
Det som gör att jag tycker om kladdkakor så mycket, förutom konsistensen, är att det är ett så sjukt tacksamt bakverk. Det kan varieras i det oändliga och passar att göra i nästintill alla smaker och utföranden. En favorit är denna saffranskladdkaka med vit choklad i smeten och en syrlig och god hallongrädde att servera till.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar saffranskladdkaka.
Vit saffranskladdkaka
300 g vit choklad
225 g smör
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
2 paket saffran à 0,5 g
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
4 ägg
florsocker att pudra med
Hallongrädde
100 g frysta hallon
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
- Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar med hallongrädde.
- Mosa hallonen i en skål med en gaffel. Vispa upp grädde och vaniljsocker till mjuka toppar med elvisp. Vänd ner hallonmoset. Klart!
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut vita chokladen mot vegansk vit choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och äggen mot 1 dl växtbaserad mjölkdryck (havre-, soja- eller kokosmjölk).
Kan man inte smälta chokladen direkt i smöret?
Det går men det finns stor risk att det skär sig då 🙂
Hej!
Hur länge håller sig kladdkakan i kylskåp? 🙂
Hejhej! Minst 4 dagar 🙂
Hej
Jag undrar om man ska ta en msk vaniljsocker eller 3 tsk vaniljsocker
1 msk vaniljsocker = 3 tsk vaniljsocker <3
Det här blev så otroligt gott! Avnjöt den med familj som juldessert och det blev väldigt uppskattat! Jag hade även finrivet apelsinskal från en apelsin, tycker det passar så bra med saffran.
Vad glad jag blir! Tusen tack <3 Och så gott med rivet apelsinskal, det ska jag testa nästa gång 😀