
Har du bakat snickerskakor någon gång? Snickerskakor är bland det godaste jag vet. Inte bara för att det är en enkel kaka som har allt: sött, salt, krispigt, chokladigt utan för att den går så snabbt att göra också. En perfekt sista-minuten-kaka-när-sötsuget-är-akut.
Jag bakar mina snickerskakor i långpanna, vilket innebär en hel del ingredienser men det här är en sån kaka som går åt väldigt snabbt men som också funkar utmärkt att frysa in i en lufttät burk eller ordentligt inplastat.
Vill du halvera receptet så är det bara att göra det och använda en mindre form. Det som är så tacksamt med snickerskakor är att du egentligen kan göra dem i vilken form somhelst. Det som kommer skilja sig är höjden på kakan om du tar en stor eller liten form men smaken och konsistensen blir den samma oavsett.
Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 50 bitar snickerskakor.
Ingredienser:
20 dl corn flakes av valfri sort
2 burkar jordnötssmör, à ca 340 gram
4 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
400 g mjölkchoklad
flingsalt att dekorera med (kan uteslutas)
Gör såhär:
- Täck en form med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
- Ha ner alla corn flakes i en rymlig bunke och krossa dem till mindre bitar med händerna. Ställ åt sidan.
- Mät upp jordnötssmör, sirap, strösocker och salt i en kastrull. Blanda ihop och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills sockerkristallerna smält. Smeten bränns lätt vid så var försiktig.
- Blanda ihop jordnötssmörsblandningen med de krossade flingorna tills alla flingor är täckta och du har en formbar massa.
- Tryck ut cornflakesmassan i formen i ett jämnt lager och ställ formen i kylskåpet så att kakan svalnar och stelnar.
- Under tiden kan du smälta mjölkchokladen över ett vattenbad. Låt svalna men den ska fortfarande vara rinnig i konsistensen när du häller den på kakan.
- Häll chokladen över kakan, bre ut i ett jämnt lager och toppa med flingsalt när chokladen börjat stelna lite grann.
- Skär upp i bitar och ät direkt eller förvara kakorna i kylskåpet i lufttät burk!
TIPS!
- Baka glutenfria snickerskakor genom att byta ut corn flakesen mot glutenfria corn flakes och se till att mjölkchokladen du använder inte innehåller spår av gluten.
- Baka veganska snickerskakor genom att använda corn flakes som inte innehåller spår av mjölkprotein och byta ut mjölkchokladen mot vegansk mjölkchoklad.
Författare: Camilla Hamid
Så gott det ser ut! 😍
Har prövat baka såna förut och dem var sååå goda! Tack för receptet ✨
Kan man använda havregryn istället för cornflakes? Blir det samma mått? 😊
Det kan du absolut men skulle rekommendera att byta ut bara en del av corn flakesen mot havregryn. Krispigheten går förlorad annars 🙂
Finns det alternativ till jordnötssmör om man inte tål nötter?
Gaaah jag gav betyg på denna när jag försökte kolla om nån skrivit i samband med att de satte sitt betyg! Jättedålig funktion på sidan när du har klantar som mig som kollar på dina recept !!
Haha ingen fara <3
Kan man frysa in kakorna? Hur länge håller dem då?
Funkar utmärkt! Förvara i lufttäta burkar eller påsar. Håller i flera veckor 🙂
Vad gott det låter 😀
Kan man använda honung eller agavesirap om man inte har vanlig ljus sirap?
Funkar 🙂
Om det är spår av mjölk är produkten fortfarande vegansk. Det är för allergiker de skriver så
Har fått höra så olika vad folk följer så skriver så bara för säkerhets skull 🙂
Vart kan jag köpa den formen som du använder i youtube klippet? En form med måtten 30×40!
Kan man använda något annat nötsmör eller förstör det hela grejen?
I hur många dagar kan man förvara de i kylskåp?
Upp till 4 dagar 🙂
Ska testa imorgon! Vad använder du för jordnötssmör? Sötad eller osötad?☺️
Osötad 🙂
Kan man dela receptet i mitten?
Det kan man 🙂
Hej. Ska det vara jordnötsmör med eller utan salt? Jag har med havssalt, blir det bra?
