Snickerspaj

44 röster
snickerspaj
En drömgod snickerspaj med pajskal gjort på mördeg fylld med jordnötsnougat, jordnötskola och mörk choklad.

Jag bakar ganska ofta bakverk med ”snickers”-smak, dvs karamell, jordnötter och choklad, Just denna snickerspaj är något speciellt utöver mina andra snickersbakverk. Inte bara för att den är galet god men också för att det tog typ två månader för mig att tillslut bli nöjd med bilden till receptet.

Varje gång har samma vän fått äta av den, en person som jag lärt känna nyligen men som har ett hjärta av guld. Hon har blivit lika lycklig varje gång jag bakat den, som att det var menat för henne att jag skulle baka den om och om igen för att bilderna aldrig blev bra. Det finns inget bättre än att bjuda någon på fika och se ögonen lysa upp och tystnaden som uppstår när någon äter något den verkligen tycker om. Ni vet, när man inte ens behöver fråga om det blev gott.

snickerspaj

Denna snickerspaj består av ett härligt sprött pajskal gjort på mördeg, seg jordnötsnougat, len jordnötskola och chokladganache gjort på mörk choklad.

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 bitar snickerspaj.

Pajskal:

125 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 msk vatten

Jordnötsnougat:

1 burk marshmallow fluff à 213g

1,5 dl crunchy jordnötssmör (utan socker)

Jordnötskola:

1,5 dl saltade & rostade jordnötter

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Chokladganache:

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

grovhackade jordnötter att dekorera med.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Under tiden som pajskalet svalnar kan du göra fyllningarna.
  6. Jordnötsnougaten gör du enkelt genom att bara blanda ihop ingredienserna i en skål. Blanda så noggrant du kan. Tryck ut den tjocka smeten i botten på pajskalet. Ställ i kylskåpet medan du kokar kolan.
  7. Jordnötskola: Grovhacka jordnötterna. Blanda alla ingredienser till kolan förutom jordnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 119 grader. Rör om då och då. Rör ner de grovhackade jordnötterna.
  8. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ tillbaka pajformen i kylskåpet och låt stelna i minst 1h i kylskåpet.
  9. Under tiden kan du göra chokladtoppingen. Grovhacka den mörka chokladen, lägg i en värmetålig skål av glas eller metall. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills det är påväg att börja koka upp.
  10. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn chokladsmet. Häll den över kolan i pajen och bre ut i ett jämnt lager.
  11. Dekorera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Prenumerera
Notis om
guest
5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Catharina
Catharina
3 månader sedan

Vanliga frågan 🙂 Går den att frysa? Ser jättegod ut!

Emelie
Emelie
2 månader sedan

Har din pajform höga kanter, för min paj får in plats i min form, trots 24cm!?

Mayra
Mayra
1 månad sedan

Kan man göra den på kvällen o äta den dagen efter?

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x