Semmelcupcakes

2 röster
semmelcupcakes
Semmelcupcakes är muffins fyllda med mandelmassa och grädde – en muffla helt enkelt!

Det är ju inte riktigt semmeltider än men jag kan inte låta bli att sukta efter kombinationen kardemumma, mandelmassa och grädde! För en lite mindre mastigare variant, kombinerade jag denna härliga smakkombination i en härlig cupcake istället. Så…himla…gott!

semmelcupcakes

De här semmelcupcaksen är verkligen försvinnande goda och passar också perfekt att göra som mini-cupcakes för ett mumsbitsformat. Som muffins-bas använde jag samma grundrecept som till mina Chai Cupcakes men ersatte kryddorna med klassiska semmelkryddor.

muffla

Dessa cupcakes har en krispig yta med mandelspån, saftig insida, fylld med nötig mandelmassa och luftig grädde, ett lock på och florsocker. En perfekt snabb semla för dig som är sugen på semlans smaker men inte har tid för en hel deg med allt vad det innebär.

Receptet räcker till 10 stycken medelstora cupcakes eller 20 små semmelcupcakes.

Muffins:

100 g rumsvarmt smör

2,25 dl strösocker

2 stora ägg

1 dl rumstempererad mjölk

0,5 tsk malen kardemumma

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl mandelspån (naturella, ej rostade)

Snabb mandelmassa:

100 g rostade & saltade sötmandlar med skal

200 g mandelmassa

0,5 dl mjölk

0,5 dl farinsocker

Dekoration:

5 dl vispgrädde

florsocker att pudra med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar semmelcupcakes.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och placera 10 muffinsformar i en muffinsplåt..
  2. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  3. Ha sedan i mjölk, kardemumma och vaniljpulver. Blanda försiktigt med slickepott.
  4. Till sist har du i vetemjöl och bakpulver och blanda till en jämn smet.
  5. Fyll dina muffinsformar med 2/3 smet och grädda dem i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  6. Skär ut ett triangel-lock eller ett platt lock rakt av medan de fortfarande är varma och låt sedan svalna helt innan du fyller det lilla hålet som blir med mandelmassa och toppar med vispgrädde och florsocker. Du kan gröpa ur muffinsarna mer om du vill för extra mycket plats för mandelmassa.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
6 år sedan

MUMS

Amanda Jona [SPONTAN]
6 år sedan

Men åh vad det där såg gott ut!

Viktoria
6 år sedan

Åh visst är det gott med semmelcupcakes! Har själv ett favoritrecept som jag bakar när suget efter semla och cupcake sätter in.

Inger
Inger
1 år sedan

Så gott, jag gör dom glutenfria

Zandra
Zandra
1 år sedan

Om man inte ska äta alla med en gång. Är det bättre att vänta med att fylla dom tills innan servering? ☺️

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x