Sofia Daléns perfekta brownie

49 röster
brownie
En drömgod brownie med salt kolasås signerad Sofia Dalén.

Sofia Dalén avslutade sin middag i Halv Åtta hos en Youtuber med pompa och ståt med den perfekta brownien, serverad med salt kolasås, glass, hallon och rostad vit choklad.

Receptet ger 6-8 bitar av den perfekta brownien à la Sofia Dalén.

Brownie:

200 g smör

3 dl strösocker

3 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

2 tsk torkat snabbkaffe

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

0,5 dl olivolja

4 ägg

1 tsk salt

Salt kolasås:

2 dl strösocker

50 gram smör

2 dl vispgrädde

1 tsk flingsalt

Rostad vit choklad:

100 g vit choklad

Gör såhär:

  1. Brownie: Den här bakas med fördel dagen innan – den blir så god efter en natt i kylen!
  2. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en aluminiumform (30×20 cm) med smör och bröa med riven kokos.
  3. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och låt smälta ihop under omrörning på medelvärme. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna tillsammans med olivolja och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.
  4. Grädda kakan mitten av ugnen i 20-25 minuter (håll koll på kladdigheten med en sticka – den ska vara kladdig men inte rinnig!)
  5. Salt kolasås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills det är en ljusbrun massa (låt det inte bli bränd), använd en träslev för att röra om det behövs. Tillsätt grädden – nu kan det bubbla upp rejält så håll koll. När du fått ihop smeten till en kolasås tillsätter du smöret och rör tills allt blandats ihop – du kan behöva koka upp såsen igen. Tillsätt flingsalt när såsen är klar – snåla inte!
  6. Rostad vit choklad: Riv vit choklad grovt, lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen på 175 grader (över- och undervärme) tills chokladen blivit ljusbrun. Bryt den i bitar och använd som topping.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
MN
MN
5 månader sedan

Är det verkligen 3 dl kakao? Bakade idag och det smakade för mycket kakao 😭

Hanna
Hanna
Svara på  MN
5 månader sedan

Det måste nog vara 3 msk kakao??? 🙈

Joey
Joey
5 månader sedan

Kan man ersätta ägg med någonting annat?

Lova
Lova
5 månader sedan

Ska man servera kolasåsen kall?

Ellen
Ellen
5 månader sedan

Ska testa nu🥰😊 Såg så gott ut och älskar konceptet halv åtta hos en youtuber! Brukar förresten alltid baka med dina recept och du är en utav mina förebilder❤️

Jenö Kicsi
Jenö Kicsi
6 dagar sedan
Väntar godkännande

Hej Camilla! Jag undrar om du Själv testat receptet eller bara lagt upp det? Den här kakan går inte att äta. Jag fick slänga ut hela. Jag tycker du ska se över receptet och korrigera om något är fel. Undrar också över den delen man skulle smälta ihop sockret och smöret och sedan hälla i mjölblandningen. Vilken temperatur kan smält socker och smörblandningen vara när man ska blanda det till torra ingredienserna? Som sagt om du själv inte gjort receptet bör du göra det annars får du gärna kolla om ingredienserna och instruktioner stämmer. Om allt stämmer då fattar jag… Läs mer »

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x