Kladdkaka med budapestmaräng

Jag älskar att baka kladdkaka! Men det är nog ingen överraskning. Jag har ju bakat en hel del olika varianter genom åren. Det här mina vänner är en riktigt drömmig kladdkaka med kladdig kladdkaka i botten, budapestmaräng (alltså maräng med mixade, rostade mandlar), grädde och frystorkade hallon.

Den nötiga marängen blir galet god mot den chokladiga kladdkakan. Vispgrädde och frystorkade hallon piggar upp. En riktigt god kladdkaka helt enkelt, som mer ser ut som en tårta än en vanlig kladdkaka.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kladdkaka med budapestmaräng

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (budapestmaräng):
70 g skalade och rostade sötmandlar eller hasselnötter
3 stora äggvito
1 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl maizena
1 dl strösocker (till nötterna)

Ingredienser (kladdkaka):
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Dekoration:
50 g mörk choklad
0,5 dl mandelflarn
3 dl vispgrädde och en näve frystorkade hallon att dekorera med

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Gör kladdkakan utan nötter genom att ersätta nötterna med kokosflingor.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (budapestmaräng):
70 g skalade och rostade sötmandlar eller hasselnötter
3 stora äggvito
1 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl maizena
1 dl strösocker (till nötterna)

Ingredienser (kladdkaka):
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker strö
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt

Dekoration:
50 g mörk choklad
0,5 dl mandelflarn
3 dl vispgrädde och en näve frystorkade hallon att dekorera med

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Gör kladdkakan utan nötter genom att ersätta nötterna med kokosflingor.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Tillsätt försiktigt ner nötblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott. Ställ åt sidan och gör kladdkakan.
  5. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  6. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, smörj kanterna med smör och häll upp smeten i den.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna.
  8. Toppa kladdkakan med marängen. Klicka ut chokladen på marängen och dra några varv med en kniv så att det blir ett fint mönster. Garnera med mandelflarn och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  9. Låt kladdkakan svalna helt och hållet innan du toppar med grädde och frystorkade hallon.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Tillsätt försiktigt ner nötblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott. Ställ åt sidan och gör kladdkakan.
  5. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  6. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, smörj kanterna med smör och häll upp smeten i den.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna.
  8. Toppa kladdkakan med marängen. Klicka ut chokladen på marängen och dra några varv med en kniv så att det blir ett fint mönster. Garnera med mandelflarn och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  9. Låt kladdkakan svalna helt och hållet innan du toppar med grädde och frystorkade hallon.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marie Overby
Marie Overby
4 years ago

Går den att frysa tror du?

Jasmine
Jasmine
3 years ago

Går det att göra kladdkakan och ha den i kylskåpet och sen dagen därpå toppa med grädde när den ska ätas?

Emma
Emma
2 years ago

Hur lös bör kladdkakan och marängen vara när kakan är färdig? Ska marängen smeta av sig lite på stickan eller den ska vara helt torr?

Therése Lindberg
Therése Lindberg
1 year ago

Hej!
Går den att göra i långpanna och hur mkt mer tror du att man behöver ha då? Kan den stå framme i rumstemperatur i 1-2 dagar? (utan grädden på då förstås)

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
  • Gör kladdkakan utan nötter genom att ersätta nötterna med kokosflingor.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?