Smörfrallor

Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att det är roligare att äta bröd än att baka det. Idag blev jag dock galet sugen på smörfrallor, eller birkes som de också kallas men inget ställe där jag bor säljer sådanna så jag fick helt enkelt ta saken i egna händer. Och tjena vad gott det blev! De här frasiga men ändå fluffiga smörfrallorna med vallmofrön är rena drömmen.

De här godingarna är dessutom kalljästa. Vilket innebär att du kan göra dem dagen innan och grädda dem morgonen därpå och få en riktig dunderfrukost.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
smörfrallor

Smörfrallor

Portioner: 15-20

Ingredienser

Smörfrallor:
25 g jäst
5 dl kall mjölk (3% fetthalt)
1 msk flytande honung
1 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
14 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g mjukt, rumstempererat smör
1 ägg, 1 skvätt vatten och en nypa salt att pensla frallorna med
1 dl vallmofrön att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 15-20st

Ingredienser

Smörfrallor:
25 g jäst
5 dl kall mjölk (3% fetthalt)
1 msk flytande honung
1 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
14 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g mjukt, rumstempererat smör
1 ägg, 1 skvätt vatten och en nypa salt att pensla frallorna med
1 dl vallmofrön att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken.
  2. Tillsätt honung, olja och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg innan du har i saltet och lite mjöl i taget under fortsatt knådning. För riktigt goda frallor så vill du ha en kladdig men fortfarande hanterbar deg. Degen behöver knådas i minst 10 minuter med maskin och dubbelt så länge för hand.
  3. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur
  4. Mjöla ditt bakbord lite grann och kavla ut degen till en rektangel med måtten 40×20 cm. Bred ut det rumsvarma smöret på degen i ett jämnt lager.
  5. Gör ett treslag genom att vika in mot mitten från kortsidan 2/3 och vik sedan över den bit som är kvar. Kavla ut degen till 40×20 igen och gör sedan ett till treslag. Kavla ut degen till en rektangel igen med måtten 40×20 cm.
  6. Skär degen i tre längder med hjälp av en pizza-slicer eller vass kniv och dela varje längd till ca 4-5 cm breda rektanglar.
  7. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje fralla täck över med en kökshandduk och plasta in så att det sluter helt tätt. Låt stå i kylskåpet för att jäsa i minst 6h men helst över natten. Ju längre desto jäsa desto godare blir dem.
  8. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Ta fram frallorna ca 30 min innan du skall grädda dem och pensla med en uppvispad blandning av ägg, vatten och salt. Täck varje frallas yta med vallmofrön.
  9. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in ett litet glas vatten i plåten under bröden så att du får en härligt fin och god skorpa på smörfrallorna.
  10. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Steg för steg

Video
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken.
  2. Tillsätt honung, olja och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg innan du har i saltet och lite mjöl i taget under fortsatt knådning. För riktigt goda frallor så vill du ha en kladdig men fortfarande hanterbar deg. Degen behöver knådas i minst 10 minuter med maskin och dubbelt så länge för hand.
  3. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur
  4. Mjöla ditt bakbord lite grann och kavla ut degen till en rektangel med måtten 40×20 cm. Bred ut det rumsvarma smöret på degen i ett jämnt lager.
  5. Gör ett treslag genom att vika in mot mitten från kortsidan 2/3 och vik sedan över den bit som är kvar. Kavla ut degen till 40×20 igen och gör sedan ett till treslag. Kavla ut degen till en rektangel igen med måtten 40×20 cm.
  6. Skär degen i tre längder med hjälp av en pizza-slicer eller vass kniv och dela varje längd till ca 4-5 cm breda rektanglar.
  7. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje fralla täck över med en kökshandduk och plasta in så att det sluter helt tätt. Låt stå i kylskåpet för att jäsa i minst 6h men helst över natten. Ju längre desto jäsa desto godare blir dem.
  8. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Ta fram frallorna ca 30 min innan du skall grädda dem och pensla med en uppvispad blandning av ägg, vatten och salt. Täck varje frallas yta med vallmofrön.
  9. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in ett litet glas vatten i plåten under bröden så att du får en härligt fin och god skorpa på smörfrallorna.
  10. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
32 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 years ago

[…] på att prova på fler kalljästa frallor? Då tycker jag att du ska kolla in receptet på mina smörfrallor med vallmofrön. Så goda att klockorna […]

Ulrika
Ulrika
4 years ago

Kan man frysa in dem ogräddade om man inte vill göra alla på en gång?. Tänkte mest då man inte vill äta allt på samma gång. Allt bröd är ju godast nybakat.

