Vit choklad pannacotta med rabarber- och jordgubbskompott

23 röster
vit choklad pannacotta
Krämig vit choklad pannacotta, toppad med rabarber- och jordgubbskompott. Sommar i ett glas!
Foto: Ulrika Pousette

Den senaste månaden har jag gjort den här efterrätten minst 1 gång i veckan. Krämig vit chokladpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott. Ett härligt och fräscht avslut på en middag och en väldigt tacksam efterrätt att förbereda redan kvällen innan. Söt och syrligt i en härlig sommardröm!

pannacotta rabarber jordgubbar

Receptet ger 6 små eller 4 stora portioner vit choklad pannacotta med rabarber- och jordgubbskompott.

Vit choklad pannacotta:

200 g vit choklad

1 dl strösocker

2 krm agar agar pulver

6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Rabarber- och jordgubbskompott:

150 g jordgubbar

150 g rabarber

2 krm agar agar 

1 dl strösocker

Saft från 1 citron

0,5 dl vatten

färska jordgubbar & citronmeliss att garnera med.

Gör såhär:

  1. Pannacotta: Finhacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Ställ åt sidan under tiden som du kokar pannacottan.
  2. Ha ner strösocker, agar agar pulver, vispgrädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelvärme i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna smält. Häll den varma pannacottasmeten över den finhackade vita chokladen. Rör om försiktigt med slickepott tills all choklad smält i pannacottasmeten.
  3. Häll upp pannacottan i glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med kombotten.
  4. Rabarber- och jordgubbskompott: Skär bort bladen från jordgubbarna, skär i mindre bitar. Tärna rabarbern. Ha ner rabarber- och jordgubbsbitarna i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten.
  5. Koka upp under omrörning på medelvärme tills sockerkristallerna smält och rabarberbitarna blivit mjuka. Ta bort kastrullen från värmen, häll över kompotten i en skål och låt svalna i rumstemperatur innan du toppar din pannacotta med den.
  6. Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss. Servera direkt eller förvara efterrätten i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör efterrätten vegansk genom att byta ut vispgrädden och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter.
  • Efterrätten är glutenfri!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anja
Anja
5 månader sedan

Hej! Kan man byta ut strösockret mot syltsocker i kompotten så att det håller sig lite längre ifall man vill göra kompotten några dagar innan för att förbereda?

Kelly
Kelly
5 månader sedan

Om jag ska göra 6 små hur många cl behöver varje glas vara

Kelly
Kelly
5 månader sedan

Hej! Om man förbereder kompotten kvällen innan kan man använda vanligt socker då.

Emelie
Emelie
5 månader sedan

Hej! Jag har massa gelatin pulver hemma måste göra slut, kan man ta det istället för agar agar? Och hur mkt isåfall?

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
5 månader sedan

Hej! Testade dessa i helgen, de blev väldigt goda men jag fick inte agar agar att stelna fullt ut. Det blev som en mousse i konsistensen, vet du vad det beror på?

Felicia
Felicia
Svara på  Linnéa Ericson
7 dagar sedan

Samma här, undrar vad jag gjorde som blev tokigt🙈

Rashad
Rashad
5 månader sedan

Kan du filma för det recept ❤️

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x