Wienerpekanbullar

Jag älskar wienerpekan och jag älskar kanelbullar så det mest logiska var helt enkelt att ta fram en bulle med det bästa från båda världar. Ni vet, så som jag alltid gör. Bakverkshybrider underlättar liksom valet när man är extremt sugen på allt och inget i fikaväg. Varför välja när man kan få båda?

Wienerpekan är ett såntdär klassiskt fikabröd som finns att köpa i mataffären. Det är ett wienerbröd med pekannötkolafyllning helt enkelt. Så man skulle faktiskt kunna säga att de här bullarna är en variant på pekannötkolabullar men snäppet mindre söta.

De här bullarna blir helt galet saftiga och fluffiga! En riktig favoritbulle om ni frågar mig.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Wienerpekanbullar

Portioner: 30

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
100 g pekannötter
0,5 dl ljus sirap
0,25 dl strösocker
0,5 dl brunt farinsocker strö
150 g färskost
50 g mjukt, rumstempererat smör

Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 msk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
50 g naturella, finhackade pekannöter till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
100 g pekannötter
0,5 dl ljus sirap
0,25 dl strösocker
0,5 dl brunt farinsocker strö
150 g färskost
50 g mjukt, rumstempererat smör

Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 msk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
50 g naturella, finhackade pekannöter till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i matberedare eller med en stavmixer. Ställ i kylskåpet medan du gör degen.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra en på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektangeln och rulla ihop dem längs med långsidan.
  7. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med finhackade pekannötter.
  11. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  12. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg

Video
  1. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i matberedare eller med en stavmixer. Ställ i kylskåpet medan du gör degen.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra en på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektangeln och rulla ihop dem längs med långsidan.
  7. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med finhackade pekannötter.
  11. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  12. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika Lundholm
Annika Lundholm
2 years ago

Ser läckert ut, måste baka dom snarast :)….. går dom att frysa . Med vänlig hälsning, Annika

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?