Emma
Emma
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hej! Menar du då jäsningen efter att man har format dem och lagt dem på plåten? Alltså sista långa jäsningen i kylskåpet? Kan man då styckfrysa ner dem istället? Hur gör man när man vill ta upp och grädda dem efter frysen? 😊

Sofia
Sofia
Svara till  camillahamid
3 years ago

Menar du när de är utbakade och då degen redan jäst 1h, men innan den långa jäsningen på 6h?

Ulrika
Ulrika
4 years ago

Jag har ångfunktion på min ugn, kan jag köra det istället för plåten med vatten (eller blir det too much med ånga hela tiden)?

Ser fantastiskt gott ut!

Pernilla
Pernilla
4 years ago

Vad menar du med de sista kasta in ett glas vatten? Bokstavligen talat vatten över frallorna ? Mvh Pernilla

Jessika
4 years ago

Tack för ett smarrigt recept!
Dessa ska bakas i helgen.
En fråga ang birkabulle, är det samma recept men fylles med mandelmassa istället?

Nora
Nora
4 years ago

Så goda, bakar dom varannan helg.🙂😅

Lovisa
Lovisa
4 years ago

Här i Helsingborg säljs varianter dessa på varje bra bageri, men ofta med lite mandelmassa i också. Bästa helgfrukostlyxen!

Jonna
Jonna
3 years ago

Går det att jäsa tvärtom, och göra kalljäsningen första rundan? Har ett litet kylskåp, så det hade fungerat bättre!

Julia
Julia
3 years ago

Hur kan man göra om man inte har plats att jäsa frallorna i kylen? Har jätteliten kyl som är full med mat, hehe.

Sara
Sara
3 years ago

Går det bra att köra för hand om man inte har en maskin?

Anna
Anna
3 years ago

Hej!
Jag har svårt att få plats med plåtarna i kylen. Hur länge ska bröden jäsa om man har dem i rumstemperatur? Om det funkar att göra så?

Tack på förhand!

Karin
Karin
3 years ago

Kan man baka dessa med glutenfritt mjöl tror du?

Amanda
Amanda
3 years ago

Hej! Kan man göra dessa glutenfria?

Khadeeja azhar
Khadeeja azhar
3 years ago

Hej, kan man baka dessa med jästpulver eftersom färsk jäst är nästan omöjligt att fårtarm i där jag bor.

Carolina
Carolina
2 years ago

Hej måste det jäsas i kylskåpet i 6h och kan de inte jäsas så som de är med ett köks ful bara?

Frida Larsson
Frida Larsson
2 years ago

Jag insåg på kvällen när jag hade börjar gjort frallorna att dom skulle jäsa över natten, läste bara fram tills att dom skulle jäsa en timme. Kan man låta dom stå över natten, fram tills kl 4 på eftermiddagen dagen efter? Det innebär ju att de har stått i ca 18 timmar. Blir dom dåliga på något sätt?

Kajsa
Kajsa
2 years ago

Vem har plats för en plåt i kylskåpet, undrar jag…. Vill gärna prova receptet men vet inte riktigt hur jag ska lösa jäsningen.

Anna
11 months ago

Dessa frallor är så goda! Jag tror till och med de är mina favoritfrallor! 😍
De blir så saftiga och goda. Jag bakar i vår vedugn och då blir de extra frasiga. Beroende på hur mycket tid jag har så kalljäser jag eller så låter jag dom jäsa i rumstemp.
Tack Camilla för ett väldigt gott recept 🤤

Magnus
Magnus
4 months ago

Dessa är så himla goda

Emelie
Emelie
1 month ago

Hej Camilla, kan man frysa in dessa när de är färdigbakade, ska man då tina dom i ugnen när det är dags att äta dom? 😊 tacksam för svar !
Mvh Emelie

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?