Kladdkaka – godaste & härligaste kladdkakan på klassiskt vis

Fotograf: Ulrika Pousette

Kladdkakan som är sådär perfekt kladdig. Bästa receptet och bästa tipsen för perfekt kladdkaka!

En av mina mest efterfrågade Youtube-videos är att visa hur jag bakar klassikt härlig och god kladdkaka utan krusiduller. Och här har ni den! Min bästa och godaste klassiska och enkla kladdkaka som man inte får nog av. I videon delar jag också med mig av mina bästa tips och hemligheter om hur du får den perfekt.

Lite tips & vanliga frågor som jag fått ang att baka och lyckas med en riktigt god och kladdig kladdkaka

  1. Vispa INTE smeten! Alla ingredienser ska bara försiktigt röras ihop till en jämn smet. Du kan använda en ballongvisp för att få en jämn smet men använd inga kraftiga rörelser. Är du för hårdhänt eller använder elvisp så kommer du få in luft i smeten och istället för en kladdig kladdkaka så kommer du få något som liknar en dålig sockerkaka.
  2. Känner du ibland sockerkristaller i kladdkakan när det är dags att äta den? Det finns lite olika sätt du kan undvika det på. Till exempel genom att blanda ner sockret i det varma smöret så att det smälter innan du har i det i resten av smeten. Annars är det bara viktigt att du inte har ner avsvalnat smör i smeten. Det ska inte vara så varmt så att äggen i kladdkakan blir omelett men det ska ändå vara så pass varmt att sockret kan smälta. Låt inte det varma smöret få direktkontakt med äggen utan täck äggen med mjöl och kakao innan du häller på smöret.
  3. Alla ugnar är olika effektiva. Detta innebär att tiden i ugnen som anges i mitt eller någon annans recept bara är en riktlinje. I din ugn kan det antingen gå snabbare eller långsammare. Kolla till kladdkakan var 10:de minut och du vet att kladdkakan är klar när kanterna är gräddade och mitten av kladdkakan vobblig (rörlig).
  4. Kladdkakan behöver en liten skönhetssömn i kylskåpet. När den är färdiggräddad är den fortfarande väldigt lös men låter du den stå i kylskåpet i minst 4h eller över natten så kommer den att få en härligt kladdig konsistens som den på bilderna till det här receptet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kladdkaka – godaste & härligaste kladdkakan på klassiskt vis

Portioner: 10-12

Ingredienser

225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan men med växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan men med växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet innan servering. Gärna 4h i kyl men helst över natten.

Dela receptet

4.1 129 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
159 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
4 years ago

Den absolut bästa & kladdigaste kladdkakan någonsin! 🙌🍫 har gjort den massa gånger nu! 😋

adam
adam
4 years ago

Riktigt bra kaka. bästa någonsin. kommer defenetift göra om den. kladdigheten över natten är bäst!!!

Liv
Liv
4 years ago

Den SJUKASTE kladdkaka jag någonsin ätit, aldrig lagt kladdkaka i kylen innan men nu jäklar ska jag det varje gång!! 😍😍 SÅÅÅ gott!!!!!

Emelie
Emelie
4 years ago

Provade att baka den idag. Jag lät den stå i kylskåpet i 4h och det var den godaste kladdkakan jag någonsin smakat! Så perfekt kladdighet men ändå gräddad i kanterna. Jag bjöd några på den och dem blev väldigt imponerade.

Sara
Sara
4 years ago

Kan man laga den utan farinsocker?

Ghita
Ghita
Svara till  camillahamid
2 years ago

Vad använder man då? 😊 /genq

Jonna
Jonna
4 years ago

Funkar den att frysa? 😊

Soso
Soso
4 years ago

Kan man ha nåt annat istället för VANILJSOCKER

Anne
Anne
4 years ago

Kan man minska på sockret? Kände att den blev för söt för min smak

Soso
Soso
4 years ago

När jag bakade den utan vaniljsocker då blev det som en vanlig chokladkaka

Muhlise
Muhlise
4 years ago

Det ser jätte gott jag måste prova ❤❤❤

Sabrin
Sabrin
4 years ago

För första gången lyckas jag med en god och KLADDIG kladdkaka 🌸

Fanny
Fanny
4 years ago

Älskar dina recept och böcker. Fantastiskt recept på kladdkaka, det ända jag kommer använda i framtiden!! 🙂
Går det att använda samma recept fast i muffinsformar? Ser att i dina andra recept med kladdkakemuffins är receptet inte det samma som det här.

Agneta
Agneta
4 years ago

Hur lång tid i kylen Max? Tänkte baka den på fm och serverar den dagen efter.

Pernilla
Pernilla
4 years ago

Den här blev så god , måste baka fler gånger 👍😊

Elsa Nordberg
4 years ago

Dena kladdkaka ska jag göra på kladdkakans dag på lördag den 7 november

Moe
Moe
4 years ago

Hej!
Skall kakan svalna helt innan den sätts in i kylen eller är det bäst att få in den så fort som möjligt?

Tack på förhand!

Elvira
Elvira
4 years ago

Kan man använda brun farin strö istället för brunt farinsocker?
Eller går det att utesluta det helt?
Blir det någon skillnad på smaken om man utesluter?

Jessica
Jessica
4 years ago

Jag får alltid beröm för mina kladdkakor men detta recept var bäst! Har aldrig tidigare gjort en så snygg kladdkaka som är riktigt kladdig men också håller ihop riktigt bra 😃

Melissa
Melissa
4 years ago

Kan man ha i extra socker om man inte har vanliljsocker?

