Morotskaka med citronfrosting

95 röster
morotskaka med citronfrosting
Saftig morotskaka med fluffig citronfrosting.
Foto: Ulrika Pousette

I höstas åt jag på ett fik i Malmö som jag tyvärr inte minns namnet på men som hade en fantastiskt god morotskaka. Kakan var genomsaftig och toppad med len och fluffig citronfrosting. Efter att jag ätit den har jag inte kunnat sluta tänka på den och var bara tvungen att ta fram en liknande morotskaka själv. Det är ju lite lättare att baka en morotskaka själv än att åka hela vägen från Stockholm till Malmö för att äta den haha.

Inspirationen och hjälpen till att uppnå samma morotskaka med citronfrosting som jag åt i Malmö tackar jag Tove för. Ni hittar hennes blogg HÄR!

morotskaka

Till den här morotskakan gjorde jag en annan variant på frosting än den jag brukar göra. Denna görs nämligen på smält smör vilket gör det betydligt lättare att få en frosting utan klumpar och som dessutom gör den väldigt fluffig då den vispas extra mycket.

morotskaka

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar morotskaka med citronfrosting.

Morotskaka:

1,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

175 g mjukt, rumstempererat smör

4 dl strösocker

300 g riven morot (vikten är efter att morötterna skalats)

4 ägg

5,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 msk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

Fluffig frosting:

150 g smält smör

300 g färskost

4,5 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

skal från två citroner

Gör såhär:

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop olja, smör och strösocker krämigt med en elvisp. Tillsätt 1 ägg i taget, fortsätt vispa mellan varje ägg.
  3. Ha sedan ner de rivna morötterna och vänd ner i smeten med hjälp av en slickepott.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och kardemumma i en annan bunke. Sikta ner det i bunken med olja och smör. Vänd ihop med hjälp av en slickepott bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen, bre ut den i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr från kakan (om några mjuka smulor följer med så är den genomgräddad men ändå väldigt saftig).
  6. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  7. Fluffig frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  8. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  9. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  10. Toppa din morotskaka med frostingen, garnera med mer citronskal eller röd oxalis (blomman jag har på kakan i bild) eller ät den precis som den är.
  11. Servera och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

30 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Noura
Noura
7 månader sedan

Om man gör det glutenfritt hur mycket mjöl lägger man

Åsa
Åsa
7 månader sedan

Hej! Har du rekommendation på hur man gör den glutenfri? /Åsa

Åsa
Åsa
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Tack, då ser jag fram emot att kunna testa den då 😍🤤

Könul
Könul
7 månader sedan

Hej! Ska vi blanda moroten i smeten?

Maria
Maria
7 månader sedan

Hej hej!
Finns det nått annat jag kan ha i frostingen istället för citron?

Ingi
Ingi
7 månader sedan

Hej! Skulle man kunna blanda i lite citronsaft i frostingen också, eller skär det sig då?👀🍋

Last edited 7 månader sedan by Ingi
Ingi
Ingi
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Tack så mycket för svaret!🥰 Den blev supergod!! (fast lös i mitten så jag borde nog gräddat lite längre än 45 😉) Undrar förresten om det kanske var morotskakan på Katarina stenugnsbageri i Malmö du åt, var min favorit när jag bodde där!🍰 Kan varmt rekommendera den allafall❤️

Victoria
Victoria
6 månader sedan

Hej..undrar hur jag kan se ditt skyddade inlägg.. står att man behöver lösenord

Camilla
Camilla
6 månader sedan

Jisses så gott det här blev! 🙂 Funderar på om det går som muffins också… Tror du att det skulle gå att helt enkelt hälla i smeten i muffinsformar och sedan grädda ungefär som för vanliga muffins? Mvh Camilla

Jenny
Jenny
6 månader sedan

Hej Camilla!
Tack för helt fantastiska recept 😊 Tror du man kan frysa morotskakan?
Hälsningar Jenny

Alexandra
Alexandra
5 månader sedan

Min pojkväns kommentar efter att jag bakat denna: ”Det här är nog faktiskt det godaste du har bakat. Någonsin”. TACK för ett bra recept Camilla!! 🥰

Olivia
Olivia
5 månader sedan

Hej! Har du testat göra den glutenfri än?😍

Sofie
Sofie
5 månader sedan

Samma här! Min pojkvän vart helt lyrisk! Bästa receptet någonsin!😍😍

Carro
Carro
5 månader sedan

Hej tänkte baka denna idag , kan man frysa in med frostingen?
Tack

Emma
Emma
5 månader sedan

Hej min smet var gyllen brun när jag la in den i ugnen och den smakade lite udda ska det vara så // Emma

Lena
Lena
3 månader sedan

Hej! Kanske en dum fråga men när man river morötter blir det ju ganska vattnigt… Ska man väga upp 300 gram inkl vätskan och ösa ner allt?

Teja
Teja
2 månader sedan

Hejj ska den förvaras i kylen när den e klar?

30
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x