Twixkakor

Fotograf: Ulrika Pousette

Twixkakor med spröd mördeg, kola, len mjölkchoklad och flingsalt.

Låt mig presentera mina drömmiga twixkakor! Det är något alldeles särskilt med kombinationen mördeg, kola och mjölkchoklad. Den funkar liksom i alla utföranden och hos nästan alla gäster. De här twixkakorna är ett sånt bakverk. Dessa twixkakor består av en spröd mördegskaka som toppas med kola och len mjölkchoklad. Lite flingsalt på toppen för att framhäva alla smaker och balansera sötman och den här kakan är sedan redo att ta plats på fikabordet. Så himla god!

Det är så bra med sånna här barnsligt goda kakor. De går hem hos både stora och små. De är dessutom väldigt enkla att göra. Knåda ihop deg, smält kolor, smält choklad. Komponera ihop och sedan njuta för fulla muggar.

Om du vill göra ännu enklare twixkakor så vill jag tipsa dig om mina drömkolabitar som bakas utan ugn och smakar magiskt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
twixkakor

Twixkakor

Portioner: 30

Ingredienser

Twixkakor:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 burk dulce de leche à 397 g
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
flingsalt att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Twixkakor:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 burk dulce de leche à 397 g
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
flingsalt att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite ytfärg.
  5. Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
  6. Toppa varje kaka med ca 1,5 msk dulce de leche. Bre ut den i ett jämnt lager och låt kakorna vila i kylskåpet medan du förbereder chokladen.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
  9. Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
  10. Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
Steg för steg

Video
  1. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite ytfärg.
  5. Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
  6. Toppa varje kaka med ca 1,5 msk dulce de leche. Bre ut den i ett jämnt lager och låt kakorna vila i kylskåpet medan du förbereder chokladen.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
  9. Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
  10. Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.7 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Felicia
Felicia
4 years ago

Om jag vill göra dessa glutenfria, hur mycket glutenfritt mjöl borde jag använda? 🙂

Daniel
Daniel
4 years ago

hur länge tror du de här håller i t.ex kulskåp eller frys?

Elsa Appelberg
Elsa Appelberg
Svara till  Daniel
2 years ago

Det behöver du inte fundera på, dom är så goda att dom tar slut innan du hinner blinka.

Narjes
Narjes
3 years ago

Hej camilla!!
Jag tänke baka dessa goa twixkakor men insåg att du hade skrivit ” doppa ner varje kaka i chokladen och stoppa in i kylen” vad ska man göra med kolasåsen då??
💓

Elin A
Elin A
3 years ago

Hej! Tror du man kan använda de sockerfria wertherskolorna också?😍

Lisa M
Lisa M
3 years ago

Hej Camilla. Jag gjorde ett misstag när jag gjorde kolan. Jag blandade en påse Werthers med två dl (!) mjölk. Vad ska jag göra för att rädda kolan?
Hjälp! 😣

Lovisa
Lovisa
2 years ago

Kan man frysa in dessa kakor? 😊

Mimmi
Mimmi
2 years ago

Jag fattar inte, du har först skrivit “smält kolor” men i receptet och beskrivningen står det en burk dulce de leche? I videon på insta så såg kolan/dulce de lecen så tjock ut jämför den man köper, vad är det jag missar? 😅

Cornelia
Cornelia
2 years ago

Visst står det fel i receptet angående äggen? Det ska vara hela ägg och inte bara äggulorna. Eller hur?

Charlotte
Charlotte
2 years ago

Älskar dessa, så goda! 😊 Skulle vilja bjuda på dessa vid en fika men en av dem är äggallergiker. Kan man ersätta äggulan med ngt eller helt utesluta?

Tilda
Tilda
1 year ago

Dina twix 🍪 kakor är jättegoda 👏👏

Linnéa
Linnéa
1 year ago

Hej! Minns att jag gjort dessa tidigare. Då har jag för mig att det var werthers kolor. Men nu dulce de leche. Bli smaken likadan eller annorlunda? Min sambos favoritkakor nämligen😅😁

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?