Vaniljrutor med äpple

Vaniljrutor med äpple är en som äppelpaj med inbakad vaniljkräm.

Om du tycker om mina syrliga vaniljrutor med hallon eller vaniljrutor med rabarber eller blåbär så kommer du att ÄLSKA dessa vaniljrutor med äpple. Spröd mördeg, krämig vaniljfyllning och ljuvlig äppelkompott. Som en äppelpaj i långpanna med inbakad vaniljkräm.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
äppelkaka

Vaniljrutor med äpple

Ingredienser

Äppelkompott:
8 små äpplen
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker

Mördeg:
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver


Vaniljfyllning:

2 dl kvarg eller kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Ingredienser

Äppelkompott:
8 små äpplen
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker

Mördeg:
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver


Vaniljfyllning:

2 dl kvarg eller kesella (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

TIPS!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm (reklam) och ger ca 16 bitar vaniljrutor med äpple.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm). Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du gör deg och vaniljfyllning.
  3. Mördeg: Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra. Tryck ut hälften av degen i botten på formen och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills botten inte längre är blank. Under tiden kan du göra vaniljfyllningen.
  4. Vaniljfyllning: Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten och klicka ut äppelkompotten över den. Smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm (reklam) och ger ca 16 bitar vaniljrutor med äpple.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm). Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du gör deg och vaniljfyllning.
  3. Mördeg: Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra. Tryck ut hälften av degen i botten på formen och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills botten inte längre är blank. Under tiden kan du göra vaniljfyllningen.
  4. Vaniljfyllning: Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten och klicka ut äppelkompotten över den. Smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 16 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
70 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
Linda
3 years ago

Ser ljuvligt ut! Men, får en fuska med färdig mördeg…? 😬

Rebecka
Rebecka
3 years ago

Funkar den att göra med glutenfritt mjöl?

Veronica östman
Veronica östman
3 years ago

Göra den glutenfri gm att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix 👍 men går det åt dubbelt så mycket, 10dl glutenfri mot vetemjöl 5dl?

Veronica
Veronica
Svara till  Veronica östman
1 year ago

Nej, jag skulle inte göra det. Blir väldigt smuligt och torrt.

Björn PC
Björn PC
3 years ago

Vilken GF mjölmix skulle vara bäst att använda?

Lotta
Lotta
3 years ago

Ser supergod ut 😋
Undrar dock, vilken fetthalt på kvargen och Creme fraichen man bör använda?

Last edited 3 years ago by Lotta
Lotta
Lotta
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack 🙏🏻

Matilda
Matilda
3 years ago

Ca hur många gram är 8 små äpplen?

Susanne
Susanne
3 years ago

Hej Camilla, funkar det att byta ut en del kesella/creme fraiche mot philadelphia? Känns som att det borde vara ett ok substitut.. 🙂

Filippa
Filippa
3 years ago

Hur görs den laktosfri på bästa sätt?

Jenna
Jenna
3 years ago

Är den någon specifik äppelsort som passar “bäst” till denna?

Liza
Liza
3 years ago

Kan man omvandla detta receptet och köra i vanlig långpanna?
har ingen form med rätt mått och det ser sjukt gott ut så tror att alla bitar tar slut lätt så några extra kan vara att föredrag 🙂

Karolina
Karolina
3 years ago

Kan man byta ut till plommon?

Karin
Karin
3 years ago

Hej, ser jättegott ut! Går det att utesluta creme fraiche mot mer kvarg/kessela?
Tacksam för svar 🙂

Berit Hansson
Berit Hansson
3 years ago

Hur gör jag om jag vill använda blåbär?hur mycket blåbär? Gör man sylt eller går det bra att fördela bären direkt på?

Marie
Marie
3 years ago

Hej! 🙂
Har bara minifraiche och gräddfil hemma. Skulle jag kunna använda någon av dom?
Mvh Marie

Jenny
Jenny
3 years ago

Riktigt gott blev det! 👌🏻 Rekommenderas!!

