Fluffiga, saftiga & mjuka sockerbullar formade som kringlor! Dessa bara smälter i munnen.
Vad säger du om jag säger fluffiga och mjuka sockerbullar med mycket fyllning, penslade med smör och doppade i strösocker? Idag bakade jag nämligen dessa sockerbullar eller sockerkringlor, som på riktigt smälter i munnen. Jag bakade dessa, men i en annan form tillsammans med bästa Klara på hennes YouTube-kanal och jag blev så sugen på att baka dem igen.
Klara är en underbar människa och det var så roligt att få lära henne hur man bakar sockerbullar. Kan inte minnas sist jag skrattade så mycket när jag bakade. Hon är så rolig!
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Vetedeg:
50 g rumstempererad jäst
5 dl rumstempererad mjölk, 3% fett
2 tsk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
250 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl
1 tsk salt
Topping:
75g smör
2 dl strösocker
Tips!
Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
Veganska sockerbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk.
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, vanilj, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik. Låt bullarna svalna innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i sockret.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Vetedeg:
50 g rumstempererad jäst
5 dl rumstempererad mjölk, 3% fett
2 tsk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
250 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl
1 tsk salt
Topping:
75g smör
2 dl strösocker
TIPS!
Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
Veganska sockerbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk.
Dela receptet
Såhär gör du:
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, vanilj, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik. Låt bullarna svalna innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i sockret.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, vanilj, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik. Låt bullarna svalna innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i sockret.
Hej! Jag har nyligen bakat dessa otroliga bullar och fryst in den med toppingen. Vilket funkade hur bra som helst. Det blir mindre jobbigt när du ska ta fram dem om du slipper pensla på socker. Tror inte det gör någon skillnad. 😊😊❤️❤️
Hejhej! Bäst är att doppa bullarna i socker samma dag som de ska ätas, men om du inte har möjlighet till det så kan du lägga bullarna i en djup plåt eller liknande och plasta in med plastfolie så inte plasten nuddar sockret och förvara i rumstemperatur ❤️
Tips!
Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
Veganska sockerbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Vad gör majsstärkelsen? Det går väl bra att skippa?
Hejhej! Majsstärkelsen gör att fyllningen inte rinner ut, utan stannar i bullen 🙂
Hej!
Undrar om det går att byta ut färsk jäst mot torr?
Tack på förhand!
Hejhej! Funkar utmärkt, följ anvisningarna på förpackningen till just den torrjäst du använder 🙂
Mmm så gott!!
Såklart ska jag baka dessa först!
Tack Camilla för dina underbara recept❤
Går de att frysa?
Det går jättebra! 🙂
Hej Camilla!
Undrar bara om du kan göra en lakritscheesecake, vill så gärna att du filmar en video när du visar hur man gör en god lakritscheesecake.
Hejhej! Mums! Skriver upp det på min to-do 😍
Åh ja det vill jag också se!
Ps: Ett önskemål är att du skriver hur länge dina recept tar att baka! 🙂
Absolut, det fixar jag! 🙂
Hej! Om man vill frysa in bullarna, ska man ändå lägga på toppingen eller är det bättre att göra det när man ska ta fram dom?🥰
Hej! Jag har nyligen bakat dessa otroliga bullar och fryst in den med toppingen. Vilket funkade hur bra som helst. Det blir mindre jobbigt när du ska ta fram dem om du slipper pensla på socker. Tror inte det gör någon skillnad. 😊😊❤️❤️
Gjorde dessa nyss, så himla goda! 😍
Åh tack snälla fina, vad glad jag blir att du gillade dem! 🥰
Hej, om jag ska baka dessa dagen innan ett kalas, hur ska jag förvara dom till dagen efter så dom inte blir torra eller sockret smälter?😍
Hejhej! Bäst är att doppa bullarna i socker samma dag som de ska ätas, men om du inte har möjlighet till det så kan du lägga bullarna i en djup plåt eller liknande och plasta in med plastfolie så inte plasten nuddar sockret och förvara i rumstemperatur ❤️