Vad är det för choklad du använder dig av? 😀
Chokladknappar från odense 🙂
Min jordnötssmet blev väldigt fast och hård jämfört med din i videon på Youtube, vad kan det bero på? Älskar dina recept förresten 😊
Kan det vara så att du inte rörde om i burken först? Oftast brukar oljan separera från smöret och man måste röra om lite för att det ska bli krämigt igen 🙂
Hej receptet var väldigt gott.
Min syster är allergisk mot jordnötter, kan man ta mandelsmör eller hasselnötssmör istället?
Testade detta receptet när jag skulle ha med mig till arbetskollegorna, super enkelt och supergott 😊
Så tackar supermycket för ett superrecept!
Hej hej! Förlåt för sent svar ❤️ Åh vad glad jag blir! Tack själv!
Ska det verkligen vara 20 dl cornflakes?
Förlåt för sent svar! Ja det stämmer 😊
Går det att använda vanlig blockchoklad istället för mjölk choklad? 🙂
Funkar men ger inte riktigt samma goda smak <3
Kan man använda sig av cornflakes med socker på? 😬
Det går bra! 🤗
Ser smaskens ut 🤩bakar till jobbet…. upptäckte att jag glömt saltet🤨kanske inte gör något?
Vad händer om man råka köpa med sin 2 burkar sötad jordnötssmör? 🙁
Hej hej! Förlåt för sent svar. Dem går jättebra att använda ☺️
En kanske dum fråga… Men är det 340g * 2 jordnötssmör som man ska ha? Gjorde receptet med bara en burk på 340g och det blev jättegott, men jag kanske hade en burk för lite då? Tusen tack för ett fantastiskt recept!!
Hej hej! Ursäkta sent svar, ja precis – två burkar 340g jordnötssmör 😋
Vad kan man ha ist för flingor? Har alltid velat testa dem dock glömmer ja alltid att handla flingor 🙁
Hej! Ursäkta sent svar, som nödlösning kan du ha pyttelite vanligt salt, för sältans skull 🥰
Går det att frysa kakorna?🤔😊
Hej hej! Ursäkta sent svar. Det går jätte bra 🤗
Kan man använda brödsirap istället
super goda:)
Vad glad jag blir att du gillade dem! ❤️
Tips: koka sirapen med sockret tills sockerkristallerna och rör i jordnötssmöret sist så bränner det inte vid så lätt.
Vilket toppentips! 😊
Tänkte göra dessa imorgon. Ska det vara slät jordnötssmör eller crunch? Antar båda funkar, tänkte om nån blir lite bättre. 🙂
Den med crunch blir godast 😍
Tusen takk! Kaken ser supergod ut. Lett å lage og noe for de fleste søtmunner.
Vad glad jag blir att du gillar dem 🥰
Hej! Är det 2 st smörburkar med 340g/st eller totalt 340g?
Tack!
2 stycken med 340g/st 🥰
Det står 4 dl sirap, men när jag tittar på videon så ser det ut som att du har 1 dl? Ska det verkligen vara 4 dl sirap?
Hejhej, det är 4 dl sirap enligt receptet 😊
Min sambo är jordnötsallergiker, vi gjorde eget cashewsmör och använde istället för jordnötssmör- blev jättegott! 😃
Låter väldigt gott 😍
Cornflakessmeten blev lös och stelnade liksom aldrig, vad kan jag ha gjort fel? Följde alla mått 🙂
Hur länge kokade du smeten innan du hade ner corn flakesen? Hade sockerkristallerna smält helt och hållet? 🙂
Är det verkligen 20 dl cornflakes?? 🙈❤️
Jajamän ❤️
Kan man göra hälften av receptet ?
Hejhej, det går jättebra!
Ska man ha bredbar eller crunchy jordnötssmör? Vilken blir bättre? Tack
Det kan man välja vilket man gillar bäst! 😊
Jag följde receptet noggrant men min smet blev väldigt lös jämfört med den i din video 🙈 och jag kokade en stund tills kristallerna löst upp sig. Vad gör jag för fel?
hejhej, stelnade den till sig senare? ☺️
Den ser ut gott! Jag vill göra den recept men jag är dålig på att växla dl till gram eftersom jag är vana att använda våg. Kan du snälla tips mig hur enkelt jag kan växla ingredienser mått från dl till gram?
Hejhej, det finns jättebra omvandlingstabeller på google du kan använda. Lycka till 🥰