Så här gör du:
- Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Deg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret. Under tiden som bullarna jäser kan du göra vaniljkrämen.
- Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
- Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
- Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Jag har brunt farin strö, går det att använda?
Tack Camilla för dina underbara recept!!❤❤
Hej igen camilla!
Det stog i steg 7 ” kolla på videon ovan…” men det finns ingen video.
Kan du lägga ut den☺
Jag gjorde dessa bullar, så himla goda. Det var svårt med vaniljkrämen, för den blev väldigt lös, det blev bara hälften med kräm.
Det står också i receptet att man ska göra nystan, men då är det svårt att få i vaniljkräm, jag såg först efteråt att det är snurror eller liknande som är gjort på bilden.
Tack för bra recept och dina videos är bäst!
Vad kul att du gillade dem, tack själv! 🥰
Går det bra att använda vaniljmarsan istället för vaniljkräm?