Cattis
Cattis
4 years ago

Andra gången jag gör denna kladdkaka- kommer ALDRIG kunna göra npgon annan igen!🤩
Mums!!!

Love sweet
Love sweet
4 years ago

vad Skulle hända om jag satt i bakpulver?

Agnes
Agnes
3 years ago

Kan man använda rårörsocker istället för farinet?

Dilyar
Dilyar
3 years ago

Jag tänker att baka en fluffig choklad kladd kaka!

Shaza
Shaza
3 years ago

Det ser himla fint ut😍 .Det har är mitt första svenskt recept jag gör. Jag har ett problem med ”dl” ingredienser eftersom jag brukar baka med gram. Har använt Google för att konvertera dem. Hoppas det går bra.

Magda
Magda
3 years ago

Bästa kladdkakan som jag nånsin har gjort!! Kan man tillsätta smällt choklad istället för kakao? Vilka proportioner ska man använda då?

Jeanette Persson
Jeanette Persson
3 years ago

Måste testa detta klassiska recept och inte använda elvisp

Åsa Fridlund
Åsa Fridlund
3 years ago

Jag tycker inte så mycket om kladdkaka, men denna går inte att rynka på näsan åt. Absolut bästa ever. Har gjort den flera gånger👍.

melissa
3 years ago

på gud godaste kladkakan, skit i ica eller arlas khara resept gå till camila hamids resept jao

Linnea
Linnea
3 years ago

måste man ha sånt blött farinsocker, eller om man har ströfarin socker så blir den torr? eller funkar det helt utan i värsta fall

Samire
Samire
3 years ago

Hej! Om man inte har farinsocker, går det bra med muscovado socker istället?

Ylva
Ylva
Svara till  Samire
2 years ago

Undrar samma! Hittar aldrig farin i butiken 🙁

Linn Bäckmark
Linn Bäckmark
3 years ago

Godaste kladdkakan, jag har gjort den flera gånger och serverat till mina vänner likaså. Alltid lika uppskattad, toppen tips!!

Ester
Ester
3 years ago

Hej!!!

Vill gärna baka ett halvt recept av kladdkakan. Funkar det att halvera tiden i ugnen eller behöver jag ändra temperaturen också?☺️

Kose
Kose
3 years ago

Hej!
Hur många dagar kan kladdkakan vara i kylen?

trackback
3 years ago

[…] Steg för steg – bilder på hur man gör kinderägg fyllda med kladdkaka. I videon ovan visar jag hur man bakar den absolut kladdigaste och godaste kladdkakan du kan tänka dig. Receptet på den hittar du HÄR! […]

Josefin
Josefin
3 years ago

Hej! Går det bra att göra denna laktosfri?
ÄLSKAR för övrigt detta receptet ❤

Elin
Elin
3 years ago

Om man vill göra den vegansk, hur mkt mjölkfritt margarin ersätter de 4 äggen o vanliga smöret? 😊

Kia
Kia
3 years ago

Perfekt kladdig! Tack för receptet 💕

jjjj
3 years ago

de blev skit gott och de va jätte kladdigt om ni vill ha en så här kladdig då ta ut den 2-3 min innan den blev klar och den gav fantastiska resultat.

Sajda
Sajda
3 years ago

Hej Camilla!
Min lillebror på 14 år bakade din kladdkaka och så himla god var den!! Den blev hela familjens nya favorit kladdkaka! 🤗
Nu blev jag sugen på kladdkaka och tänker baka från din recept. Jag undrar om jag inte har farinsocker kan jag då ta strösocker istället, alltså att det blir 5,75dl strösocker istället för 3,5 dl strösocker och 2,25 dl brunt farinsocker?

Sajda
Sajda
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack för svar! Du är bäst! 🙏🤗

rebbecca
3 years ago

tjo tjo rebecca in the haouse 127 you know. Ehhmmmmm jag hatar kladdkaka men sen jag såg din kanal av någon anledning. NO CAP den godaste kladdkakan jag har ätit, tveksam först sen damma hela ski.te. REKOMENDERAR som fannnnn

Morgan
Morgan
3 years ago

Går det att frysa det som blir över?

Människa
Människa
3 years ago

Måste vara den bästa kladdkakan jag någonsin gjort!😌

Aisha Omar Bin
Aisha Omar Bin
3 years ago

måste man ha den i kylen under en hel nat

Helén
Helén
3 years ago

Bästa kladdkakan någonsin! Perfekt kladd och inte så platt som många andra. Ny favorit som kommer att användas igen. Jag toppade med apelsinkräm av apelsincurd och philadelphiaost och massor av bär. Blev väldigt gott!

Helén
Helén
Svara till  camillahamid
3 years ago

Ja, det blev riktigt bra kombination! Nu ska jag skicka ditt recept till flera av de som åt 🙂 Svårare med toppingen som jag höftade 😀

Christian
Christian
3 years ago

Supergod! Men ersätta ägg med mjölk gör inte kakan vegansk.

Emma
Emma
3 years ago

Hej, om man skulle vilja göra en vitchoklad kladdkaka, vad kan man använda istället för kakao och hur mycket ungefär

Emmy
Emmy
3 years ago

Hur mycket växtbaserad mjölk ska man ha?
Hade tänkt baka ditt receot idag nämligen

Jane
Jane
3 years ago

Skall man täcka kakan med folie eller bakplåtspapper när den ligger i kylskåpet?
Skall man grädda kakan mitt i ugnen?

Maryam
Maryam
3 years ago

Hej måste man ha brunt farinsocker kan man it byta ut den mot något?❤️

Mona
Mona
3 years ago

Farligt god kladdkaka. Kommer baka den om och om igen

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan men med växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?