Sockerkaka med vispgrädde & färska jordgubbar

11 röster
sockerkaka
Fluffig sockerkaka med lättvispad grädde & färska jordgubbar. En perfekt grej att baka när man är sugen på jordgubbstårta men inte riktigt orkar hålla på och pyssla alldeles för länge i köket.

Glad nationaldag allihopa! Det är väl nästan ett måste att äta jordgubbstårta idag? Jag åt iallafall detta till lunch idag. Lite som en jordgubbstårta men i en genvägsvariant. Fluffig sockerkaka med smak av citron, lättvispad grädde och färska jordgubbar. Sommar på en tallrik!

Receptet bakade jag i min nya sockerkaksform som du hittar HÄR! (adlink). Jag bakar bara i dessa formar då de inte bara har ett vackert mönster utan också leder värme väldigt bra på ett sätt som ger jämnare och snabbare gräddning.

Receptet bakas i en form som rymmer minst 2,4 liter och ger ca 12 bitar sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar.

Ingredienser:

150 g smör

1,5 dl mjölk

5 ägg

3 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

fint rivet skal från 2 citroner

2 krm salt

5 dl vidspgrädde, 250 g färska jordgubbar & citronmeliss att servera till

I videon ovan ser ni mig baka detta recept tillsammans med bästa Klara Elvgren.
Steg för steg bilder på hur man bakar klassisk sockerkaka med citron.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör. Jag använde DENNA form (adlink).
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och det rivna citronskalet. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills att en sticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  6. Låt svalna lite innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat. Servera varm eller kall tillsammans med lättvispad grädde, jordgubbar & citronmeliss.

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör och mjölk mot mjölfritt margarin och växtbaserad mjölk. Ha dock i åtanke att vissa glutenfria mjölmixer innehåller mjölkprotein om du även vill göra den glutenfri.
  • Gör kakan äggfri genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från 2 paket blötlagda kikärtor.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anneli Nyman
Anneli Nyman
1 månad sedan

Citron? 🤔☺️🌸☀️

Annelie
Annelie
1 månad sedan

Ser riktigt smaskigt ut. Som tårta men enklare 👍🥰😋

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x