Sockerkaka med vispgrädde & färska jordgubbar

Fluffig sockerkaka med lättvispad grädde & färska jordgubbar. En perfekt grej att baka när man är sugen på jordgubbstårta men inte riktigt orkar hålla på och pyssla alldeles för länge i köket.

Glad nationaldag allihopa! Det är väl nästan ett måste att äta jordgubbstårta idag? Jag åt iallafall detta till lunch idag. Lite som en jordgubbstårta men i en genvägsvariant. Fluffig sockerkaka med smak av citron, lättvispad grädde och färska jordgubbar. Sommar på en tallrik!

Receptet bakade jag i min nya sockerkaksform som du hittar HÄR! (adlink). Jag bakar bara i dessa formar då de inte bara har ett vackert mönster utan också leder värme väldigt bra på ett sätt som ger jämnare och snabbare gräddning.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

sockerkaka

Sockerkaka med vispgrädde & färska jordgubbar

Portioner: 12

Ingredienser

150 g smör
1,5 dl mjölk
5 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
fint rivet skal från 2 citroner
2 krm salt
5 dl vidspgrädde, 250 g färska jordgubbar & citronmeliss att servera till

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör och mjölk mot mjölfritt margarin och växtbaserad mjölk. Ha dock i åtanke att vissa glutenfria mjölmixer innehåller mjölkprotein om du även vill göra den glutenfri.
  • Gör kakan äggfri genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från 2 paket blötlagda kikärtor.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

150 g smör
1,5 dl mjölk
5 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
fint rivet skal från 2 citroner
2 krm salt
5 dl vidspgrädde, 250 g färska jordgubbar & citronmeliss att servera till

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör och mjölk mot mjölfritt margarin och växtbaserad mjölk. Ha dock i åtanke att vissa glutenfria mjölmixer innehåller mjölkprotein om du även vill göra den glutenfri.
  • Gör kakan äggfri genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från 2 paket blötlagda kikärtor.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en form som rymmer minst 2,4 liter och ger ca 12 bitar sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör. Jag använde DENNA form (adlink).
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och det rivna citronskalet. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills att en sticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  6. Låt svalna lite innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat. Servera varm eller kall tillsammans med lättvispad grädde, jordgubbar & citronmeliss.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en form som rymmer minst 2,4 liter och ger ca 12 bitar sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör. Jag använde DENNA form (adlink).
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och det rivna citronskalet. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills att en sticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  6. Låt svalna lite innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat. Servera varm eller kall tillsammans med lättvispad grädde, jordgubbar & citronmeliss.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anneli Nyman
Anneli Nyman
2 years ago

Citron? 🤔☺️🌸☀️

Annelie
Annelie
2 years ago

Ser riktigt smaskigt ut. Som tårta men enklare 👍🥰😋

Caroline
Caroline
2 years ago

Hej! Om man vill få en liten citron känsla istället för citron skal kan man använda citron juice? Isf hur mycket eller ska man skippa det då

Sofie
Sofie
2 years ago

Testat ett par gånger nu men den blir inte klar på långa vägar, testat i 2 ugnar 🤔

Nadine
Nadine
Svara till  camillahamid
1 year ago

Hur många minuter till socker kakan det står inte på din recept

Nadine
Nadine
1 year ago

Jag har bakat klart min socker kaka

16524471001404863714054336500116.jpg
Nadine
Nadine
Svara till  camillahamid
1 year ago

Tack camilla

Sara
Sara
1 year ago

Kan jag halvera mängden socker utan att det påverkar nåt annat eller behöver jag ändra något mer?

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör och mjölk mot mjölfritt margarin och växtbaserad mjölk. Ha dock i åtanke att vissa glutenfria mjölmixer innehåller mjölkprotein om du även vill göra den glutenfri.
  • Gör kakan äggfri genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från 2 paket blötlagda kikärtor.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?