Vaniljrutor med rabarber

Har du hunnit baka något med rabarber än i år? Om inte så tycker jag att du ska baka dessa ljuvliga vaniljrutor med rabarber. Mjukspröd mördeg, fylld med len vaniljkräm och sötsyrlig rabarberkompott. Och så lite mördegssmul på toppen. Det här är en ljuvlig långpannekaka som räcker till många och som funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

vaniljrutor med rabarber

Vaniljrutor med rabarber

Portioner: 32

Ingredienser

Rabarberkompott:
250 g rabarber
1 citron, saften
0,5 dl vatten
0,75 dl syltsocker

Mördeg:
250 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
2 dl kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl crème fraîche
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Portioner: 32st

Ingredienser

Rabarberkompott:
250 g rabarber
1 citron, saften
0,5 dl vatten
0,75 dl syltsocker

Mördeg:
250 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
2 dl kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl crème fraîche
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp och låt koka under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
  2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Mixa ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  6. Tryck ut 2/3 av degen i botten på en form, ca 20 x 30 cm i diameter. Förgrädda botten ca 10 minuter.
  7. Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
  8. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
  9. Smula över resten av degen på kakan.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp och låt koka under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
  2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Mixa ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  6. Tryck ut 2/3 av degen i botten på en form, ca 20 x 30 cm i diameter. Förgrädda botten ca 10 minuter.
  7. Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
  8. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
  9. Smula över resten av degen på kakan.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.3 20 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara Olén
Sara Olén
8 months ago

De står att om man byter ut mot glutenfritt mjöl ska man ta 10dl men det står 5 i receptet, stämmer det?

Mia
Mia
7 months ago

Kan jag byta ut kvargen mot grekisk yoghurt?

Yvonne
Yvonne
7 months ago

Tack för ett supergott recept. Bjöd 7 väninnor på lunch med denna kakan till kaffet och alla blev saliga och ville ha receptet. Tacka Camilla Hamid sa jag.

Anja
Anja
4 months ago

Älskar detta receptet, så galet gott och räcker till många! Går utmärkt att frysa in också.

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?