Vaniljrutor med rabarber

Fotograf: Ulrika Pousette

Finns det något som smakar mer sommar än rabarber och vanilj tillsammans? 😍 De här vaniljrutorna med rabarber är en riktig dröm – mjuka, krämiga och med en perfekt balans mellan sött och syrligt. Den lena vaniljfyllningen möter rabarberns friska ton i varje tugga, och resultatet? En kaka som både ser magisk ut och smakar ljuvligt! ✨

Det här är ett enkelt recept som passar perfekt till sommarens alla fikastunder, picknickar eller när du bara vill bjuda på något extra gott. Servera kall direkt från kylen – och se dem försvinna i ett nafs! 💛

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Vaniljrutor med rabarber

Portioner: 32

Ingredienser

Rabarberkompott:
250 g rabarber
1 citron, saften
0,5 dl vatten
0,75 dl syltsocker

Mördeg:
250 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
2 dl kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl crème fraîche
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp och låt koka under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
  2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Mixa ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  6. Tryck ut 2/3 av degen i botten på en form, ca 20 x 30 cm i diameter. Förgrädda botten ca 10 minuter.
  7. Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
  8. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
  9. Smula över resten av degen på kakan.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

Dela receptet

4.3 23 Röster
Betygsätt receptet
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara Olén
Sara Olén
2 years ago

De står att om man byter ut mot glutenfritt mjöl ska man ta 10dl men det står 5 i receptet, stämmer det?

Mia
Mia
2 years ago

Kan jag byta ut kvargen mot grekisk yoghurt?

Yvonne
Yvonne
2 years ago

Tack för ett supergott recept. Bjöd 7 väninnor på lunch med denna kakan till kaffet och alla blev saliga och ville ha receptet. Tacka Camilla Hamid sa jag.

Anja
Anja
2 years ago

Älskar detta receptet, så galet gott och räcker till många! Går utmärkt att frysa in också.

Åsa
Åsa
1 year ago

Hej!
Fantastiskt recept, går det att byta ut rabarbern mot hallon eller andra bär?

Åsa
Åsa
Svara till  camillahamid
1 year ago

Tack! 🫶

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Letar du efter något speciellt?