Vit saffranskladdkaka med hallongrädde

Kladdig och god saffranskladdkaka med vit choklad och syrlig hallongrädde.

Det som gör att jag tycker om kladdkakor så mycket, förutom konsistensen, är att det är ett så sjukt tacksamt bakverk. Det kan varieras i det oändliga och passar att göra i nästintill alla smaker och utföranden. En favorit är denna saffranskladdkaka med vit choklad i smeten och en syrlig och god hallongrädde att servera till.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Vit saffranskladdkaka med hallongrädde

Portioner: 8-10

Ingredienser

Saffranskladdkaka med vit choklad:
300 g vit choklad
225 g smör
2 paket saffran à 0,5 g
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
4 ägg
florsocker att pudra med

Hallongrädde:
100 g frysta hallon
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut vita chokladen mot vegansk vit choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och äggen mot 1 dl växtbaserad mjölkdryck (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Saffranskladdkaka med vit choklad:
300 g vit choklad
225 g smör
2 paket saffran à 0,5 g
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
4 ägg
florsocker att pudra med

Hallongrädde:
100 g frysta hallon
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut vita chokladen mot vegansk vit choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och äggen mot 1 dl växtbaserad mjölkdryck (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt saffranet och rör om tills det löst upp sig i smöret och du fått en fin, gul färg.
  4. Blanda samman alla ingredienser, inklusive saffranssmöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar med hallongrädde.
  7. Mosa hallonen i en skål med en gaffel. Vispa upp grädde och vaniljsocker till mjuka toppar med elvisp. Vänd ner hallonmoset. Klart!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt saffranet och rör om tills det löst upp sig i smöret och du fått en fin, gul färg.
  4. Blanda samman alla ingredienser, inklusive saffranssmöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar med hallongrädde.
  7. Mosa hallonen i en skål med en gaffel. Vispa upp grädde och vaniljsocker till mjuka toppar med elvisp. Vänd ner hallonmoset. Klart!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.5 13 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
49 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anneli
Anneli
3 years ago

Kan man inte smälta chokladen direkt i smöret?

Elina Trogstam
Elina Trogstam
3 years ago

Kan man göra samma recept i mindre format som muffinsformar?

Malin
Malin
3 years ago

Vad menas med hallongrädde? Finns det färdigt att köpa i butik?

Förstod nu att ingredienserna under är till hallongrädden. Vet inte hur man raderar kommentaren dock! 🙂

Last edited 3 years ago by Malin
Nina
Nina
3 years ago

Hur viktigt är det att den svalnar 4h i kylen? Går det att äta efter färre timmar?😅

Matilda
Matilda
3 years ago

Nu har jag bakat den och imorgon blir det smakprov!:)

Ellen
Ellen
3 years ago

Hej!
Hur länge håller sig kladdkakan i kylskåp? 🙂

Olivia
Olivia
3 years ago

Hej

Olivia
Olivia
3 years ago

Jag undrar om man ska ta en msk vaniljsocker eller 3 tsk vaniljsocker

Sara
Sara
3 years ago

Hej!
Jag förstår inte delen med chokladen och smöret. Smälter jag smöret och chokladen försig?

Jalila
Jalila
3 years ago

Kan man använda matolja/rapsolja ist för smör

Elin
Elin
3 years ago

Det här blev så otroligt gott! Avnjöt den med familj som juldessert och det blev väldigt uppskattat! Jag hade även finrivet apelsinskal från en apelsin, tycker det passar så bra med saffran.

Jonna
Jonna
3 years ago

Måste man ha bakplåtspapper i formen, räcker det inte och smöra den lite?

Idman
Idman
3 years ago

Kan man låta kladdkakan svalna i kylen i ba 1 timme eller måste det vara 4 timmar

Isolde
Isolde
2 years ago

Hej, undrar bara om de går och om det blir lika gott om man bara har 0,5 g saffran för har bara de hemma och min butik här i närheten har konstigt nog inte saffran?

Milad
Milad
2 years ago

Kan man göra den utan vit choklad?

Linus
Linus
2 years ago

Fungerar det att göra med vitachoklad knappar?

Anonym
Anonym
2 years ago

Går kakan att frysa eller rekommenderar du då istället att man gör hälften om man är få personer?❤️

Emma
Emma
2 years ago

Hur länge ska den vara i ugnen i en 24cms form?? Lyckas aldrig med en kladdkaka men vill verkligen lyckas nu 🥺

Lilian
Lilian
2 years ago

Hej, i din insta video smälter du smälter och chokladen tillsammans men du säger att det finns risk att vita chokladen kan skära sig. Ska man istället smälta vita chokladen över vattenbad och smöret för sig och sen blanda dessa två tillsammans när de smält och sen ta den blandningen i allt annat? Eller kan man hälla in den smälta chokladen o smöret separat i allt annat? 😃

Nadine
Nadine
2 years ago

Vad gör man om chokladen delar sig?

Marie
Marie
2 years ago

Byter man varje ägg mot 1 dl havremjölk eller är det 1 dl för alla fyra äggen?

Anja
Anja
2 years ago

Kan man ta mindre socker, 2 dl istället för 3, eller förstör det smeten? Och går den att göra utan vaniljsocker (om man har slut på det hehe).

Marija
Marija
2 years ago

Denna blev sååå god! Något som är värt att tänka på dock: Jag smälte chokladen tillsammans med smöret direkt i kastrullen på medelvärme. Det skärde sig först och fick lite panik men jag fortsatte blanda bara och till slut gick smöret in i ”smeten” och så blev det ändå exakt som smeten på bilden!! (tog bort kastrullen till en kall kastrull i typ 20 sekunder innan jag satte tillbaka den på den varma plattan för att se om det gick att åtgärda det, vet inte om det var det som gjorde att det blev bra till slut eller om detta ens hade någon betydelse) så tänk på det innan ni ger upp på den för att den skärt sig! fortsätt blanda så kommer det att skära sig först, och till sist bli en smet! 🙂

Yaffa
Yaffa
2 years ago

Vilken storlek är bakformen?

Maria
Maria
2 years ago

Hej! I videon säger du att kakan ska grädda i ugnen 35-40 min men i receptet står det 25-30 min, vad gäller?

Marika
Marika
2 years ago

Hej!
Bakade den veganska varianten kvällen före julafton. Det fungerade inte alls. Hur 1 dl havremjölk ska kunna ersätta 4 ägg förstår jag inte? Resultatet blev en kaka som bara ”flöt runt”och aldrig stabiliserade sig. Riktigt tråkigt!

Sandra Julic
Sandra Julic
1 year ago

Hej! Tror du denna skulle passa med att ha i ca 100 gram röda vinbär i? Eller tror du det är godare att bara ha vit choklad, och eliminera saffranet då?
/Sandra

Beatrice Rosenqvist
Beatrice Rosenqvist
6 months ago

Jag gjorde den här goda kladdkakan men använde ljus choklad istället. Blev hur gott som helst 😋

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut vita chokladen mot vegansk vit choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och äggen mot 1 dl växtbaserad mjölkdryck (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?