Vaniljbullar

Världens saftigaste och godaste vaniljbullar.

Här kommer receptet på de absolut saftigaste och fluffigaste vaniljbullar du kan tänka dig med en drömgod fyllning som blir sådär härligt knäckig under bullen och i pappret.

Som vanligt har jag utgått från min klassiska vetedeg som jag använder till alla sorters bullar som ni hittar här på min sida fast med lite mindre korrigeringar för att passa just den här smaken.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
vaniljbullar

Vaniljbullar

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten

Vetedeg:
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
250 g rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska vaniljbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten

Vetedeg:
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
250 g rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska vaniljbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i vaniljsocker, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla sedan ihop den till en korv längs med långsidan.
  7. Skär ca 1,5 cm tjocka skivor längs med kortsidan av den ihoprullade rektangeln.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg

Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i vaniljsocker, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla sedan ihop den till en korv längs med långsidan.
  7. Skär ca 1,5 cm tjocka skivor längs med kortsidan av den ihoprullade rektangeln.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.4 11 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
25 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Susana
Susana
3 years ago

Jag vill bara tacka för att du verkligen revolutionerat mitt bakande❤️ Jag är evigt tacksam.

Ella
3 years ago

Älskar 🙏🏻🤞🏻

Lydia
Lydia
3 years ago

varför ska det vara farin socker

Malin
Malin
3 years ago

Varför har man Majsstärkelse?
PS, älskar dina recept!

Sara
Sara
3 years ago

Vad gör sockerlagen? Kan man utesluta den? 🙂

caroline
caroline
3 years ago

Kan man snurra dessa bullarna som du gör med dina kanelbullar eller blir de bäst av att skära upp dem? 😊

Anna Svensson
Anna Svensson
2 years ago

Hej Camilla. Tack för alla underbara recept.
Går det utesluta farinsocker i fyllningen på vaniljbullar

Anna
Anna
2 years ago

Kan jag utesluta farinsocker,hur påverkar det fyllningen,och vad kan jag ta istället? Vill helst ha bara vanilj.

Anna
Anna
2 years ago

Kan man utesluta Farinsocker,men ha samma mängd av övriga ingredienser ändå?

Julia
Julia
2 years ago

De blev jättegoda! Väldigt saftiga bullar.

A84947A7-9468-4D08-8003-0968CC631361.jpeg
Katarina
Katarina
1 year ago

Blir bullarna saftiga även efter en vecka i frysen? Om man fryser in dem samma dag som de har bakats.

Maria
Maria
1 year ago

Jättegoda bullar! Mina blev enorma. Kunde inte lista ut hur många bullar det skulle bli 😆

Rikard
Rikard
1 year ago

Är det vanligt vetemjöl eller ska ja använda special? ***Nybörjare som börjar lära sig

Catarina
Catarina
3 months ago

Jag har svårt att få bullarna att jäsa @camilla Hamid, vad tror du att jag gör för fel?

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska vaniljbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?