Morotskaka med citronfrosting

Fotograf: Ulrika Pousette

Saftig morotskaka med fluffig citronfrosting.

I höstas åt jag på ett fik i Malmö som jag tyvärr inte minns namnet på men som hade en fantastiskt god morotskaka. Kakan var genomsaftig och toppad med len och fluffig citronfrosting. Efter att jag ätit den har jag inte kunnat sluta tänka på den och var bara tvungen att ta fram en liknande morotskaka själv. Det är ju lite lättare att baka en morotskaka själv än att åka hela vägen från Stockholm till Malmö för att äta den haha.

Inspirationen och hjälpen till att uppnå samma morotskaka med citronfrosting som jag åt i Malmö tackar jag Tove för. Ni hittar hennes blogg HÄR!

Till den här morotskakan gjorde jag en annan variant på frosting än den jag brukar göra. Denna görs nämligen på smält smör vilket gör det betydligt lättare att få en frosting utan klumpar och som dessutom gör den väldigt fluffig då den vispas extra mycket.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

morotskaka med citronfrosting

Morotskaka med citronfrosting

Portioner: 6-8

Ingredienser

Morotskaka:
1,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
175 g mjukt, rumstempererat smör
4 dl strösocker
300 g riven morot (vikten är efter att morötterna skalats)
4 ägg
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma

Fluffig frosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
skal från två citroner

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Morotskaka:
1,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
175 g mjukt, rumstempererat smör
4 dl strösocker
300 g riven morot (vikten är efter att morötterna skalats)
4 ägg
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma

Fluffig frosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
skal från två citroner

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar morotskaka med citronfrosting.

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop olja, smör och strösocker krämigt med en elvisp. Tillsätt 1 ägg i taget, fortsätt vispa mellan varje ägg.
  3. Ha sedan ner de rivna morötterna och vänd ner i smeten med hjälp av en slickepott.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och kardemumma i en annan bunke. Sikta ner det i bunken med olja och smör. Vänd ihop med hjälp av en slickepott bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen, bre ut den i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr från kakan (om några mjuka smulor följer med så är den genomgräddad men ändå väldigt saftig).
  6. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  7. Fluffig frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  8. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  9. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  10. Toppa din morotskaka med frostingen, garnera med mer citronskal eller röd oxalis (blomman jag har på kakan i bild) eller ät den precis som den är.
  11. Servera och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar morotskaka med citronfrosting.

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop olja, smör och strösocker krämigt med en elvisp. Tillsätt 1 ägg i taget, fortsätt vispa mellan varje ägg.
  3. Ha sedan ner de rivna morötterna och vänd ner i smeten med hjälp av en slickepott.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och kardemumma i en annan bunke. Sikta ner det i bunken med olja och smör. Vänd ihop med hjälp av en slickepott bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen, bre ut den i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr från kakan (om några mjuka smulor följer med så är den genomgräddad men ändå väldigt saftig).
  6. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  7. Fluffig frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  8. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  9. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  10. Toppa din morotskaka med frostingen, garnera med mer citronskal eller röd oxalis (blomman jag har på kakan i bild) eller ät den precis som den är.
  11. Servera och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 18 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
43 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Noura
Noura
2 years ago

Om man gör det glutenfritt hur mycket mjöl lägger man

Åsa
Åsa
2 years ago

Hej! Har du rekommendation på hur man gör den glutenfri? /Åsa

Åsa
Åsa
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack, då ser jag fram emot att kunna testa den då 😍🤤

Könul
Könul
2 years ago

Hej! Ska vi blanda moroten i smeten?

Maria
Maria
2 years ago

Hej hej!
Finns det nått annat jag kan ha i frostingen istället för citron?

Ingi
Ingi
2 years ago

Hej! Skulle man kunna blanda i lite citronsaft i frostingen också, eller skär det sig då?👀🍋

Last edited 2 years ago by Ingi
Ingi
Ingi
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack så mycket för svaret!🥰 Den blev supergod!! (fast lös i mitten så jag borde nog gräddat lite längre än 45 😉) Undrar förresten om det kanske var morotskakan på Katarina stenugnsbageri i Malmö du åt, var min favorit när jag bodde där!🍰 Kan varmt rekommendera den allafall❤️

Victoria
Victoria
2 years ago

Hej..undrar hur jag kan se ditt skyddade inlägg.. står att man behöver lösenord

Camilla
Camilla
2 years ago

Jisses så gott det här blev! 🙂 Funderar på om det går som muffins också… Tror du att det skulle gå att helt enkelt hälla i smeten i muffinsformar och sedan grädda ungefär som för vanliga muffins? Mvh Camilla

Jenny
Jenny
2 years ago

Hej Camilla!
Tack för helt fantastiska recept 😊 Tror du man kan frysa morotskakan?
Hälsningar Jenny

Alexandra
Alexandra
2 years ago

Min pojkväns kommentar efter att jag bakat denna: “Det här är nog faktiskt det godaste du har bakat. Någonsin”. TACK för ett bra recept Camilla!! 🥰

Olivia
Olivia
2 years ago

Hej! Har du testat göra den glutenfri än?😍

Sofie
Sofie
2 years ago

Samma här! Min pojkvän vart helt lyrisk! Bästa receptet någonsin!😍😍

Carro
Carro
2 years ago

Hej tänkte baka denna idag , kan man frysa in med frostingen?
Tack

Emma
Emma
1 year ago

Hej min smet var gyllen brun när jag la in den i ugnen och den smakade lite udda ska det vara så // Emma

Lena
Lena
1 year ago

Hej! Kanske en dum fråga men när man river morötter blir det ju ganska vattnigt… Ska man väga upp 300 gram inkl vätskan och ösa ner allt?

Johanna
Johanna
Svara till  Lena
1 year ago

Det är morötterna du ska använda, inte vätskan 😊

Teja
Teja
1 year ago

Hejj ska den förvaras i kylen när den e klar?

Syrenya
Syrenya
1 year ago

Hej. Om jag vill undvika bikarbonat skulle jag isf kunna ta två tsk bakpulver istället? Tack på förhand.

Axel
Axel
1 year ago

Ser väldigt gott ut! Har ätit en morotskaka med nötter som var extremt god. Hur skulle du göra då?

Erica
Erica
1 year ago

Har du hunnit baka kakan glutenfri ennu ? 🙂

Erika
Erika
1 year ago

Hej, har du testat att göra denna glutenfri ännu? 😊❤️

Helene
Helene
1 year ago

Hej Camilla?
Jag är ett stort fan av att spritsa och tänkte göra dessa i muffinsformar. Funkar frostingen att spritsa eller är den för lös?

Narine
Narine
1 year ago

Den blev super god, men inte riktigt klar efter 45 minuter, utan jag behövde baka i 90 minuter.

Jonna
Jonna
7 months ago

Jag behövde grädda minst 30 min längre än enligt recept för att den skulle sätta sig. Har inte smakat än men det ser otroligt gott ut och doftar otroligt! Kommer testa göra igen

Pelle Jarlgren
Pelle Jarlgren
6 months ago

Jag minskade sockermängden till 3 dl samt gjorde häften av mängden frosting, vilket räckte mer än väl. Droppade även citronsaft över kakan innan frosting ströks på.
Fantastiskt fin, god o luftig kaka. Tack 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?