Vit choklad pannacotta med rabarber- och jordgubbskompott

38 röster
vit choklad pannacotta
Krämig vit choklad pannacotta, toppad med rabarber- och jordgubbskompott. Sommar i ett glas!
Foto: Ulrika Pousette

Den senaste månaden har jag gjort den här efterrätten minst 1 gång i veckan. Krämig vit chokladpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott. Ett härligt och fräscht avslut på en middag och en väldigt tacksam efterrätt att förbereda redan kvällen innan. Söt och syrligt i en härlig sommardröm!

pannacotta rabarber jordgubbar

Receptet ger 6 små eller 4 stora portioner vit choklad pannacotta med rabarber- och jordgubbskompott.

Vit choklad pannacotta:

200 g vit choklad

1 dl strösocker

2 krm agar agar pulver

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Rabarber- och jordgubbskompott:

150 g jordgubbar

150 g rabarber

2 krm agar agar 

1 dl strösocker

Saft från 1 citron

0,5 dl vatten

färska jordgubbar & citronmeliss att garnera med.

Gör såhär:

  1. Pannacotta: Finhacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Ställ åt sidan under tiden som du kokar pannacottan.
  2. Ha ner strösocker, agar agar pulver, vispgrädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelvärme i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna smält. Häll den varma pannacottasmeten över den finhackade vita chokladen. Rör om försiktigt med slickepott tills all choklad smält i pannacottasmeten.
  3. Häll upp pannacottan i glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med kombotten.
  4. Rabarber- och jordgubbskompott: Skär bort bladen från jordgubbarna, skär i mindre bitar. Tärna rabarbern. Ha ner rabarber- och jordgubbsbitarna i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten.
  5. Koka upp under omrörning på medelvärme tills sockerkristallerna smält och rabarberbitarna blivit mjuka. Ta bort kastrullen från värmen, häll över kompotten i en skål och låt svalna i rumstemperatur innan du toppar din pannacotta med den.
  6. Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss. Servera direkt eller förvara efterrätten i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör efterrätten vegansk genom att byta ut vispgrädden och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter.
  • Efterrätten är glutenfri!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
16 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anja
Anja
11 månader sedan

Hej! Kan man byta ut strösockret mot syltsocker i kompotten så att det håller sig lite längre ifall man vill göra kompotten några dagar innan för att förbereda?

Kelly
Kelly
11 månader sedan

Om jag ska göra 6 små hur många cl behöver varje glas vara

Kelly
Kelly
11 månader sedan

Hej! Om man förbereder kompotten kvällen innan kan man använda vanligt socker då.

Emelie
Emelie
11 månader sedan

Hej! Jag har massa gelatin pulver hemma måste göra slut, kan man ta det istället för agar agar? Och hur mkt isåfall?

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
10 månader sedan

Hej! Testade dessa i helgen, de blev väldigt goda men jag fick inte agar agar att stelna fullt ut. Det blev som en mousse i konsistensen, vet du vad det beror på?

Felicia
Felicia
Svara på  Linnéa Ericson
5 månader sedan

Samma här, undrar vad jag gjorde som blev tokigt🙈

Rashad
Rashad
10 månader sedan

Kan du filma för det recept ❤️

Alice
Alice
2 månader sedan

Kan man använda frysta jordgubbar och rabarber till kompotten?

Nathalie
Nathalie
29 dagar sedan

Tror du att den här pannacottan går att spritsa som fyllning i en tårta? Försöker hitta pannacotta utan gelatin till tårtfyllning, inte det lättaste 😅

Jeanette
Jeanette
10 dagar sedan

Har gjort denna 2 gånger nu och så god men nu när ja gjorde den glömde jag chokladen så gjorde en sås I stället med choklad och grädde och hade till sen och de va också jätte gott

Marit
Marit
2 dagar sedan

Hej,
Om man gör både pannacottan och kompotten dagen innan. Ska man då hälla på kompotten när den har svalnat eller strax innan man serverar den?

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x