Vit saffranskladdkaka med hallongrädde

276 röster
saffranskladdkaka
Kladdig och god saffranskladdkaka med vit choklad och syrlig hallongrädde.

Det som gör att jag tycker om kladdkakor så mycket, förutom konsistensen, är att det är ett så sjukt tacksamt bakverk. Det kan varieras i det oändliga och passar att göra i nästintill alla smaker och utföranden. En favorit är denna saffranskladdkaka med vit choklad i smeten och en syrlig och god hallongrädde att servera till.

saffranskladdkaka med vit choklad

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger 8-10 generösa bitar saffranskladdkaka.

Saffranskladdkaka med vit choklad

300 g vit choklad

225 g smör

2 paket saffran à 0,5 g

3 dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 dl vetemjöl

4 ägg

florsocker att pudra med

Hallongrädde

100 g frysta hallon

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

I videon ovan visar jag och Antonija Mandir steg för steg hur man bakar vit saffranskladdkaka med hallongrädde.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt saffranet och rör om tills det löst upp sig i smöret och du fått en fin, gul färg.
  4. Blanda samman alla ingredienser, inklusive saffranssmöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar med hallongrädde.
  7. Mosa hallonen i en skål med en gaffel. Vispa upp grädde och vaniljsocker till mjuka toppar med elvisp. Vänd ner hallonmoset. Klart!

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut vita chokladen mot vegansk vit choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och äggen mot 1 dl växtbaserad mjölkdryck (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
46 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anneli
Anneli
1 år sedan

Kan man inte smälta chokladen direkt i smöret?

Elina Trogstam
Elina Trogstam
1 år sedan

Kan man göra samma recept i mindre format som muffinsformar?

Malin
Malin
1 år sedan

Vad menas med hallongrädde? Finns det färdigt att köpa i butik?

Förstod nu att ingredienserna under är till hallongrädden. Vet inte hur man raderar kommentaren dock! 🙂

Last edited 1 år sedan by Malin
Nina
Nina
1 år sedan

Hur viktigt är det att den svalnar 4h i kylen? Går det att äta efter färre timmar?😅

Matilda
Matilda
1 år sedan

Nu har jag bakat den och imorgon blir det smakprov!:)

Ellen
Ellen
1 år sedan

Hej!
Hur länge håller sig kladdkakan i kylskåp? 🙂

Olivia
Olivia
1 år sedan

Hej

Olivia
Olivia
1 år sedan

Jag undrar om man ska ta en msk vaniljsocker eller 3 tsk vaniljsocker

Sara
Sara
1 år sedan

Hej!
Jag förstår inte delen med chokladen och smöret. Smälter jag smöret och chokladen försig?

Jalila
Jalila
1 år sedan

Kan man använda matolja/rapsolja ist för smör

Elin
Elin
1 år sedan

Det här blev så otroligt gott! Avnjöt den med familj som juldessert och det blev väldigt uppskattat! Jag hade även finrivet apelsinskal från en apelsin, tycker det passar så bra med saffran.

Jonna
Jonna
1 år sedan

Måste man ha bakplåtspapper i formen, räcker det inte och smöra den lite?

Idman
Idman
1 år sedan

Kan man låta kladdkakan svalna i kylen i ba 1 timme eller måste det vara 4 timmar

Isolde
Isolde
7 månader sedan

Hej, undrar bara om de går och om det blir lika gott om man bara har 0,5 g saffran för har bara de hemma och min butik här i närheten har konstigt nog inte saffran?

Milad
Milad
6 månader sedan

Kan man göra den utan vit choklad?

Linus
Linus
6 månader sedan

Fungerar det att göra med vitachoklad knappar?

Anonym
Anonym
6 månader sedan

Går kakan att frysa eller rekommenderar du då istället att man gör hälften om man är få personer?❤️

Emma
Emma
6 månader sedan

Hur länge ska den vara i ugnen i en 24cms form?? Lyckas aldrig med en kladdkaka men vill verkligen lyckas nu 🥺

Lilian
Lilian
6 månader sedan

Hej, i din insta video smälter du smälter och chokladen tillsammans men du säger att det finns risk att vita chokladen kan skära sig. Ska man istället smälta vita chokladen över vattenbad och smöret för sig och sen blanda dessa två tillsammans när de smält och sen ta den blandningen i allt annat? Eller kan man hälla in den smälta chokladen o smöret separat i allt annat? 😃

Nadine
Nadine
6 månader sedan

Vad gör man om chokladen delar sig?

Marie
Marie
6 månader sedan

Byter man varje ägg mot 1 dl havremjölk eller är det 1 dl för alla fyra äggen?

Anja
Anja
6 månader sedan

Kan man ta mindre socker, 2 dl istället för 3, eller förstör det smeten? Och går den att göra utan vaniljsocker (om man har slut på det hehe).

Marija
Marija
6 månader sedan

Denna blev sååå god! Något som är värt att tänka på dock: Jag smälte chokladen tillsammans med smöret direkt i kastrullen på medelvärme. Det skärde sig först och fick lite panik men jag fortsatte blanda bara och till slut gick smöret in i ”smeten” och så blev det ändå exakt som smeten på bilden!! (tog bort kastrullen till en kall kastrull i typ 20 sekunder innan jag satte tillbaka den på den varma plattan för att se om det gick att åtgärda det, vet inte om det var det som gjorde att det blev bra till slut eller om detta… Läs mer »

Yaffa
Yaffa
6 månader sedan

Vilken storlek är bakformen?

Maria
Maria
6 månader sedan

Hej! I videon säger du att kakan ska grädda i ugnen 35-40 min men i receptet står det 25-30 min, vad gäller?

Marika
Marika
5 månader sedan

Hej!
Bakade den veganska varianten kvällen före julafton. Det fungerade inte alls. Hur 1 dl havremjölk ska kunna ersätta 4 ägg förstår jag inte? Resultatet blev en kaka som bara ”flöt runt”och aldrig stabiliserade sig. Riktigt tråkigt!

46
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x