Saftig pumpakaka med frosting

25 röster
pumpakaka med frosting
Saftig pumpakaka med len och fluffig frosting.

Vill du göra en riktigt höstig, kryddig, saftig och god kaka så ska du baka denna pumpakaka med frosting. En saftig och porös kaka med både riven morot och pumpapuré som toppas med en len och fluffig vaniljfrosting.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 20×25 cm och ger 12 bitar pumpakaka med frosting.

Pumpakaka:

1 dl pumpapuré

1 morot

2,5 dl strösocker

1,5 dl neutral olja

1 stort ägg

0,5 msk äppelcidervinäger

3 dl vetemjöl

0,25 tsk salt

0,5 tsk bikarbonat

2 msk vaniljsocker

2 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

0,5 krm malen muskot

1 krm malen kryddpeppar

1 krm malen kryddnejlika

Vaniljfrosting:

100 g smält smör

200 g färskost

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 msk malen kanel att pudra på frostingen.

Gör såhär:

  1. Pumpakaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Gör pumpapuré enligt detta recept och blanda ihop med den skalade och fint rivna moroten i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, olja, ägg och vinäger. Rör ihop med hjälp av en ballongvisp.
  4. Sikta resten av ingredienserna till kakan och fortsätt blanda tills du får en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i den fodrade formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  6. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  7. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  8. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  9. Bre frostingen på den avsvalnade kakan och pudra med kakao.
  10. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kakan äggfri genom att byta ut ägget mot 2 msk mjölk.
  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix (jag använde Sempers).

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann Solberg
Ann Solberg
4 månader sedan

Så himla gott blev det!

Petra Missaoui
Petra Missaoui
2 månader sedan

Hej! Kanske låter som en dum fråga, men vad menar du med neutral olja?
/Petra

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x