Sofia Daléns perfekta brownie

brownie
En drömgod brownie med salt kolasås signerad Sofia Dalén.

Sofia Dalén avslutade sin middag i Halv Åtta hos en Youtuber med pompa och ståt med den perfekta brownien, serverad med salt kolasås, glass, hallon och rostad vit choklad.

Receptet ger 6-8 bitar av den perfekta brownien à la Sofia Dalén.

Brownie:

200 g smör

3 dl strösocker

3 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

2 tsk torkat snabbkaffe

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

0,5 dl olivolja

4 ägg

1 tsk salt

Salt kolasås:

2 dl strösocker

50 gram smör

2 dl vispgrädde

1 tsk flingsalt

Rostad vit choklad:

100 g vit choklad

Gör såhär:

  1. Brownie: Den här bakas med fördel dagen innan – den blir så god efter en natt i kylen!
  2. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en aluminiumform (30×20 cm) med smör och bröa med riven kokos.
  3. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och låt smälta ihop under omrörning på medelvärme. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna tillsammans med olivolja och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.
  4. Grädda kakan mitten av ugnen i 20-25 minuter (håll koll på kladdigheten med en sticka – den ska vara kladdig men inte rinnig!)
  5. Salt kolasås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills det är en ljusbrun massa (låt det inte bli bränd), använd en träslev för att röra om det behövs. Tillsätt grädden – nu kan det bubbla upp rejält så håll koll. När du fått ihop smeten till en kolasås tillsätter du smöret och rör tills allt blandats ihop – du kan behöva koka upp såsen igen. Tillsätt flingsalt när såsen är klar – snåla inte!
  6. Rostad vit choklad: Riv vit choklad grovt, lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen på 175 grader (över- och undervärme) tills chokladen blivit ljusbrun. Bryt den i bitar och använd som topping.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

brownie

Sofia Daléns perfekta brownie

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
MN
MN
2 years ago

Är det verkligen 3 dl kakao? Bakade idag och det smakade för mycket kakao 😭

Hanna
Hanna
Svara till  MN
2 years ago

Det måste nog vara 3 msk kakao??? 🙈

Joey
Joey
2 years ago

Kan man ersätta ägg med någonting annat?

Lova
Lova
2 years ago

Ska man servera kolasåsen kall?

Ellen
Ellen
2 years ago

Ska testa nu🥰😊 Såg så gott ut och älskar konceptet halv åtta hos en youtuber! Brukar förresten alltid baka med dina recept och du är en utav mina förebilder❤️

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?