Lyxig chokladmoussetårta

Någon mer än jag som älskar moussetårtor? Här är en variant som både är drömgod att äta och enkel att göra. Kladdig kladdkaka i botten, fluffig chokladmousse på mörk choklad och ett lager ganache på mjölkchoklad. En riktig chokladdröm som ni bara måste prova!

En steg för steg video på hur jag gör den här chokladmoussetårtan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se. Kladdkakan bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och hela tårtan är gjord i en springform med diameter på 23 cm.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Lyxig chokladmoussetårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
150 g smör
2,25 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (mjölkchokladganache):
200 g mjölkchoklad
0,5 dl vispgrädde

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
150 g smör
2,25 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (mjölkchokladganache):
200 g mjölkchoklad
0,5 dl vispgrädde

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med chokladmoussen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen.
  8. Smält chokladen i micron eller över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar.
  11. Blanda ner ca 1 dl av grädden till chokladkrämen.
  12. Vispa ner chokladkrämen i resten av vispgrädden bara precis till det går ihop.
  13. Fodra din 23 cm-form med bakplåtspapper och lägg kladdkakan i mitten av formens botten.
  14. Bred ut chokladmoussen över kladdkakan.
  15. Ställ tårtan i kylskåpet så för att stelna i formen i minst 4 h. Vill du frysa din tårta så funkar det utmärkt att göra det här och vänta med chokladganachen tills dagen du vill servera tårtan.
  16. Mjölkchokladganachen gör du enkelt genom att hacka mjölkchokladen grovt och lägga den i en värmetålig skål.
  17. Värm upp vispgrädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka.
  18. Häll den varma grädden över mjölkchokladen och rör om till en jämn och glansig chokladsmet. Om chokladen inte smälter helt i grädden kan du värma på skålen över ett vattenbad eller i micro i några sekunder.
  19. Bred ut ganachen över tårtan.
  20. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med chokladmoussen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen.
  8. Smält chokladen i micron eller över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar.
  11. Blanda ner ca 1 dl av grädden till chokladkrämen.
  12. Vispa ner chokladkrämen i resten av vispgrädden bara precis till det går ihop.
  13. Fodra din 23 cm-form med bakplåtspapper och lägg kladdkakan i mitten av formens botten.
  14. Bred ut chokladmoussen över kladdkakan.
  15. Ställ tårtan i kylskåpet så för att stelna i formen i minst 4 h. Vill du frysa din tårta så funkar det utmärkt att göra det här och vänta med chokladganachen tills dagen du vill servera tårtan.
  16. Mjölkchokladganachen gör du enkelt genom att hacka mjölkchokladen grovt och lägga den i en värmetålig skål.
  17. Värm upp vispgrädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka.
  18. Häll den varma grädden över mjölkchokladen och rör om till en jämn och glansig chokladsmet. Om chokladen inte smälter helt i grädden kan du värma på skålen över ett vattenbad eller i micro i några sekunder.
  19. Bred ut ganachen över tårtan.
  20. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marlén
Marlén
2 years ago

Otroligt god & lyxig tårta precis som namnet avslöjar. Gjorde den här eller rättare sagt 5 st till min sons bröllop nu i oktober. Pimpade dem med flagad mandel runtom & guldpuder på ovansidan. Har aldrig fått så mkt beröm för en tårta 🙂

Evelina
Evelina
2 years ago

Hej!
Tror du att man förstör tårtan om man skippar ganachen?

Jonas
Jonas
1 year ago

Hej Camilla, tänkte testa att göra den här tårtan till min son som är moussefantast! Jag undrar dock om du tror det går bra att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix? Tack på förhand! Jonas

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?