Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken.
- Tillsätt honung, olja och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg innan du har i saltet och lite mjöl i taget under fortsatt knådning. För riktigt goda frallor så vill du ha en kladdig men fortfarande hanterbar deg. Degen behöver knådas i minst 10 minuter med maskin och dubbelt så länge för hand.
- Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur
- Mjöla ditt bakbord lite grann och kavla ut degen till en rektangel med måtten 40×20 cm. Bred ut det rumsvarma smöret på degen i ett jämnt lager.
- Gör ett treslag genom att vika in mot mitten från kortsidan 2/3 och vik sedan över den bit som är kvar. Kavla ut degen till 40×20 igen och gör sedan ett till treslag. Kavla ut degen till en rektangel igen med måtten 40×20 cm.
- Skär degen i tre längder med hjälp av en pizza-slicer eller vass kniv och dela varje längd till ca 4-5 cm breda rektanglar.
- Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje fralla täck över med en kökshandduk och plasta in så att det sluter helt tätt. Låt stå i kylskåpet för att jäsa i minst 6h men helst över natten. Ju längre desto jäsa desto godare blir dem.
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Ta fram frallorna ca 30 min innan du skall grädda dem och pensla med en uppvispad blandning av ägg, vatten och salt. Täck varje frallas yta med vallmofrön.
- Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in ett litet glas vatten i plåten under bröden så att du får en härligt fin och god skorpa på smörfrallorna.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
[…] på att prova på fler kalljästa frallor? Då tycker jag att du ska kolla in receptet på mina smörfrallor med vallmofrön. Så goda att klockorna […]
Kan man frysa in dem ogräddade om man inte vill göra alla på en gång?. Tänkte mest då man inte vill äta allt på samma gång. Allt bröd är ju godast nybakat.
Det kan man! Viktigt bara att du fryser in dem innan de hinner börja jäsa 🙂
Hej! Menar du då jäsningen efter att man har format dem och lagt dem på plåten? Alltså sista långa jäsningen i kylskåpet? Kan man då styckfrysa ner dem istället? Hur gör man när man vill ta upp och grädda dem efter frysen? 😊
Menar du när de är utbakade och då degen redan jäst 1h, men innan den långa jäsningen på 6h?
Jag har ångfunktion på min ugn, kan jag köra det istället för plåten med vatten (eller blir det too much med ånga hela tiden)?
Ser fantastiskt gott ut!
Vad menar du med de sista kasta in ett glas vatten? Bokstavligen talat vatten över frallorna ? Mvh Pernilla
In i ugnen, under plåten 🙂
Tack för ett smarrigt recept!
Dessa ska bakas i helgen.
En fråga ang birkabulle, är det samma recept men fylles med mandelmassa istället?
Så goda, bakar dom varannan helg.🙂😅
Här i Helsingborg säljs varianter dessa på varje bra bageri, men ofta med lite mandelmassa i också. Bästa helgfrukostlyxen!
Går det att jäsa tvärtom, och göra kalljäsningen första rundan? Har ett litet kylskåp, så det hade fungerat bättre!
Hur kan man göra om man inte har plats att jäsa frallorna i kylen? Har jätteliten kyl som är full med mat, hehe.
Går det bra att köra för hand om man inte har en maskin?
Hejhej, förlåt för sent svar. Det går bra!
Hej!
Jag har svårt att få plats med plåtarna i kylen. Hur länge ska bröden jäsa om man har dem i rumstemperatur? Om det funkar att göra så?
Tack på förhand!
Kan man baka dessa med glutenfritt mjöl tror du?
Hejhej, förlåt för sent svar. Jag har tyvärr inte testat detta själv ännu. Om du prövat, får du gärna berätta hur det gick <3
Hej! Kan man göra dessa glutenfria?
Hejhej, förlåt för sent svar. Jag har tyvärr inte testat detta själv ännu. Om du prövat, får du gärna berätta hur det gick <3
Hej, kan man baka dessa med jästpulver eftersom färsk jäst är nästan omöjligt att fårtarm i där jag bor.
Hejhej! Det funkar utmärkt 🥰
Hej måste det jäsas i kylskåpet i 6h och kan de inte jäsas så som de är med ett köks ful bara?
Hejhej! De kan jäsas i rumstemperatur också. Kör dubbelt så mycket jäst och låt dem jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur 🥰
Jag insåg på kvällen när jag hade börjar gjort frallorna att dom skulle jäsa över natten, läste bara fram tills att dom skulle jäsa en timme. Kan man låta dom stå över natten, fram tills kl 4 på eftermiddagen dagen efter? Det innebär ju att de har stått i ca 18 timmar. Blir dom dåliga på något sätt?
Vem har plats för en plåt i kylskåpet, undrar jag…. Vill gärna prova receptet men vet inte riktigt hur jag ska lösa jäsningen.
Hejhej, jag använder mindre plåtar och ställer i kylen 🥰
Dessa frallor är så goda! Jag tror till och med de är mina favoritfrallor! 😍
De blir så saftiga och goda. Jag bakar i vår vedugn och då blir de extra frasiga. Beroende på hur mycket tid jag har så kalljäser jag eller så låter jag dom jäsa i rumstemp.
Tack Camilla för ett väldigt gott recept 🤤
Dessa är så himla goda
Vad kul att du gillar dem, tack! ☺️
Hej Camilla, kan man frysa in dessa när de är färdigbakade, ska man då tina dom i ugnen när det är dags att äta dom? 😊 tacksam för svar !
Mvh Emelie
Hejhej! Det går bra att frysa in färdigbakade. Det går bra att låta dem tina upp i ugnen för att behålla en krispig yta. Låt dem dock inte vara i ugnen för länge då dem lätt kan bli torra! 🫶🏼