
Har du bakat snickerskakor någon gång? Snickerskakor är bland det godaste jag vet. Inte bara för att det är en enkel kaka som har allt: sött, salt, krispigt, chokladigt utan för att den går så snabbt att göra också. En perfekt sista-minuten-kaka-när-sötsuget-är-akut.

Jag bakar mina snickerskakor i långpanna, vilket innebär en hel del ingredienser men det här är en sån kaka som går åt väldigt snabbt men som också funkar utmärkt att frysa in i en lufttät burk eller ordentligt inplastat.
Vill du halvera receptet så är det bara att göra det och använda en mindre form. Det som är så tacksamt med snickerskakor är att du egentligen kan göra dem i vilken form somhelst. Det som kommer skilja sig är höjden på kakan om du tar en stor eller liten form men smaken och konsistensen blir den samma oavsett.
Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 50 bitar snickerskakor.
Ingredienser:
20 dl corn flakes av valfri sort
2 burkar jordnötssmör, à ca 340 gram
4 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
400 g mjölkchoklad
flingsalt att dekorera med (kan uteslutas)
Gör såhär:
- Täck en form med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
- Ha ner alla corn flakes i en rymlig bunke och krossa dem till mindre bitar med händerna. Ställ åt sidan.
- Mät upp jordnötssmör, sirap, strösocker och salt i en kastrull. Blanda ihop och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills sockerkristallerna smält. Smeten bränns lätt vid så var försiktig.
- Blanda ihop jordnötssmörsblandningen med de krossade flingorna tills alla flingor är täckta och du har en formbar massa.
- Tryck ut cornflakesmassan i formen i ett jämnt lager och ställ formen i kylskåpet så att kakan svalnar och stelnar.
- Under tiden kan du smälta mjölkchokladen över ett vattenbad. Låt svalna men den ska fortfarande vara rinnig i konsistensen när du häller den på kakan.
- Häll chokladen över kakan, bre ut i ett jämnt lager och toppa med flingsalt när chokladen börjat stelna lite grann.
- Skär upp i bitar och ät direkt eller förvara kakorna i kylskåpet i lufttät burk!
TIPS!
- Baka glutenfria snickerskakor genom att byta ut corn flakesen mot glutenfria corn flakes och se till att mjölkchokladen du använder inte innehåller spår av gluten.
- Baka veganska snickerskakor genom att använda corn flakes som inte innehåller spår av mjölkprotein och byta ut mjölkchokladen mot vegansk mjölkchoklad.
Så gott det ser ut! 😍
Har prövat baka såna förut och dem var sååå goda! Tack för receptet ✨
Kan man använda havregryn istället för cornflakes? Blir det samma mått? 😊
Det kan du absolut men skulle rekommendera att byta ut bara en del av corn flakesen mot havregryn. Krispigheten går förlorad annars 🙂
Gaaah jag gav betyg på denna när jag försökte kolla om nån skrivit i samband med att de satte sitt betyg! Jättedålig funktion på sidan när du har klantar som mig som kollar på dina recept !!
Haha ingen fara <3
Kan man frysa in kakorna? Hur länge håller dem då?
Funkar utmärkt! Förvara i lufttäta burkar eller påsar. Håller i flera veckor 🙂
Vad gott det låter 😀
Kan man använda honung eller agavesirap om man inte har vanlig ljus sirap?
Funkar 🙂
Om det är spår av mjölk är produkten fortfarande vegansk. Det är för allergiker de skriver så
Har fått höra så olika vad folk följer så skriver så bara för säkerhets skull 🙂
I hur många dagar kan man förvara de i kylskåp?
Upp till 4 dagar 🙂
Ska testa imorgon! Vad använder du för jordnötssmör? Sötad eller osötad?☺️
Osötad 🙂
Kan man dela receptet i mitten?
Det kan man 🙂
Vad är det för choklad du använder dig av? 😀
Chokladknappar från odense 🙂
Min jordnötssmet blev väldigt fast och hård jämfört med din i videon på Youtube, vad kan det bero på? Älskar dina recept förresten 😊
Kan det vara så att du inte rörde om i burken först? Oftast brukar oljan separera från smöret och man måste röra om lite för att det ska bli krämigt igen 🙂