Morotskaka med saffran

Morotskaka gör sig bäst med mycket kryddor tycker jag. Kanel, kardemumma och ingefära är de jag brukar köra på men den här gången hade jag även i saffran! Oj, så gott det blev. Tillvägagångssättet blir lite annorlunda än när man brukar göra morotskaka för att verkligen få ut all härlig saffranssmak men annars är det inga konstigheter.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Morotskaka med saffran

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (morotskaka med saffran):
3 medelstora morötter
1,5 dl farinsocker
saft från 1/2 citron
1 g saffran
3 dl strösocker
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
2,5 dl neutral olja

Ingredienser (frosting):
150 g rumstempererat smör
300 färskost
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
dekorera med limezest

Tips!

  • Gör morotskakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk och 5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (morotskaka med saffran):
3 medelstora morötter
1,5 dl farinsocker
saft från 1/2 citron
1 g saffran
3 dl strösocker
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
2,5 dl neutral olja

Ingredienser (frosting):
150 g rumstempererat smör
300 färskost
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
dekorera med limezest

TIPS!

  • Gör morotskakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk och 5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop med farinsocker i en skål.
  3. I en mindre skål blandar du ihop citronsaft och saffran.
  4. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt med elvisp i en annan bunke.
  5. Tillsätt rivna morötter och saffranssmeten till ägg- och strösocker smeten. Rör försiktigt ihop med en slickepott till en jämn smet.
  6. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefärasalt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  7. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  8. Täck din form med bakplåtspapper.
  9. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  10. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
  11. Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en bunke. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn frosting med slickepott.
  12. Spritsa ut frostingen på kakan. Dekorera med limezest.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop med farinsocker i en skål.
  3. I en mindre skål blandar du ihop citronsaft och saffran.
  4. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt med elvisp i en annan bunke.
  5. Tillsätt rivna morötter och saffranssmeten till ägg- och strösocker smeten. Rör försiktigt ihop med en slickepott till en jämn smet.
  6. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefärasalt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  7. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  8. Täck din form med bakplåtspapper.
  9. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  10. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
  11. Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en bunke. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn frosting med slickepott.
  12. Spritsa ut frostingen på kakan. Dekorera med limezest.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fatima
Fatima
3 years ago

Hej fina ❤️ Tänkte baka denna och undrar om det är adeco 829 du använt till frostingen? Undrar även var man beställa denna tyll 🤗

Tips!

  • Gör morotskakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk och 5 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?