Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm (reklam) och ger ca 16 bitar vaniljrutor med äpple.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
- Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar (ca 1×1 cm). Ha ner alla äppeltärningar i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, sänk sedan värmen till låg och låt puttra till tjockare konsistens. Ta bort kastrullen från värmen och låt äppelkompotten svalna medan du gör deg och vaniljfyllning.
- Mördeg: Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra. Tryck ut hälften av degen i botten på formen och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills botten inte längre är blank. Under tiden kan du göra vaniljfyllningen.
- Vaniljfyllning: Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten och klicka ut äppelkompotten över den. Smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Ser ljuvligt ut! Men, får en fuska med färdig mördeg…? 😬
Självklart 😉
Funkar den att göra med glutenfritt mjöl?
Scrolla längst ner i receptet för tips om glutenfritt 🙂
Göra den glutenfri gm att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix 👍 men går det åt dubbelt så mycket, 10dl glutenfri mot vetemjöl 5dl?
Ja det gör det! Med den här degen upplever jag att glutenfri mjölmix inte binder ihop lika bra när man bara byter av rakt av 🙂
Nej, jag skulle inte göra det. Blir väldigt smuligt och torrt.
Vilken GF mjölmix skulle vara bäst att använda?
Jag använde Finax 🙂
Ser supergod ut 😋
Undrar dock, vilken fetthalt på kvargen och Creme fraichen man bör använda?
Minst 32% 🙂
Tack 🙏🏻
Ca hur många gram är 8 små äpplen?
Hej Camilla, funkar det att byta ut en del kesella/creme fraiche mot philadelphia? Känns som att det borde vara ett ok substitut.. 🙂
Hur görs den laktosfri på bästa sätt?
Bara att byta av mot laktosfria ingredienser rakt av 🙂
Är den någon specifik äppelsort som passar “bäst” till denna?
Gärna en syrlig variant 🙂
Kan man omvandla detta receptet och köra i vanlig långpanna?
har ingen form med rätt mått och det ser sjukt gott ut så tror att alla bitar tar slut lätt så några extra kan vara att föredrag 🙂
Kan man byta ut till plommon?
Inte testat så vågar inte säga hur det blir men om du testar får du gärna berätta hur det gick 🥰
Hej, ser jättegott ut! Går det att utesluta creme fraiche mot mer kvarg/kessela?
Tacksam för svar 🙂
Hejhej! Det funkar absolut 🥰
Hur gör jag om jag vill använda blåbär?hur mycket blåbär? Gör man sylt eller går det bra att fördela bären direkt på?
Hejhej! Jag har gjort dessa med blåbär på Köket.se 🥰 https://www.koket.se/blabarsrutor-med-vaniljkram-och-smul
Hej! 🙂
Har bara minifraiche och gräddfil hemma. Skulle jag kunna använda någon av dom?
Mvh Marie
Hejhej! Ja, båda två 🥰
Riktigt gott blev det! 👌🏻 Rekommenderas!!
Hejhej! Åh vad glad jag blir att du gillade det! Tack snälla fina 🥰
Testade att göra glutenfri men den blev rätt lös så det gick inte att dela i rutor som på bilden. Borde nog ha haft alla 15dl som jag egentligen skulle ha iom att jag tog ×1,5 av ingredienserna (tog bara 11dl för tyckte degen kändes ok). Men trots det, att den blev lös, var det bland det godaste jag ätit med äpple i! 👍👍
Åh bättre lycka nästa gång, kul att ni gillade dem ändå! 🥰
Det finns inte citronskal bland ingredienserna till fyllningen
Detta recept innehåller inget citronskal ❤️😊
Hej. Gjorde denna kaka med Finax glutenfri mjölmix i förra veckan till sykursen. Den blev omåttligt populär. Den är fantastisk god med vaniljsåsen som är inbakad. En som “aldrig” får fika pga gluten var överlycklig glad så tårarna rann upp. Så Tack för detta recept Camilla. 💖
Hejhej! Alltså detta gjorde min dag! Gud vad glad jag blir att det blev så lyckat ❤️❤️ Tack själv!
Hej Camilla! När du bakade med glutenfritt, vägde du mjölet då eller hällde du upp i dl?
Tack för allt goda recept 🙏
Hejhej! Jag använde dl-mått 🥰
En dl väger ju ca 60g
Så jag måttade upp med vågen och då blev degen bara smul tyvärr. Jag använde finax mjöl också..
Underbart smarrig kaka, den blev en succe på mitt fikabord!
Åh vad glad jag blir att ni gillade den! 😍
Om man vill göra i långpanna, hur mycket ska jag då öka receptet?
x2 om du vill göra den i den djupa ugnsplåten till ugnen 🥰
Har inte kvarg eller kessella. Kan turkisk yoghurt funka? Hade gärna velat baka detta men orkar inte handla igen 🙈
Hur skulle man kunna göra den äggfri? Kan du inte börja skriva under dina recept, hur man kan göra recepten äggfria också?!
Hejhej, har tyvärr inte testat detta ännu <3 Jag skriver det under alla recept som jag prövat göra äggfria 😊
Går det att frysa in dessa?? ☺️
Det går jättebra! 🤗
Mums! Blev superbra och alla frågade om recept!
Vad glad jag blir att ni gillade det! 😍
Helt fantastiskt smaskigt och gott
Vad kul att du gillade den! Tack 😍
Bakade dessa blev supergoda 🙂
Vad glad jag blir att du tycker om dem 😍❤️
Bland det godaste jag ätit!!! ❤️🤤
Vad kul att du gillade det, tack! 🥰
Du är sååå grym. Tack för receptet🙂
Tack själv fina du! 🥰
Jag har planerat baka imorgon.
Den ser gott ut👏
Hoppas att det smakade! 🤩
Det var riktig poppis hemma hos oss. Blir en favorit framöver.
Denna kaka vart en stor favorit här hemma…
Vad glad jag blir, tack! ☺️
Glutenfri enligt receptet (att man byter ut 5 dl vetemjöl mot 10 dl GF mjöl) fungerar inte. Blir jättesmuligt och torrt. Vaniljfyllningen ’äts upp/försvinner’ helt in i degen som saknar vätska. För att binda ihop degen bättre kan man istället ha i tex lite xantangummi, och eller ett ägg.
Har bakat denna ljuvliga kaka 5 gånger de senaste månaderna… gör den i en ugnsplåt så den blir något tunnare men ååå så syndigt gott… å den tar slut allt för fort hemma hos oss
Hej, kan man hoppa över farinsocker?
Jag gjorde denna kakan till vårt fredagsfika på jobbet och den blev så otroligt hyllad. Alla sa att det var den perfekta äppelpajen i en kaka! Både äppelpaj och vaniljsås i form av en kaka. Å jag kan bara hålla med, den var fantastisk 🥰
Visst är den en fantastisk kombination? Man får allt i en tugga 😍 blir så glad att höra att ni gillade den! Tack fina ni!
Hej!
Går det att dubbla satsen och göra dessa i din plåt på 30*40 istället för att få fler kakor? 🙂 blir det i så fall samma gräddningstid?
Om man fryser de c två veckor i förväg, hur tinar man de bäst? I rumstemperatur eller kyl?
Jag glömde sockret i vaniljfyllningen…får se hur det blir ….
Åh, hur gick det 🫣❤️