Pepparkakscupcakes med kolasås & lingonfrosting

Jag har längtat efter att ta fram nya recept till bloggen! De senaste veckorna har mina barn avlöst varandra med att vara sjuka samtidigt som jag har haft deadlines på jobb utanför bloggen. Men nu äntligen får jag sätta igång med receptfabriken igen. Och först ut har vi en riktigt lyxig och julig cupcake i form av en pepparkakscupcake med kolasås och lingonfrosting. Smakerna dansar i munnen och gör en glas enda in i hjärtat.

Saftig pepparkaksmuffin, len kolasås med lite flingsalt och syrlig lingonfrosting. Ni bara måste prova att baka de här cupcakesen hemma i era egna kök. Låt er inte skrämmas bort av spritsningen. Det är enklare än vad man kan tro. Ta valfri tyll och spritsa som en kant längs med muffinsens kant. Det blir som en vägg eller skål för kolasåsen som rinner ut i en enda härlighet när man tar första tuggan.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Pepparkakscupcakes med kolasås & lingonfrosting

Portioner: 12

Ingredienser

Ingredienser (kolasås):
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
2,5 msk sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Ingredienser (pepparkaksmuffins):
100 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1,5 dl mjölk
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl

Ingredienser (lingonfrosting):
600 g kylskåpskall färskost
2 dl kylskåpskall vispgrädde
0,5-1 dl lingonpulver (justera efter egen smak)
2 dl florsocker
färsk mynta och flingsalt att dekorera med

Tips!

  • Gör glutenfria pepparkaksmuffins genom att tillsätta 1 tsk fiberhusk och byta ut vetemjölet mot rismjöl eller glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Ingredienser (kolasås):
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
2,5 msk sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Ingredienser (pepparkaksmuffins):
100 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1,5 dl mjölk
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl

Ingredienser (lingonfrosting):
600 g kylskåpskall färskost
2 dl kylskåpskall vispgrädde
0,5-1 dl lingonpulver (justera efter egen smak)
2 dl florsocker
färsk mynta och flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • Gör glutenfria pepparkaksmuffins genom att tillsätta 1 tsk fiberhusk och byta ut vetemjölet mot rismjöl eller glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra kolasåsen. Häll alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och låt koka i ca 15-20 minuter. När kolan nåt 107-110 grader är den klar. Saknar du termometer kan du göra ett kulprov, om såsen tjocknar i kallt vatten så är den redo att hällas upp i en lufttät glasburk för att svalna i kylskåpet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  3. Smält smöret till pepparkaksmuffins på medelvärme i en kastrull. Blanda ner kryddorna och mjölken. Ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt den kryddiga smörmjölken och rör försiktigt till en jämn smet med slickepott.
  5. Sikta ner bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt och fyll varje form med 2/3 smet.
  7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills att de är helt genomgräddade. Låt svalna.
  8. Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop grädde och färskost riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med slickepott.
  9. Gör en grop i varje muffins och fyll med kolasås. Spritsa en kant längs med kanten på varje muffins och fyll hålet med med kolasås. Dekorera med färsk mynta och flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra kolasåsen. Häll alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och låt koka i ca 15-20 minuter. När kolan nåt 107-110 grader är den klar. Saknar du termometer kan du göra ett kulprov, om såsen tjocknar i kallt vatten så är den redo att hällas upp i en lufttät glasburk för att svalna i kylskåpet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  3. Smält smöret till pepparkaksmuffins på medelvärme i en kastrull. Blanda ner kryddorna och mjölken. Ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt den kryddiga smörmjölken och rör försiktigt till en jämn smet med slickepott.
  5. Sikta ner bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt och fyll varje form med 2/3 smet.
  7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills att de är helt genomgräddade. Låt svalna.
  8. Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop grädde och färskost riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med slickepott.
  9. Gör en grop i varje muffins och fyll med kolasås. Spritsa en kant längs med kanten på varje muffins och fyll hålet med med kolasås. Dekorera med färsk mynta och flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
17 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnea
Linnea
4 years ago

Kan man byta ut lingonpulvret till vanliga lingon och isåfall, hur mycket lingon?☺️

mona
mona
3 years ago

Men åh ska prova. Kan man göra kolasåsen kvällen innan typ?

mona
mona
Svara till  camillahamid
3 years ago

härligt! nu ska de testas på jobbet

Linnea
Linnea
3 years ago

Hej! Tack för din fina blogg.

Kan man använda lingonsylt istället för lingonpulver? Eller blir frostingen för lös då?

Hanna
Hanna
3 years ago

Vart köper man lingonpulver?

Sofia pettersson
Sofia pettersson
3 years ago

Var kan man köpa lingonpulver??

Sandra
Sandra
3 years ago

Kan man göra dom utan kolasås? 😊

daniella
daniella
3 years ago

Om jag vill ha frostingen i vit eller blå färg vad ska jag byta ut lingonpulvret till då?

Jivan Dios
3 years ago

OMG! They look amazing!

Evelina
Evelina
3 years ago

Hej! Om jag vill byta ut en del kryddor mot pepparkakskrydda, hur mycket behöver jag då? Vänligen

Anna
Anna
2 years ago

Skulle jag kunna göra dessa i en minimuffinsform?

Tips!

  • Gör glutenfria pepparkaksmuffins genom att tillsätta 1 tsk fiberhusk och byta ut vetemjölet mot rismjöl eller glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?