
Det är ju inte riktigt semmeltider än men jag kan inte låta bli att sukta efter kombinationen kardemumma, mandelmassa och grädde! För en lite mindre mastigare variant, kombinerade jag denna härliga smakkombination i en härlig cupcake istället. Så…himla…gott!

De här semmelcupcaksen är verkligen försvinnande goda och passar också perfekt att göra som mini-cupcakes för ett mumsbitsformat. Som muffins-bas använde jag samma grundrecept som till mina Chai Cupcakes men ersatte kryddorna med klassiska semmelkryddor.

Dessa cupcakes har en krispig yta med mandelspån, saftig insida, fylld med nötig mandelmassa och luftig grädde, ett lock på och florsocker. En perfekt snabb semla för dig som är sugen på semlans smaker men inte har tid för en hel deg med allt vad det innebär.
Receptet räcker till 10 stycken medelstora cupcakes eller 20 små semmelcupcakes.
Muffins:
100 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
2 stora ägg
1 dl rumstempererad mjölk
0,5 tsk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mandelspån (naturella, ej rostade)
Snabb mandelmassa:
100 g rostade & saltade sötmandlar med skal
200 g mandelmassa
0,5 dl mjölk
0,5 dl farinsocker
Dekoration:
5 dl vispgrädde
florsocker att pudra med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och placera 10 muffinsformar i en muffinsplåt..
- Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
- Ha sedan i mjölk, kardemumma och vaniljpulver. Blanda försiktigt med slickepott.
- Till sist har du i vetemjöl och bakpulver och blanda till en jämn smet.
- Fyll dina muffinsformar med 2/3 smet och grädda dem i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Skär ut ett triangel-lock eller ett platt lock rakt av medan de fortfarande är varma och låt sedan svalna helt innan du fyller det lilla hålet som blir med mandelmassa och toppar med vispgrädde och florsocker. Du kan gröpa ur muffinsarna mer om du vill för extra mycket plats för mandelmassa.
MUMS
Men åh vad det där såg gott ut!
Åh visst är det gott med semmelcupcakes! Har själv ett favoritrecept som jag bakar när suget efter semla och cupcake sätter in.
Så gott, jag gör dom glutenfria
Hejhej, vad kul att du fått till det glutenfritt 😍
Om man inte ska äta alla med en gång. Är det bättre att vänta med att fylla dom tills innan servering? ☺️
Ja precis! 🥰