En av de absolut mest ställda frågorna jag får är om karamelliserad mjölk (dulce de leche) och sötad kondenserad mjölk. Vilken som är vilken, vilken som används till vad och vilken av dem som man kan göra till den andra. Ja ni ser, frågorna är många och idag tänkte jag reda ut detta en gång för alla.
Båda varianterna görs på mjölk. Sötad kondenserad mjölk är helt enkelt fet mjölk, smaksatt med socker och som man låtit koka sjuda tills så mycket vatten som möjligt försvunnit och den tjocknat till en sirapsliknande konsistens. Den är cremevit och smakar himmelskt. Konservburken till den kondenserade mjölken brukar inte ha något fingertag för att dra upp locket, utan den burken behöver öppnas med konservöppnare. Med kondenserad mjölk kan du bland annat baka key lime pie, brigadeiros, fudge och glass.
Om du väljer att inte öppna burken med sötad kondenserad mjölk och istället ta bort etiketten, täcka den med vatten i en rymlig kastrull och låta vattnet koka i 4 timmar så får du karamelliserad mjölk eller som den också kallas, dulce de leche.
Karamelliserad mjölk är en fantastiskt god kola som är nästa steg om man låter mjölken sjuda ytterligare än till bara kondenserad mjölk. Att göra karamelliserad mjölk är faktiskt väldigt enkelt och jag har ett recept på det här. Karamelliserad mjölk passar utmärkt som fyllning till såväl muffins och tårtor som pajer och efterrättstillbehör.
Betyder det att om man inte har “tid” att göra en tjockare kolakräm som tex till banoffé paj kan man istället köpa karameliserad mjölk?
Tack för alla goda och bra recept!
Det stämmer 🙂 <3
Jag köpte Milbona condenserad mjölk. Är den färdig att använda till banoffe paj, eller måste jag koka den i 4 timmar ? ?
Hejhej, förlåt för sent svar! Om det är kondenserad mjölk, så behöver den kokas för att användas i banoffee paj! 🥰
Kan jag alltså inte göra brigadeiros på karamelliserad mjölk(jag har sån hemma och långt till affären..)?
Nej, tyvärr 🙁
Hur vet man om man vill köpa färdigkokt i affären är färdigkokt så man inte behöver koka den
Hejhej! Förlåt för sent svar <3 då letar du efter karamelliserad mjölk på hyllorna i affären 🙂
Leta efter “Dulce de leche” så får du den mjölkbaserade kolasåsen du behöver, färdig att användas direkt.
I ursprungsländerna Argentina och Uruguay är detta en mycket använd ingrediens i många efterrätter, till pannkaka, flan etc. Där finns också många olika sorter, vissa tjocka som typ lemon curd, andra mer rinnande. De förra används till bakelser, de senare till att bre på mackan typ. Dulce de leche tar lång tid att göra, det ska röras under flera timmar. Att koka en burk kondenserad mjölk är Dulce de lechens motsvarighet till spraygrädde, alltså inte äkta vara egentligen 🙂
inget alltenetiv för laktosmjölk eller hur gör man då?
Receptet funkar utmärkt med laktosfri mjölk 🙂
Kan man göra glass på karamelliserad mjölk?Hade de hemma från när jag bakade.
Hejhej, förlåt för sent svar. Blir supergott att blanda ner eller swirla när man gjort färdigt glassen 😍
Vet inte om jag förstod ditt svar rätt, 1. menar du att man kan göra glass på karamelliserad mjölk + vispad grädde?
2. Hitta ett recept på Youtube
https://youtu.be/UNbSuTVVHo8
och gjort egen kondenserad mjölk på laktosfri 3% mjölk, socker, smör och vaniljsocker, den är som kola i färgen.
Är det så den ska vara i färgen?
3. Kan jag bara blanda det när de är avsvalnat med vispad grädde och få glass? 🙂
Går det att använda kondenserad mjölk i ditt recept på kolakladdkaka, eller måste den karamelliseras först?
Hej hej! Det ska vara karamelliserad mjölk i det receptet ☺️
Det fungerar alltså inte att ha karamelliserat mjölk i key lime paj?
Nej, tyvärr 🙁
Hur länge ska man koka det om man vill göra karamelliserad mjölk istället för kondenserad?
Hejhej, ta bort etiketten och täck burken med vatten i en rymlig kastrull och låt vattnet koka i 4 timmar så får du karamelliserad mjölk 🥰
Hej, osötad kondenserad mjölk, går det att använda på samma sätt som sötad kondenserad mjölk? Om man ex vill ha mindre socker i det man bakar.
Hejhej, tyvärr inte. Den osötade skiljer sig från den sötade i konsistensen, det kan därför bli fel beroende på vad man bakar.
Kan man ersätta kolasås på tub med dulce de leche i bakverk?
När används vit resp. brun karamelliserad mjölk. Köpt bägge två burkar för att se hur de ser ut. Skall ha till en dessert som ser vit ut på bild. På rec står bara karamelliserad mjölk.
Hej, behöver osötad kondenserad mjölk i ett recept, gör jag det på samma sätt fast utan socker? Men då blir det endast mjölk… hur går jag till väga? 🙂
Tack ! 🙂
Tack själv! ☺️