
De flesta picknickar under sommaren är väldigt spontana och bestäms i stunden. Då är det perfekt att ha fika redo i skafferiet eller i kylskåpet som är redo att tas med ut på en gång med en termos ut på picknick i solen. De här sega havrerutorna med dumle och mjölkchoklad i långpanna är exakt en sådan bra:ig kaka. Super enkel att göra och förföriskt god. Ni bara måste prova!

Receptet ger 24 bitar och bakas i en form med måtten 30 x 40 cm.
Ingredienser:
250 g smör
9 dl havregryn
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 ägg
1,5 dl ljus sirap
220 g dumlekolor
100 g mjölkchoklad (grovhackad eller knappar)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg, sirap och smält smör. Rör ihop till en kladdig deg.
- Klipp ner dumlekolor och arbeta in dem jämnt i degen.
- Täck en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut degen i den med fuktiga händer (annars klibbar degen fast i händerna).
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått fin, gyllenbrun färg.
- Garnera kakan med mjölkchoklad medan den fortfarande är varm. Vänta med att skära upp den i rutor tills den svalnat.
- Förvara inplastade i kylskåp.
TIPS!
- Gör glutenfritt genom att byta ut vetemjölet till 8 dl glutenfri mjölmix och havregynen till glutenfria havregryn.
Om man har en form som e 32×22 kan man följa receptet endån men kanske förlänga tiden i ugn?
Hur länge kan de förvaras i kylen? Eller kan man frysa in dom?
Hejhej, dem håller sig fina i kylen i ca en vecka. Absolut bäst att frysa in 😍