Ljuvliga munkar som smälter i munnen. Jag älskar de med socker på och med en god fyllning är det svårt att hålla sig till att bara ta en. Mina favoritfyllningar är nutella och dulche de leche/karamell.
Det bästa är ju att de är så enkla att göra själv hemma! Testa själv vettja! Andra fyllningar som är goda att ha i är vaniljkräm eller lemon curd.
Som med alla vetedegar rekommenderar jag att du använder rumsvarma i
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp det med mjölken.
2. Tillsätt smör, strösocker, kardemumma och ägg samt hälften av mjölet. Blanda till en kladdig deg.
3. Tillsätt salt och resten av mjölet och knåda till en blank och fin deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
5. Ta upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 10 lika stora delar. Jag vägde min deg och delade på 10 för att få dem lika stora.
6. Rulla delarna till runda bollar och platta till lite lätt. Täck över med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
7. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i några munkar åt gången och fritera dem på varje sida ca 2-3 minuter eller tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper innan du rullar dem i socker.
8. När de precis tagits ut från oljan kommer de att ha en lite hård yta med så fort de svalnat ordentligt blir de mjuka och fina och då kan du fylla dem. Med hjälp av en sprits med tyll på ca 1-1,5 cm i diameter fyller du munken genom att trycka in tyllen på sidan och spritsa in fyllning.
Jisses så gott det ser ut!
Hur mycket olja ska man använda sig utav? Ska den täcka hela bullen eller typ halva och sedan vända?
Skulle man kunna använda airfryer istället för att fritera munkarna i olja?
Hejhej Arwa, förlåt för sent svar! Jag har tyvärr inte testat detta ännu. Säg gärna till om du prövat! 🥰