Så här gör du:
- Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp och låt koka under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
- Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Mixa ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
- Tryck ut 2/3 av degen i botten på en form, ca 20 x 30 cm i diameter. Förgrädda botten ca 10 minuter.
- Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
- Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
- Smula över resten av degen på kakan.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
De står att om man byter ut mot glutenfritt mjöl ska man ta 10dl men det står 5 i receptet, stämmer det?
Det stämmer, man behöver mer när det kommer till glutenfritt i detta fall ❤️
Kan jag byta ut kvargen mot grekisk yoghurt?
Tack för ett supergott recept. Bjöd 7 väninnor på lunch med denna kakan till kaffet och alla blev saliga och ville ha receptet. Tacka Camilla Hamid sa jag.
Förlåt för sent svar! Åh, så glad jag blir att höra detta, tack fina du! ❤️
Älskar detta receptet, så galet gott och räcker till många! Går utmärkt att frysa in också.
Tack snälla du, vad glad jag blir att du gillar det! 🫶🏼
Hej!
Fantastiskt recept, går det att byta ut rabarbern mot hallon eller andra bär?
Hejhej! Det går bra, se till att de inte är för vattniga (om de är frysta) 🫶🏼
Tack! 🫶