Tropisk pavlova med kokos & passionsfrukt

Fotograf: Ulrika Pousette

Tropisk pavlova fylld med kokosmousse och passionsfruktscurd.

Det härliga med pavlova är att det är en perfekt efterrätt att baka om man vill förbereda bakverket flera dagar innan servering. Så länge man inte fyller den och förvarar den torrt och svalt i rumstemperatur, täckt med en kökshandduk så kan du göra den upp till 4 dagar innan servering. Det går också att variera fyllningen i all oändlighet. Den här gången blev det en tropisk pavlova med fluffig kokosmousse och passionsfruktscurd, toppad med färska hallon.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pavlova

Tropisk pavlova med kokos & passionsfrukt

Portioner: 10

Ingredienser

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Passionsfruktscurd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
6 passionsfrukter
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Kokosmousse:
400 g färskost
2 dl vispgrädde
2 dl riven kokos
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker

Garnering:
4 passionsfrukter
125 g färska hallon
citronmeliss

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10st

Ingredienser

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Passionsfruktscurd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
6 passionsfrukter
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Kokosmousse:
400 g färskost
2 dl vispgrädde
2 dl riven kokos
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker

Garnering:
4 passionsfrukter
125 g färska hallon
citronmeliss

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger en ca 10 generösa bitar tropisk pavlova med kokosmousse och passionsfruktscurd.

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Passionsfruktscurd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, insidan av passionsfrukterna och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  7. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  8. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  9. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  10. Kokosmousse: Vispa färskost och vispgrädde tjockt och krämigt i en bunke med hjälp av en elvisp.
  11. Tillsätt riven kokos och sikta ner vanilj- och florsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn med hjälp av en slickepott.
  12. Montering & garnering: Fyll marängbotten med kokosmousse, ringla på passionsfrukt och garnera med passionsfruktsklyftor, färska hallon och citronmeliss.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger en ca 10 generösa bitar tropisk pavlova med kokosmousse och passionsfruktscurd.

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Passionsfruktscurd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, insidan av passionsfrukterna och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  7. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  8. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  9. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  10. Kokosmousse: Vispa färskost och vispgrädde tjockt och krämigt i en bunke med hjälp av en elvisp.
  11. Tillsätt riven kokos och sikta ner vanilj- och florsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn med hjälp av en slickepott.
  12. Montering & garnering: Fyll marängbotten med kokosmousse, ringla på passionsfrukt och garnera med passionsfruktsklyftor, färska hallon och citronmeliss.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Matilda
Matilda
2 years ago

Hur långt innan kan jag göra passionsfruktscurden? 😊

Nellie
Nellie
2 months ago

Finns det något alternativ till smör om man är mjölkproteinallergiker? Funkar det utan?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?