Frasig mördegsbotten, seg saffranskola och len mjölkchokladganache med flingsalt på toppen. Behöver jag ens säga mer? De här twixinspirerade saffranskolarutorna är alldeles magiska och beroendeframkallande goda. Ni bara måste testa!
Idag har jag inga steg för steg bilder att bjuda på. Tekniska strul åt helt enkelt upp dem haha. Men principen är väldigt lik min twixpaj, bara det att denna görs i en rektangulär form och man trycker inte upp degen så att det blir en kant, utan bara en platt botten. Så kika på de receptet om ni vill få en bild av hur det ser ut under tiden som man bakar dessa godingar!
Receptet bakas i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×25 cm och ger 8-10 generösa bitar eller dubbelt så många munsbitar.
Ingredienser (mördegsbotten):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
- Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut degen i formens botten. Ställ den i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
- Nagga några hål i botten med en gaffel och grädda botten i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt botten svalna ordentligt innan du fyller det med kola.
Ingredienser (seg kola):
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 g saffran
6 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 20-30 minuter.
- Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
- Häll kolan över botten och ställ i kylskåpet för att stelna.
Ingredienser (mjölkchokladganache och dekoration):
200 g mjölkchoklad
0,5 dl vispgrädde
flingsalt
Gör såhär:
- Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka.
- Häll grädden över chokladen och rör om till en jämn smet.
- Bre ut mjölkchokladganachen över kolan och dekorera med flingsalt.
- Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Jag har rört i kolan i en timme nu, och det verkar fortfarande vara ett tag kvar! Vad har jag gjort för fel?
Har du använt termometer eller provat kulprovet? På hur hög värme kokar du kolan? 🙂
Vilken temperatur ska den ha? 😊
Hej! Går dessa att göra glutenfria? Tack på förhand😄