Hemligheterna bakom perfekta chocolate chip cookies

Det kan upplevas vara lite av en konst att få till sina hembakade chocolate chip cookies lika goda, spröda, sega och goda som de som köps i affären. Jag har flera olika varianter och recept här på bloggen och nu känner jag att jag verkligen hittat ett recept som får dem precis så som jag vill ha dem. Det finns också lite tips som man bör ha i åtanke för att de ska bli helt perfekta cookies och dem tipsen hittar ni i receptet. Testa vettja!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Hemligheterna bakom perfekta chocolate chip cookies

Portioner: 30

Ingredienser

175 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

175 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Som jag nämnt många gånger tidigare så är rumstempererade ingredienser A och O för att lyckas med bakning. Att försöka skapa den perfekta smeten med en kylskåpskall mjölk och smält smör slutar ofta i en katastrof, så se till att ha tagit ut ingredienserna i god tid innan (se: flera timmar).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Som jag nämnt många gånger tidigare så är rumstempererade ingredienser A och O för att lyckas med bakning. Att försöka skapa den perfekta smeten med en kylskåpskall mjölk och smält smör slutar ofta i en katastrof, så se till att ha tagit ut ingredienserna i god tid innan (se: flera timmar).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

OMG, det verkar underbart. Jag har allt utom Maizena hemma. Bara Maizenaredning, haha, men det är väl inte jämförbart… finns det något man kan ersätta Maizena med?

Lisa
8 years ago

Åh, yum!! 😀 Måste testa! Tack för recept !

a n n i k a
8 years ago

Mums!

Fatima
8 years ago

Så gott det ser ut och detta ska bakas InshAllah

Anonymous
8 years ago

ååå gott

Erika
8 years ago

Jag tycker att lite charmen med hembakat är dem inte är som dem i butiken (för ville jag ha dem i butiken hade jag köpt dem) inte är riktigt "perfekta"… dem är ännu bättre 🙂

Anonymous
8 years ago

Vilken fin och tydlig recept! Du är så duktig! 🙂

Maria g
8 years ago

Hej vill tacka för din underbara blogg. Vilka härliga recept. Skulle vara kul o se hur du har det hemma jag intresserad av heminredning. Gillar mest matrecepten för så svårt komma på vad man ska äta mvh maria ha det fint.

felicia
8 years ago

Ser riktigt goda ut! Borde testa baka dom själv, är så lat så brukar handla färdiga 😉

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?