Toscasemla – toscabullesemla

22 röster
toscasemla
Toscasemla eller toscabullesemla – en fantastisk kombination av toscabullar och semla.

Efter flera dagar av noll inspiration och flera bakverk som jag varit fullkomligt missnöjd med så blev jag alldeles glad och pirrig i magen när jag fick den här idén. TOSCABULLESEMLA! Hallå, varför har jag inte kommit på detta tidigare? Det kändes så självklart när jag väl kom på det. Drömgod och saftig toscabulle, mandelmassa och fluffig grädde. Toscasemla, vart har du varit hela mitt liv?

toscabullesemla

Receptet ger ca 15 stycken goda toscasemlor.

Fyllning:

150 g mandelmassa

2 tsk vatten

1 msk vaniljsocker

2 tsk majsstärkelse (kan uteslutas, men gör att fyllningen håller sig i bullen)

75 g mjukt, rumstempererat smör

0,5 dl farinsocker

0,25 dl strösocker

Vetedeg:

25 g jäst

250 g rumsvarm mjölk (2,5 dl)

1 tsk malen kardemuma

100 g mjukt, rumstempererat smör

100 g strösocker (1 dl)

7-9 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Tosca:

1 dl vispgrädde

100 g smör

0,75 dl honung (100g)

1 dl strösocker (100 g)

250 g nötter av valfri sort

Sockerlag:

1 dl strösocker

1 dl vatten

Nötig mandelmassa med tuggmotstånd:

150 g rostad sötmandel

1,5 dl florsocker

2-3 msk vatten

1 nypa salt

Montering & dekoration:

8 dl vispgrädde

florsocker att dekorera med

Gör såhär:

  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Deg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×30 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln och forma bullarna till snurror, se här för instruktioner hur man gör.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Tosca: Under tiden kan du göra toscan. Grovhacka nötterna, ställ åt sidan. Ha ner vispgrädde, smör, honung och strösocker i en kastrull. Koka upp i ca 10 min eller tills smeten nått 116 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Låt toscan svalna och tjockna i rumstemperatur under tiden som bullarna jäser.
  10. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  11. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Lägg på en generös klick med tosca på varje bulle (ca 2 msk) och tryck till lite. Grädda sedan en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  12. Sockerlag: Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker i en kastrull. Värm upp tills sockerkristallerna smält. Låt sockerlagen svalna och tjockna litegrann. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  13. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du gör dem till semlor.
  14. Mandelmassa: Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
  15. Tillsätt florsocker och hälften av vattnet. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
  16. Montering: Skär av ett lock på de toscabullar du vill fylla.
  17. Vispa grädden i en bunke med elvisp på medelhastighet till mjuka toppar om du ska spritsa ut grädden annars vispa lite till om klickar ut med sked.
  18. Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt. Vill du inte servera/äta alla på en gång fyller du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska toscabullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, vispgrädde mot växtbaserad grädde, honung mot agavesirap och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
10 månader sedan

Hur får du till formen på bullen? Inte bara rullat som en vanlig kanelbulle?

Erica
Erica
10 månader sedan

Är det tanken att du kan välja mellan de två olika fyllningrana dvs nötigmandlemassa eller den vanliga mandelmassan som finns överst i receptet?

Erica
Erica
Svara på  Erica
10 månader sedan

Läste igen fyllningen skall vara i bullarna 👍🏻

Jenny
Jenny
10 månader sedan

Går det att använda glykossirap istället för vitsirap ?

Filippa
Filippa
10 månader sedan

Hoppas på svar här ska baka dina tosca semlor men göra dem glutenfria. Jag har två frågor funkar det med psylliumhusk ist för fiberhusk och glukossirap ist för vitsirap? Tacksam för svar 😊

Filippa
Filippa
Svara på  Camilla Hamid
10 månader sedan

Okej tack för svar kan man byta mot ljus sirap, hittar inte vit sirap inaffären.

JuliaCMAS
JuliaCMAS
10 månader sedan

Vad är det tänkt att man ska göra med remsorna? Liksom mellan steg 6 och 8 Jag förstår inte hur man får till själva bullarna? 😄

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x