Snickerspaj

snickerspaj
Snickerspaj är en paj inspirerad av snickers: sprött pajskal, seg jordnötsnougat, len jordnötskola och mjölkchokladtopping.

Snickerspaj är en paj inspirerad av snickers: sprött pajskal, seg jordnötsnougat, len jordnötskola och mjölkchokladtopping.

Jag bakar ganska ofta bakverk med “snickers”-smak, dvs karamell, jordnötter och choklad, Just denna snickerspaj är något speciellt utöver mina andra snickersbakverk. Inte bara för att den är galet god men också för att det tog typ två månader för mig att tillslut bli nöjd med bilden till receptet.

snickerspaj

Varje gång har samma vän fått äta av den, en person som jag lärt känna nyligen men som har ett hjärta av guld. Hon har blivit lika lycklig varje gång jag bakat den, som att det var menat för henne att jag skulle baka den om och om igen för att bilderna aldrig blev bra. Det finns inget bättre än att bjuda någon på fika och se ögonen lysa upp och tystnaden som uppstår när någon äter något den verkligen tycker om. Ni vet, när man inte ens behöver fråga om det blev gott.

Denna snickerspaj består av ett härligt sprött pajskal gjort på mördeg, seg jordnötsnougat, len jordnötskola och chokladganache gjort på mörk choklad.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

snickerspaj

Snickerspaj

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Jordnötsnougat:
1 burk marshmallow fluff à 213g
1,5 dl crunchy jordnötssmör (utan socker)

Jordnötskola:
1,5 dl saltade & rostade jordnötter
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Chokladganache:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
grovhackade jordnötter att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Jordnötsnougat:
1 burk marshmallow fluff à 213g
1,5 dl crunchy jordnötssmör (utan socker)

Jordnötskola:
1,5 dl saltade & rostade jordnötter
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Chokladganache:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
grovhackade jordnötter att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Under tiden som pajskalet svalnar kan du göra fyllningarna.
  6. Jordnötsnougaten gör du enkelt genom att bara blanda ihop ingredienserna i en skål. Blanda så noggrant du kan. Tryck ut den tjocka smeten i botten på pajskalet. Ställ i kylskåpet medan du kokar kolan.
  7. Jordnötskola: Grovhacka jordnötterna. Blanda alla ingredienser till kolan förutom jordnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 119 grader. Rör om då och då. Rör ner de grovhackade jordnötterna.
  8. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ tillbaka pajformen i kylskåpet och låt stelna i minst 1h i kylskåpet.
  9. Under tiden kan du göra chokladtoppingen. Grovhacka den mörka chokladen, lägg i en värmetålig skål av glas eller metall. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills det är påväg att börja koka upp.
  10. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn chokladsmet. Häll den över kolan i pajen och bre ut i ett jämnt lager.
  11. Dekorera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Under tiden som pajskalet svalnar kan du göra fyllningarna.
  6. Jordnötsnougaten gör du enkelt genom att bara blanda ihop ingredienserna i en skål. Blanda så noggrant du kan. Tryck ut den tjocka smeten i botten på pajskalet. Ställ i kylskåpet medan du kokar kolan.
  7. Jordnötskola: Grovhacka jordnötterna. Blanda alla ingredienser till kolan förutom jordnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 119 grader. Rör om då och då. Rör ner de grovhackade jordnötterna.
  8. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ tillbaka pajformen i kylskåpet och låt stelna i minst 1h i kylskåpet.
  9. Under tiden kan du göra chokladtoppingen. Grovhacka den mörka chokladen, lägg i en värmetålig skål av glas eller metall. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills det är påväg att börja koka upp.
  10. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn chokladsmet. Häll den över kolan i pajen och bre ut i ett jämnt lager.
  11. Dekorera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
28 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marie
Marie
3 years ago

Ser riktigt gott ut, men står inget om hur mycket jordnötter man ska ha i kolan.

Anne-Sofie
Anne-Sofie
3 years ago

Hej, mängden jordnötter saknas för jordnötskolan.

Tomas
Tomas
3 years ago

Hej. Nåt fattas i kolasmeten. Hur mycket nötter ska man ha där? Annars ser den helt fantastiskt ut 🙂

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Det står inte hur mycket jordnötter det ska vara i jordnötskolan.. har det fallit bort?

Isabelle
Isabelle
3 years ago

Hur mycket jordnötter ska det vara i jordnötskolan? 😋

Wilma
Wilma
3 years ago

Kan man göra pajskalet glutenfritt?

Catharina
Catharina
3 years ago

Vanliga frågan 🙂 Går den att frysa? Ser jättegod ut!

Ann
Ann
3 years ago

Är det samma mått mjöl om man använder glutenfritt mjöl?

Ann
Ann
3 years ago

Låter supergott. Men hur gör man om man vill byta ut mjölet mot glutenfritt? Hur mycket ska man då ha?

Rikard
Rikard
3 years ago

Den var grymt god!

Anna
Anna
3 years ago

Ser så smaskigt ut! Fattar inte det där med aluminiumfolie på kanterna. Varför? Och när tar man bort den? 🙂

Emelie
Emelie
3 years ago

Har din pajform höga kanter, för min paj får in plats i min form, trots 24cm!?

Tuva
Tuva
3 years ago

Aluminiumfolie på kanterna? När ska dessa tas bort?

Mayra
Mayra
3 years ago

Kan man göra den på kvällen o äta den dagen efter?

Inger Kjellberg
Inger Kjellberg
2 years ago

Var köper man marshmallow fluffet eller kan man smälta masshmallows och låta svalna och sedan ha i jordnötssmöret?

Nora Wikers
Nora Wikers
2 years ago

Hej! Hur länge innan kan man förbereda pajen? Eller måste man frysa in den?

Emmy Axelsson
Emmy Axelsson
2 years ago

Tror du det fungerar att byta jordnötssmöret mot nutella och jordnötterna mot hasselnötter? 😍

Anna
Anna
2 years ago

Bjöd kollegorna på denna paj. Man kunde se lyckan i deras ögon när de tog första tuggan och en av dem utbrast spontant “herregud vad gott!”.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?