Citronkladdkaka med hallonmousse

Nu är hallonen här! Och det ska såklart firas med tårta. Dagens tårta består av en botten på citronkladdkaka och härligt fluffig hallonmousse. Vad jag skulle dekorera med var det inget snack om, massor med färska hallon och mynta.

Den här tårtan bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger en tårta på 6-8 generösa bitar. När kladdkakan är gräddad så tar jag inte ut den ur formen utan har på hallonmoussen så fort formen och kladdkakan svalnat helt och hållet.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Citronkladdkaka med hallonmousse

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (citronkladdkaka):
150 g  smör
3 citroner (skal och 0,5 dl saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Ingredienser (hallonmousse):
225 g frysta hallon
1 dl vatten
saft från 1 citron
0,5 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (citronkladdkaka):
150 g  smör
3 citroner (skal och 0,5 dl saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Ingredienser (hallonmousse):
225 g frysta hallon
1 dl vatten
saft från 1 citron
0,5 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
  8. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  9. Sila hallonmouset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  10. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  11. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset utan att det skär sig. Tillsätt hallonmoset och vispa lite till.
  12. Tillsätt florsockret och vänd försiktigt med slickepott tills du får en jämn mousse. Bre moussen över kladdkakan i formen och låt stelna i kylen minst 2h.
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
  8. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  9. Sila hallonmouset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  10. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  11. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset utan att det skär sig. Tillsätt hallonmoset och vispa lite till.
  12. Tillsätt florsockret och vänd försiktigt med slickepott tills du får en jämn mousse. Bre moussen över kladdkakan i formen och låt stelna i kylen minst 2h.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
41 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lolo
Lolo
4 years ago

Om man har gelatin pulver, hur kan man ersätta agar agar pulvret?

Jenny
Jenny
Svara till  camillahamid
4 years ago

Om man vill göra den glutenfri, ungefär hur många dl glutenfri mjölmix ska man då ha? 🙂

Nea
Nea
4 years ago

Kan man byta ut agar agar rätt av mot gelatinpulver? Har det hemma nämnligen

Jenny
Jenny
4 years ago

Om man vill göra den glutenfri, ungefär hur många dl glutenfri mjölmix ska man då ha? 🙂

Bella
Bella
4 years ago

Skulle det funka att göra jordgubbsmousse istället för hallon? 🤔

Josefine
Josefine
4 years ago

Hej fina! Min mousse blev inte lika fluffig som din, kanske vispade jag grädden lite för lite och kanske var hallonmoussen lite för tunn? Jag vispade lite till grädde och blandade ihop och la den nu i frysen? Hoppas den stelnar på ca 8h? Vad gör man? 🙁

Ann
Ann
4 years ago

Kan man göra denna en dag innan eller blir det bättre om man gör den samma dag? 😊

Ninna
Ninna
4 years ago

Hej! Jag undrar över några saker. Först står i steg 9 att man ska koka till 45 grader, fast om man kokar blir det ju 100 grader? Vi kokade i 3 min men den stelnade aldrig forts att den blev kall. Då läste vi på agar agar-förpackningen att man ska tänka på att det inte stelnar om man har citrusfrukt i, och det har man ju i denna🤔 Kakan ser för övrigt underbar ut, tack för inspo! Hoppas vi får till stelningen nu, annars funderar vi på att lägga till gelatin också 🙈🙊

Jenni
Jenni
4 years ago

Det står på min förpackning från khoisan Tea agar agar att den inte tjocknar om den används med citrusfrukter. Funkar det trots att det är sagt från en citron i?

Emma
Emma
4 years ago

Tror du att man kan frysa in denna och ha på mirror glaze? Har aldrig gjort mirror glaze innan😬

Emma
Emma
Svara till  camillahamid
4 years ago

Tack för snabbt svar! Älskar dina recept👌❤️

Ida
Ida
3 years ago

Hur lång tid innan servering bör man ta ut den ur kylen?😄

Maria Ahl
Maria Ahl
3 years ago

Kan man göra denna glutenfri?

Maria P
Maria P
3 years ago

Hur lång tid tar det för hallonen att bli till pure ungefär?

Jennifer Virta
Jennifer Virta
3 years ago

Kan man använda en springform som är 24 cm? Blir botten för tunn då?

Elin
Elin
3 years ago

Kan man byta ut hallon mot jordgubbar? Jag är ute efter ett recept på jordgubbsmousse utan gelatin. 😊

Ullis
Ullis
3 years ago

Hej min puré tjocknade inte , va gjorde jag för fel gå?

Marte
Marte
3 years ago

Kan man bruke gelatinplater? Og hvor mange?

Farideh
Farideh
3 years ago

Kan jag använda hallonmoussen som tårtfyllning?

Rebecka
Rebecka
3 years ago

Hej kan man frysa in hela kakan med hallonmousse på?

Neo
Neo
2 years ago

Angående hallonnmoussen så är det inget strösocker med i receptet. Kan agar agar ändå få hallonpurén att tjockna utan strösocker?

Neo
Neo
Svara till  camillahamid
2 years ago

Bakade denna underbara dröm. Hallonmoussen blev så sjuuukt god 😋 len, luftig och lagom söt. Agar agar är ju helt fantastiskt! Denna borde du baka och lägga upp på din Youtube kanal. Tack för att du delade med dig av denna goda moussetårta.

Carina Robertson
Carina Robertson
2 years ago

Hejsan. Går det att göra denna vegansk?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?