Vit choklad pannacotta med rabarber- och jordgubbskompott

16 röster
vit choklad pannacotta
Krämig vit choklad pannacotta, toppad med rabarber- och jordgubbskompott. Sommar i ett glas!
Foto: Ulrika Pousette

Den senaste månaden har jag gjort den här efterrätten minst 1 gång i veckan. Krämig vit chokladpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott. Ett härligt och fräscht avslut på en middag och en väldigt tacksam efterrätt att förbereda redan kvällen innan. Söt och syrligt i en härlig sommardröm!

pannacotta rabarber jordgubbar

Receptet ger 6 små eller 4 stora portioner vit choklad pannacotta med rabarber- och jordgubbskompott.

Vit choklad pannacotta:

200 g vit choklad

1 dl strösocker

2 krm agar agar pulver

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Rabarber- och jordgubbskompott:

150 g jordgubbar

150 g rabarber

2 krm agar agar 

1 dl strösocker

Saft från 1 citron

0,5 dl vatten

färska jordgubbar & citronmeliss att garnera med.

Gör såhär:

  1. Pannacotta: Finhacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Ställ åt sidan under tiden som du kokar pannacottan.
  2. Ha ner strösocker, agar agar pulver, vispgrädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelvärme i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna smält. Häll den varma pannacottasmeten över den finhackade vita chokladen. Rör om försiktigt med slickepott tills all choklad smält i pannacottasmeten.
  3. Häll upp pannacottan i glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med kombotten.
  4. Rabarber- och jordgubbskompott: Skär bort bladen från jordgubbarna, skär i mindre bitar. Tärna rabarbern. Ha ner rabarber- och jordgubbsbitarna i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten.
  5. Koka upp under omrörning på medelvärme tills sockerkristallerna smält och rabarberbitarna blivit mjuka. Ta bort kastrullen från värmen, häll över kompotten i en skål och låt svalna i rumstemperatur innan du toppar din pannacotta med den.
  6. Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss. Servera direkt eller förvara efterrätten i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör efterrätten vegansk genom att byta ut vispgrädden och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter.
  • Efterrätten är glutenfri!

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anja
Anja
1 månad sedan

Hej! Kan man byta ut strösockret mot syltsocker i kompotten så att det håller sig lite längre ifall man vill göra kompotten några dagar innan för att förbereda?

Emelie
Emelie
1 månad sedan

Hej! Jag har massa gelatin pulver hemma måste göra slut, kan man ta det istället för agar agar? Och hur mkt isåfall?

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
28 dagar sedan

Hej! Testade dessa i helgen, de blev väldigt goda men jag fick inte agar agar att stelna fullt ut. Det blev som en mousse i konsistensen, vet du vad det beror på?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x