Trillingnöt

43 röster
trillingnöt
Trillingnöt är favoriten från chokladasken som försvann men som också är så god och enkel att göra hemma själv.
Foto: Ulrika Pousette

Oavsett märke så har choklad med hela hasselnötter varit en storfavorit hos mig. Så ni kan ju gissa hur stor min besvikelse var när den älskade trillingnöten försvann från Aladdinasken 2014. Eller helt ärligt så varade den besvikelsen inte särskilt länge. Det är ju superenkelt att göra helt själv i sitt eget kök!

Man kan göra trillingnöt på det supersnabba sättet och det lite mer tidskrävande sättet. Det lite mer tidskrävande sättet innebär att man tempererar mjölkchokladen innan man doppar hasselnötterna i den. Det kan tyckas vara ett ganska tråkigt och jobbigt steg, jag vet, jag undviker gärna att temperera choklad om jag kan. Men just när det kommer till praliner eller andra bakverk med choklad som kommer i kontakt med händer eller som ska förvaras i en fin ask så är det verkligen värt det att temperera. Då håller sig chokladytan snygg och fin oavsett hur många händer som går och nallar i burken eller asken med goda trillingnötter.

Receptet ger ca 30 trillingnötter.

Ingredienser:

200 g mjölkchoklad

100 g rostade och skalade hela hasselnötter

flingsalt att garnera med

Steg för steg – bilder på hur man gör sina egna trillingnötter.

Gör såhär:

  1. Ställ en plåt eller bricka med bakplåtspapper i kylskåpet. Ett kallt underlag att lägga dem färdiga trillingnötterna på minimerar kladd.
  2. Hacka chokladen fint.
  3. Lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål och smält över ett vattenbad tills den når 45 grader.
  4. Ta bort skålen från värmen och tillsätt resten av chokladen.
  5. Rör om tills temperaturen sjunker till 25-26 grader.
  6. Ställ tillbaka skålen på vattenbadet och värm upp chokladen till 30 grader.
  7. Ta bort skålen från värmen och tillsätt de hela hasselnötterna.
  8. Ta upp de chokladtäckta nötterna, tre och tre och lägg dem på det kalla underlaget med bakplåtspapper.
  9. Låt trillingnötterna stelna lite innan du doppar dina trillingnötter i chokladen igen. Ställ tillbaka på bakplåtspappret och ringla på resten av chokladen i ett fint mönster. Garnera med flingsalt.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Saga
Saga
1 år sedan

Hej Camilla! Älskar dina recept😊 men måste man dubbeldoppa trillingnötterna i choklad, eller räcker det med en gångarter?
Tacksam för svar!
Mvh Saga

Saga
Saga
1 år sedan

Åh! Och juste, hur länge håller dessa tro? Kan man höra dem ett bra tag före jul eller helst så sent som möjligt?😅
Mvh saga

Sanna Jensen
Sanna Jensen
1 år sedan

😍 Om jag bakar dem nu och vill servera till jul. Hur förvarar jag dem på bästa sett?

Carolina
Carolina
1 år sedan

Alltså så goda de ser ut! Om jag vill förvara dem i ett par dagar innan jag serverar dem – hur gör jag det och får dem att se så fina som möjligt ut?

Alexandra
Alexandra
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Om chokladen är tempererad hur länge håller den sig om man Inge förvarar i kyl?

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x