljkräm med lite fler äggulor för att ge den en lite fastare konsistens så att man kan skära fina bitar och för att pajen ska hålla ihop. Hemgjord vaniljkräm tycker jag är så gott att jag kan äta det med sked och det är lite därför jag tog fram receptet på den här pajen för varje tugga blir som att äta en sked med vaniljkräm med lite härligt tuggmotstånd från pajskalet och syrligheten från alla goda bär.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
sommarpaj

Vaniljpaj med bär

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl + lite extra till utkavling
1 dl florsocker
1 ägg
ev. 1 msk vatten

Vaniljfyllning:
3 dl mjölk
2 krm vaniljpulver
1 dl strösocker
5 äggulor
0,5 dl majsstärkelse
50 g kallt smör
ca 250 g färska bär av valfri sort (jag använde vinbär, blåbär, hallon och jordgubbar)

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet i pajskalet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix men samma mängd glutenfri mjölmix till utkavlingen.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl + lite extra till utkavling
1 dl florsocker
1 ägg
ev. 1 msk vatten

Vaniljfyllning:
3 dl mjölk
2 krm vaniljpulver
1 dl strösocker
5 äggulor
0,5 dl majsstärkelse
50 g kallt smör
ca 250 g färska bär av valfri sort (jag använde vinbär, blåbär, hallon och jordgubbar)

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet i pajskalet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix men samma mängd glutenfri mjölmix till utkavlingen.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter eller springform med diameter på 23 cm.

  1. Börja med att göra pajskalet. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg (gärna i matberedare men för hand går bra). Tillsätt vatten om den inte går ihop.
  2. Mjöla din arbetsyta rikligt med mjöl, så även själva degen och kavla ut degen till ca 0,5 cm tjock. Täck pajformen med degen och tryck till så att den fäster i alla hörn. Skär bort överflödig deg och ställ pajformen i kylskåpet i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  4. Nagga botten på pajskalet med en gaffel och grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills det inte längre är glansigt och har fått en fin, gyllenbrun färg. Låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det med vaniljkräm.
  5. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  6. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  7. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  8. Häll den färdiga vaniljkrämen direkt i pajskalet och jämna till.
  9. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 1h innan du dekorerar och serverar den.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter eller springform med diameter på 23 cm.

  1. Börja med att göra pajskalet. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg (gärna i matberedare men för hand går bra). Tillsätt vatten om den inte går ihop.
  2. Mjöla din arbetsyta rikligt med mjöl, så även själva degen och kavla ut degen till ca 0,5 cm tjock. Täck pajformen med degen och tryck till så att den fäster i alla hörn. Skär bort överflödig deg och ställ pajformen i kylskåpet i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  4. Nagga botten på pajskalet med en gaffel och grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills det inte längre är glansigt och har fått en fin, gyllenbrun färg. Låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det med vaniljkräm.
  5. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  6. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  7. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  8. Häll den färdiga vaniljkrämen direkt i pajskalet och jämna till.
  9. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 1h innan du dekorerar och serverar den.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Frida
Frida
4 years ago

Hur tror du smaken blir om man har havremjölk istället?
Ammar en kille som inte tål mjölkprotein så är helt ny med att baka utan mjölk 🙈

Madde
Madde
4 years ago

Min vaniljkräm blev inte alls bra.
Alldeles för lös också smakar den väldigt konstigt, tror det är majsstärkelse man smakar. Gjorde exakt som det står i receptet, vad kan ha gått fel tror du?
Mvh Madde

Hanna
Hanna
Svara till  Madde
4 months ago

Min blev oxå lös. Undra hur många gram äggula det ska vara….

Belindq
Belindq
3 years ago

Ska krämen svalna innan den hälls i pajskalet?

Olivia Larsson
Olivia Larsson
3 years ago

Kan man vända ner blåbär i krämen före man häller den i pajskalet, tror du? ☺️

Olivia Larsson
Olivia Larsson
Svara till  camillahamid
3 years ago

Det var supergott! Kan jag verkligen rekommendera, dock endast med färska 🙈

Sumaya
Sumaya
2 years ago

Hej! skulle jag kunna ta bort ägget och tilläga något annat istället, och isf vad skulle jag kunna byta till.

Hanna
Hanna
2 years ago

2 krm vaniljpulver låter lite, eller är det den koncentrerade varianten du menar. Om man använder vaniljsocker istället, hur mycket ska man ta då?

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet i pajskalet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix men samma mängd glutenfri mjölmix till utkavlingen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?