Semmelkladdkaka

52 röster
IMG_2770
Semmelkladdkaka är en härligt kladdig ljus kladdkaka med smak av semla.

Det är fortfarande många dagar kvar till fettisdagen men jag har redan hunnit baka en hel del semlor. Allt från prinsess-semla till muffla. Dagens semmelrecept måste jag helt klart få utnämna till min favorit hittills – semmelkladdkaka.

kladdkaka semla

Den här godingen består av en kladdkaka med mandelmassa och rikligt med kardemumma, toppad med vispad grädde och mandelflarn. Hade det inte varit för att jag ska bjuda goda vänner på den så skulle hela kladdkakan varit uppäten för länge sen av ingen mindre än mig själv haha!

Jag bakade denna i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och det ger ungefär 10-12 bitar semmelkladdkaka.

Ingredienser:

225 g smör

200 g grovt riven mandelmassa

1 msk malen kardemumma

4 dl strösocker

4 st ägg

3,75 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Garnering:

2-3 dl vispad grädde

1 dl rostade mandelflarn

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar den godaste semmelkladdkakan.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  4. Låt kladdkakan svalna helt innan du garnerar med vispgrädde och mandelflarn.

TIPS!

  • Gör semmelkladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl valfri glutenfri mjölmix.
  • Gör semmelkladdkakan vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin, äggen mot 0,5 dl växtbaserad mjölk och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde (havre-, kokos- eller sojagrädde).
Prenumerera
Notis om
guest
15 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Moa
Moa
4 år sedan

Bra inlägg!

Rebecca
4 år sedan

vilken rolig kombination!

Anonym
4 år sedan

Kanske skulle överraska min sambo i helgen, han älskar ju allt med mandelmassa. Ser ju så himla gott ut!

Vicky
4 år sedan

Den här såg så sjukt god ut! Måste testa!

Hannah
Hannah
7 månader sedan

Supergod!!! men lite för söt för mig.
Kan man minska på sockret eller förstörs konsistensen då

Catharina
Catharina
3 månader sedan

Går det att frysa den? Borde väl gå?

Hanna
Hanna
3 månader sedan

Jag som inte ens gillar semlor älskar denna. Top 3 av mina bästa bakverk någonsin. 😊

Beatrice
Beatrice
2 månader sedan

Är det 0.5dl växtbaserad mjölk/ägg för att få den vegansk? Alltså 2dl totalt? Tittat på några av dina andra recept för kladdkaka och då brukar det vara 2dl mjölk = 4 ägg, så tänkte att det kanske är så här med?
Ser fram emot att testa denna. Mums!

Torild Brännkärr
Torild Brännkärr
2 månader sedan

Jättegod. Fick smaka den på jobbet i torsdags. Supergod. Ska baka den idag.

15
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x