Tårtbotten/Cake base

Oavsett vilken typ av tårta jag gör så använder jag alltid, alltid ”tre lika”-receptet för att det är ett recept som framförallt ger höga, luftiga och goda bottnar som man kan variera i oändlighet i smak. Det är ett recept som heller aldrig sviker mig. Viktigaste att tänka på är att alla ingredienser bör vara rumsvarma för bästa resultat och att du inte vispar ägg och strösocker för hårt. Bästa är på medelhastighet en lite längre stund.
 
Bakformens diameter avgör mängden ingredienser och du utgår från tre lika stora glas när du mäter upp dem.
 
 
No matter what kind of cake I make I always, always use the three equal” -recipe because it is a recipe that always give me high and delicious cake bases that can be varied endlessly in taste. It is a recipe that never fails me. Important is to always use room tempered ingredients and not beat the eggs and granulated sugar too hard, it’s better to whisk them on medium speed for a longer time.

The baking pan’s diameter determines the amount of ingredients, and you need three equally large glasses when you measure them.

 
15-18 cm: 3 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
20 cm: 4 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 5-6 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 7-8 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver
 
Om du vill ha chokladtårtbotten byter du ut 1/4 av vetemjölet till kakao.
De kan också vara gott att ha rivet citronskal i smeten om du behåller din botten ljus. Då har du i det rivna citronskalet precis efter du vispat äggen och strösockret.
 
Gör såhär:
1. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker och det tredje glaset fyller du med lika mycket vetemjöl. Tillsätt även bakpulver till glaset med vetemjöl.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet.
3. Blanda mjölet och bakpulvret och sikta ner dem i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen.
4. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
 
 
15-18 cm: 3 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 1 teaspoon baking powder
20 cm: 4 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 1 teaspoon baking powder
24 cm 5-6 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 1.5 tsp baking powder
26 cm 7-8 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 2 teaspoons baking powder
 
If you want a chocolate cake base, replace 1/4 of the flour to cocoa.
It’s also nice to have the lemon zest in the batter if you keep your cake base light. Then you have the grated lemon zest just after you’ve beaten egg and granulated sugar.
 
 
1. Break the eggs into one of the glasses. Fill the next glass with the same amount of granulated sugar and the third glass, fill with as much flour. Also add baking powder to the glass with flour.
2. Beat eggs and sugar until white and fluffy on medium speed.
3. Mix the flour and baking powder and sift them into the egg mixture and gently invert the batter with a spatula. Grease a mold and dress the edges with baking paper. Pour the batter into the baking pan.
4. Bake the cake base in 175 degrees in the lower part of the oven for about 45 minutes.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

22 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
6 år sedan

Hur mycket vetemjöl och socker ska man?

Funkar det att använda medium ägg? eller bör man ta ett extra?

Sofia
5 år sedan

Hej
Jag vill baka tårtbottnar i långpanna och undrar om jag lan använda detta receptet ?

Isa
Isa
2 år sedan

Snälla camilla!
Gjorde en 3 lika i form 16cm.
Längst ner ,150° 30 minuter.

Det sa du i filmen då du visade.
Vad gjorde jag fel?
Fattar inte

Judit
2 år sedan

Hej jag undrar hur många delar man kan dela din botten i.
Mvh Judit

Sarah Wikström
Sarah Wikström
1 år sedan

Detta är för en botten va? Så vill man bygga en högre tårta gör man flera?

trackback
1 år sedan

[…] (tårtbotten): Jag gjorde botten enligt “tre lika”-receptet men bytte ut 1/4 av mjölet mot kakao. Mängden ingredienser styrs av diametern på bakformen och […]

Hanna
Hanna
1 år sedan

Tänker man på samma sätt om det ska vara glutenfritt?

Johanna
Johanna
1 år sedan

Hej! Kan man gör 3 lika metoden på äggersättning? 😊

Vix
Vix
1 år sedan

Hej! Jag har problem att hitta mängden ägg jag ska ha om jag ska baka en botten på måttet 24×24. Alltså en kvadrat. Vet du?
Tack för all härlig inspo 😃😍

Fanny
Fanny
1 år sedan

Hej! Jag vet inte vad jag gör för fel, båda gångerna jag gjort detta så blir det äggdoft av den färdiggräddade ljusa tårtbottarna o blir som lite klistrigt marängliknande lager runtom o på själva hela tårtbotten.. tips o hjälp?😫 inuti doftar den lite ägg men är bra i konsistensen

Martina
Martina
1 år sedan

Hej, när jag gör detta recept så sjunker mitten ihop när jag tagit ut formen ur ugnen. Inte alltid men ofta. Vad gör jag för fel då tro? Tack för alla goda recept!

Nadja
Nadja
10 månader sedan

Hej. Tänkte baka enligt detta recept till tårta till dop. Tänkte provbaka först för säkerhetsskull. Kan jag frysa in tårtbotten om jag delar den först? Blir den bra behöver jag då förhoppningsvis inte baka den två gånger. 😊

anonym
anonym
9 månader sedan

Hej Camilla! Superbra recept men hur fungerar det om man skulle behöva byta ut vetemjöl mot glutenfritt? Något särskilt man bör tänka på?

Nella
Nella
9 månader sedan

Hej! Jag skulle gärna vilja ha lite vaniljsocker i smeten, hur mycket ska jag ta till en 24 cm form? Antar att det ska vändas ner tillsammans med mjöl o bakpulver

22
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x