Snickersbiskvier i långpanna

Häromveckan punlicerade jag ett recept på galet goda snickersbiskvier! Ni var väldigt många som tyckte om det receptet och det gör mig så himla glad. Varje biskvi har sin uppföljare i långpanna. Att baka är pyssligt och roligt men ibland när man ska baka till många så vill man bara att det ska gå smidigt, enkelt och helt utan kladd. Då är biskvi i långpanna ett riktigt bra alternativ.

Segmjuk jordnötsbotten, härlig jordnötsnougat, len jordnötskola och drömmig ganache gjord på mjölkchoklad. Det är svårt att inte föräta sig på de här goda biskvierna. Man får liksom inte nog!

Skillnaden mellan vanlig snickersbiskvi och snickersbiskvi i långpanna, förutom utseendet då, är att jag i långpannevarianten kokat egen kola istället för at använda dulce de leche. Det är helt enkelt för att det blir betydligt mer praktiskt att både montera, skära upp och äta den när kolan är lite fastare. Men vill du, så kan du såklart använda dulce de leche/karamelliserad mjölk även i det här receptet. Då behöver du två burkar.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger 40 bitar snickersbiskvier.

Ingredienser (jordnötsbotten):

400 g saltade och rostade jordnötter

4 dl strösocker

4 äggvitor

Ingredienser (jordnötsnougat):

2 burkar marshmallowfluff à 213 g

3 dl jordnötssmör

Ingredienser (jordnötskola):

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

3 dl saltade och rostade jordnötter

Ingredienser (topping):

200 g mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa jordnötterna till ett fint mjöl i matberedare.
  3. Tillsätt strösockret och blanda väl för hand.
  4. Mät upp äggvitorna i en mindre skål och vispa upp lätt för hand med en gaffel. Blanda ner äggvitevispet i socker- och jordnötsblandningen tills du får en formbar massa.
  5. Täck en långpanna med bakplåtspapper bred ut jordnötsmassan i den.
  6. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills dess att de fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Låt botten svalna helt innan du fyller den.
  8. Blanda ihop marshmallowfluff och jordnötssmör i en värmetålig skål eller bunke. Värm i 30 sekunder i micron på högsta effekt och rör om. Bre ut blandningen över jordnötsbotten och ställ sedan långpannan i kylskåpet för att svalna.
  9. Grovhacka jordnötterna.
  10. Lägg alla ingredienser till kolan i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 20-30 minuter eller tills kolasmeten nått 125 grader.
  11. Blanda ner de grovhackade jordnötterna i kolan och häll sedan kolan över nougatlagret.
  12. Ställ långpannan i kylskåpet så att kakan blir riktigt kall i minst 30 minuter.
  13. Under tiden kan du förbereda chokladtoppingen.
  14. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  15. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka.
  16. Ta bort kastrullen från värmen och häll den över chokladen. Rör om till en jämn smet.
  17. Garnera med flingsalt och ställ sedan formen i kylskåpet tills chokladen och kolan både svalnat och stelnat helt och hållet innan du skär upp den i bitar. Detta tar minst 1 h.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marina
Marina
2 år sedan

Hej! Jag upplever att det inte räcker med 0.5dl grädde för att smälta chokladen, det blir klumpigt.. Jag hällde på lite mer men det i sin tur resulterar i att chokladen inte stelnar lika bra i kylen. Tips? 🙂

Charlotte Lundgren
Charlotte Lundgren
1 år sedan

Tack för ett jättegott recept! En fråga bara angående kolan – när kolan kommit upp i rätt temperatur och jag hällde i jordnötterna (precis innan jag skulle hälla kolan över nougaten) så skar sig kolan. Smöret i kolan separerade från resten. Vad beror detta på? I vilket moment gjorde jag fel för att kolan separerar, eller vad ska man tänka på för att förhindra detta? Mycket tacksam om du har möjlighet att svara på detta.

Charlotte Lundgren
Charlotte Lundgren
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Jag brukar använda Arlas vispgrädde, 40%
Det är inte bara med det här receptet som det händer mig, utan titt som tätt när jag gör kola över huvudtaget, men inte alltid heller. Jag kanske ska prova med 36%-ig grädde?

Last edited 1 år sedan by Charlotte Lundgren
4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x