Sommarrulltårta

14 röster
sommarrulltårta
Denna goda rulltårta med jordgubbar är en riktig sommarrulltårta som bara smälter i munnen.

Jordgubbar i tårtor, alltså. Det är så ljuvligt gott! Det blir ju lätt en vanlig gräddtårta när man vill baka tårtor med jordgubbar men att fylla en rulltårta med jordgubbar är också en väldigt bra idé. Särskilt när man marinerar jordgubbarna i lime och mynta, fyller rulltårtan med en drömmig färskostkräm och täcker hela rulltårtan med maräng som bränns av. En riktig rulltårta deluxe!

Denna sommarrulltårta är en riktig sommardröm. Fluffiga och saftiga bottnar, syrlighet och krämighet från färskostkrämen och fräschören från de limemarinerade jordgubbarna blir magiskt gott tillsammans!

Recepter ger en sommarrulltårta på 10-12 generösa bitar.

Rulltårtsbotten

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Limemarinerade jordgubbar:

250 g färska jordgubbar

12 finhackade färska myntablad + lite extra

0,5 dl brun farin strö

saften från 1 lime (eller citron)

Färskostkräm:

300 g färskost

1 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 dl florsocker

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

färska jordgubbar och färsk mynta till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  5. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i kvartar och lägg dem i en skål tillsammans med mynta, farinsocker och citrusjuice. Rör om tills sockerkristallerna har lösts upp. Ställ åt sidan för att dra.
  6. Vispa upp grädde och färskost krämigt till en riktigt tjock smet med elvisp. Sikta ner vaniljsocker och florsocker, vänd samman till en krämig smet med hjälp av en slickepott.
  7. Rulla ut botten och bre ut färskostkrämen på den.
  8. Sila av de marinerade jordgubbarna och fördela dem över färskostkrämen. Rulla ihop rulltårtan och ställ i kylskåpet medan du gör marängen.
  9. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Täck rulltårtan med marängen. Bränn av och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabet Ekwurtzel
Elisabet Ekwurtzel
5 månader sedan

Alltså dina recept! Lika bra resultat varje gång!!

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x