
Det är fortfarande många dagar kvar till fettisdagen men jag har redan hunnit baka en hel del semlor. Allt från prinsess-semla till muffla. Dagens semmelrecept måste jag helt klart få utnämna till min favorit hittills – semmelkladdkaka.

Den här godingen består av en kladdkaka med mandelmassa och rikligt med kardemumma, toppad med vispad grädde och mandelflarn. Hade det inte varit för att jag ska bjuda goda vänner på den så skulle hela kladdkakan varit uppäten för länge sen av ingen mindre än mig själv haha!
Jag bakade denna i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och det ger ungefär 10-12 bitar semmelkladdkaka.
Ingredienser:
225 g smör
200 g grovt riven mandelmassa
1 msk malen kardemumma
4 dl strösocker
4 st ägg
3,75 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
Garnering:
2-3 dl vispad grädde
1 dl rostade mandelflarn
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Låt kladdkakan svalna helt innan du garnerar med vispgrädde och mandelflarn.
TIPS!
- Gör semmelkladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl valfri glutenfri mjölmix.
- Gör semmelkladdkakan vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin, äggen mot 0,5 dl växtbaserad mjölk och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde (havre-, kokos- eller sojagrädde).
Bra inlägg!
vilken rolig kombination!
Kanske skulle överraska min sambo i helgen, han älskar ju allt med mandelmassa. Ser ju så himla gott ut!
Den här såg så sjukt god ut! Måste testa!
gud va gott
Supergod!!! men lite för söt för mig.
Kan man minska på sockret eller förstörs konsistensen då
Minskar du på sockret så blir den aningen torrare men du kan alltid minska på gräddningstiden 🙂
Går det att frysa den? Borde väl gå?
Funkar utmärkt 🙂
Jag som inte ens gillar semlor älskar denna. Top 3 av mina bästa bakverk någonsin. 😊
Åh vad glad jag blir! Tack 🙂
Är det 0.5dl växtbaserad mjölk/ägg för att få den vegansk? Alltså 2dl totalt? Tittat på några av dina andra recept för kladdkaka och då brukar det vara 2dl mjölk = 4 ägg, så tänkte att det kanske är så här med?
Ser fram emot att testa denna. Mums!
Det är olika från recept till recept beroende på hur mycket resten av ingredienserna i en smet binder vätska 🙂