Semmelkladdkaka

225 röster
IMG_2770
Semmelkladdkaka är en härligt kladdig ljus kladdkaka med smak av semla.

Det är fortfarande många dagar kvar till fettisdagen men jag har redan hunnit baka en hel del semlor. Allt från prinsess-semla till muffla. Dagens semmelrecept måste jag helt klart få utnämna till min favorit hittills – semmelkladdkaka.

kladdkaka semla

Den här godingen består av en kladdkaka med mandelmassa och rikligt med kardemumma, toppad med vispad grädde och mandelflarn. Hade det inte varit för att jag ska bjuda goda vänner på den så skulle hela kladdkakan varit uppäten för länge sen av ingen mindre än mig själv haha!

Jag bakade denna i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och det ger ungefär 10-12 bitar semmelkladdkaka.

Ingredienser:

225 g smör

200 g grovt riven mandelmassa

1 msk malen kardemumma

4 dl strösocker

4 st ägg

3,75 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Garnering:

2-3 dl vispad grädde

1 dl rostade mandelflarn

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar den godaste semmelkladdkakan.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  4. Låt kladdkakan svalna helt innan du garnerar med vispgrädde och mandelflarn.

TIPS!

  • Gör semmelkladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl valfri glutenfri mjölmix.
  • Gör semmelkladdkakan vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin, äggen mot 0,5 dl växtbaserad mjölk och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde (havre-, kokos- eller sojagrädde).

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

46 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Moa
Moa
6 år sedan

Bra inlägg!

Rebecca
6 år sedan

vilken rolig kombination!

Anonym
6 år sedan

Kanske skulle överraska min sambo i helgen, han älskar ju allt med mandelmassa. Ser ju så himla gott ut!

Vicky
6 år sedan

Den här såg så sjukt god ut! Måste testa!

Hannah
Hannah
2 år sedan

Supergod!!! men lite för söt för mig.
Kan man minska på sockret eller förstörs konsistensen då

Catharina
Catharina
2 år sedan

Går det att frysa den? Borde väl gå?

Hanna
Hanna
2 år sedan

Jag som inte ens gillar semlor älskar denna. Top 3 av mina bästa bakverk någonsin. 😊

Beatrice
Beatrice
2 år sedan

Är det 0.5dl växtbaserad mjölk/ägg för att få den vegansk? Alltså 2dl totalt? Tittat på några av dina andra recept för kladdkaka och då brukar det vara 2dl mjölk = 4 ägg, så tänkte att det kanske är så här med?
Ser fram emot att testa denna. Mums!

Torild Brännkärr
Torild Brännkärr
2 år sedan

Jättegod. Fick smaka den på jobbet i torsdags. Supergod. Ska baka den idag.

Amatören
Amatören
2 år sedan

Om man behöver mycket kaka, kan man laga i långpanna då? Hur mycket mer smet behöver man, tror du?

Olle
Olle
2 år sedan

Har gjort den två gånger, men efter 30min är den fortfarande helt flytande inuti så den får gå ett bra tag till. Och helst stå i kylen över natten för att bli som en ”riktig” kladdkaka. Men god är den!

Anna-Karin
Anna-Karin
1 år sedan

Denna kaka är sååå god! Har lagat den säkert fem gånger. (Dock med 1 dl mindre socker och aningen mer mjöl. Den blir ändå jättesöt.)

Ivana Miljkovic
Ivana Miljkovic
1 år sedan

Hej Camilla. Vilken vaniljsås skulle du använda till den här istället för mandelmassan? Och hur mycket av vaniljsåsen 🙂

Jenny
Jenny
1 år sedan

Kan man göra den två dagar i förväg och förvara i kylskåpet?

Siri
Siri
1 år sedan

MÅSTE TESTA DETTA! ❤️🤤

Magnus
Magnus
1 år sedan

Den blev supergod 😊

Eva
Eva
1 år sedan

Jättegod kladdkaka men vår blev nästa övergräddad på kanten men väldigt rinnig inuti även om vi har den i kylen i flera timmar. Vi bakade med glutenfritt mjöl om det kan spela roll. Vet du om vi gjort något fel eller vad vi skulle kunna göra annorlunda för att få mitten klar?

Camilla
Camilla
1 år sedan

Hej Camilla! Jag undrar om man kan vispa grädden och lägga den i en spritspåse över natten och sprita den på tårtan (på jobbet) nästa dag? Eller vattnar den sig då? Undrar en annan Camilla..

Livsan
Livsan
1 år sedan

Hej Camilla, är kladdkakan lika god om man gör den glutenfri?

Kelly
Kelly
1 år sedan

This looks delicious. I’d like to make it but can not figure out the conversion of dl to grams. How much sugar and flour is needed?
Thanks

Ingela Jonsson
Ingela Jonsson
1 år sedan

Min dotter bjöd på denna UNDERBARA kaka . Blev helt såld . Bjöd själv på den och alla ville ha receptet, så supertack för detta recept från en som inte behöver köpa vanliga semlor länger 😊👍

Monika
Monika
1 år sedan

Såååå underbart god! Fantastiskt enkelt och bra recept! Tackar tackar! Bjöd på den förra året på fettisdagen på jobbet och vi pratar fortfarande om den och längtar tills årets fettisdag! Snart dags!😋

Sari
Sari
1 år sedan

Jättegod, gör den ofta under semmelperioden. Enkelt och så gott. Tack!!!

Karin
Karin
1 år sedan

Ser supergod ut och ska testas! Men sugen på att göra i muffinsstorlek istället för storkaka. Vad tror du om gräddningstid då?

MN
MN
1 år sedan

La 1,5 dl socker istället för 4 och tycker det blev väldigt gott ändå. Kommer definitivt bakas flera gånger. Så gott 😍

Gunvor
Gunvor
1 månad sedan

På tok för söt , nästan kväljande söt , för min smak. Det var som att äta enbart mandelmassa. Tror att hälften så mycket mandelmassa skulyräcka gott och väl. Men ska det räcka till många är de ju bra, för den är väldigt mäktig så man klarar inte att äta så stora bitar….räcker nog till nästan dubbelt så många som det står 😁

46
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x