Yussras brik & morotskaka

Fotograf: Albin Hag

I avsnitt 4 av min Ramadan-serie “Iftar med…” på min YouTube-kanal, tar skådespelaren Yussra El Abdouni, aktuell i SVT-serien “Flykten till Östermalm”, plats i köket ❤️ Hennes berättelse om hennes hårda arbete för att nå sina skådespelardrömmar utan att tumma på sina principer är oerhört inspirerande. Och så bakade vi en saftig morotskaka med citronfrosting och superfrasiga brik! Avsnittet och recepten hittar du nedan 😍

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Yussras brik & morotskaka

Portioner: 10 st

Ingredienser

Youssras Brik
10 ark brikblad eller filodeg
2 burkar tonfisk i olja (går även bra med tonfisk i vatten)
4-5 ägg
2-3 dl riven ost
1 knippe persilja
1 tsk gurkmeja
Chilipulver, efter smak
Salt och peppar, efter smak

Neutral olja för stekning/fritering

Morotskaka
Följ detta recept för morotskakan.

Tips!

  • Vill du ha en vegetarisk variant? Byt ut tonfisken mot mosad potatis och kapris!
  • Brikblad finns ofta i butiker med mellanösternsortiment. Filodeg fungerar som alternativ.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Låt tonfisken rinna av och ha ner det i en skål, tillsammans med äggen, riven ost, finhackad persilja och kryddorna. Rör ihop allt och ställ åt sidan.
  2. Värm upp rikligt med olja i en stekpanna på medelvärme.
  3. Ta ett filodegasark och vik in lite av kortsidan (klicka här så kommer du till video hur man viker). Sprid ut tonfiskblandningen längs med den vikta sidan och vik sedan de långa sidorna över två gånger in mot varandra. Vik sedan in kortsidan ända tills arket är slut och briken ser ut som en stor vårrulle.
  4. Fritera i oljan på medelvärme tills dem är gyllenbruna.
  5. Låt rinna av på hushållspapper och servera genast med en fräsch sallad. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

  • Vill du ha en vegetarisk variant? Byt ut tonfisken mot mosad potatis och kapris!
  • Brikblad finns ofta i butiker med mellanösternsortiment. Filodeg fungerar som alternativ.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?