Sandra
Sandra
3 years ago

Testade att göra glutenfri men den blev rätt lös så det gick inte att dela i rutor som på bilden. Borde nog ha haft alla 15dl som jag egentligen skulle ha iom att jag tog ×1,5 av ingredienserna (tog bara 11dl för tyckte degen kändes ok). Men trots det, att den blev lös, var det bland det godaste jag ätit med äpple i! 👍👍

Eva
Eva
3 years ago

Det finns inte citronskal bland ingredienserna till fyllningen

AnnBritt
AnnBritt
3 years ago

Hej. Gjorde denna kaka med Finax glutenfri mjölmix i förra veckan till sykursen. Den blev omåttligt populär. Den är fantastisk god med vaniljsåsen som är inbakad. En som “aldrig” får fika pga gluten var överlycklig glad så tårarna rann upp. Så Tack för detta recept Camilla. 💖

Last edited 3 years ago by AnnBritt
Elin
Elin
3 years ago

Hej Camilla! När du bakade med glutenfritt, vägde du mjölet då eller hällde du upp i dl?
Tack för allt goda recept 🙏

Elin
Elin
Svara till  camillahamid
3 years ago

En dl väger ju ca 60g
Så jag måttade upp med vågen och då blev degen bara smul tyvärr. Jag använde finax mjöl också..

Lena
Lena
3 years ago

Underbart smarrig kaka, den blev en succe på mitt fikabord!

Jessica
Jessica
3 years ago

Om man vill göra i långpanna, hur mycket ska jag då öka receptet?

Charlotte
Charlotte
3 years ago

Har inte kvarg eller kessella. Kan turkisk yoghurt funka? Hade gärna velat baka detta men orkar inte handla igen 🙈

Lilli
Lilli
3 years ago

Hur skulle man kunna göra den äggfri? Kan du inte börja skriva under dina recept, hur man kan göra recepten äggfria också?!

Daniella
Daniella
3 years ago

Går det att frysa in dessa?? ☺️

Petra
Petra
3 years ago

Mums! Blev superbra och alla frågade om recept!

Anna-Lena
Anna-Lena
2 years ago

Helt fantastiskt smaskigt och gott

Lisa Larsson
Lisa Larsson
2 years ago

Bakade dessa blev supergoda 🙂

Ann
Ann
2 years ago

Bland det godaste jag ätit!!! ❤️🤤

Amela
Amela
2 years ago

Du är sååå grym. Tack för receptet🙂

Armina
Armina
2 years ago

Jag har planerat baka imorgon.
Den ser gott ut👏

Aniko
Aniko
1 year ago

Det var riktig poppis hemma hos oss. Blir en favorit framöver.

Pernilla
Pernilla
1 year ago

Denna kaka vart en stor favorit här hemma…

Veronica
Veronica
1 year ago

Glutenfri enligt receptet (att man byter ut 5 dl vetemjöl mot 10 dl GF mjöl) fungerar inte. Blir jättesmuligt och torrt. Vaniljfyllningen ’äts upp/försvinner’ helt in i degen som saknar vätska. För att binda ihop degen bättre kan man istället ha i tex lite xantangummi, och eller ett ägg.

Pernilla
Pernilla
11 months ago

Har bakat denna ljuvliga kaka 5 gånger de senaste månaderna… gör den i en ugnsplåt så den blir något tunnare men ååå så syndigt gott… å den tar slut allt för fort hemma hos oss

Tam Lam
Tam Lam
3 months ago

Hej, kan man hoppa över farinsocker?

Malin
Malin
2 months ago

Jag gjorde denna kakan till vårt fredagsfika på jobbet och den blev så otroligt hyllad. Alla sa att det var den perfekta äppelpajen i en kaka! Både äppelpaj och vaniljsås i form av en kaka. Å jag kan bara hålla med, den var fantastisk 🥰

Hanna
Hanna
2 months ago

Hej!
Går det att dubbla satsen och göra dessa i din plåt på 30*40 istället för att få fler kakor? 🙂 blir det i så fall samma gräddningstid?
Om man fryser de c två veckor i förväg, hur tinar man de bäst? I rumstemperatur eller kyl?

Sofie Pettersson
Sofie Pettersson
2 months ago

Jag glömde sockret i vaniljfyllningen…får se hur det blir ….

Last edited 2 months ago by Sofie Pettersson

Tips!

  • Gör glutenfria vaniljrutor genom att byta ut vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix.
  • Kesellan funkar utmärkt att byta ut mot kvarg.
  • Vaniljrutorna funkar utmärkt att frysa in.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?