Oftast när man ska baka något med pumpa så behöver man pumpapuré. Det är, vad jag vet, inget som man kan köpa färdigt i butik utan något som man behöver göra själv. Tur att det är så enkelt att göra då! I det här inlägget kommer jag berätta om två olika sätt att göra pumpapuré på.
Vilka pumpor kan man baka & laga mat med?
- Butternut: Butternut är den matpumpan som är enklast att få tag på, och lätt att använda eftersom den inte har så mycket kärnor. Köttet har en söt, nötig smak som gör den perfekt att baka med. Extra söt och god blir den när man rostar den i ugnen. Skalet är dock väldigt tjockt och grovt och behöver därför skalas.
- Hokkaido: Även denna pumpasort har en söt och nötig smak. Det är en lite mindre pumpasort som ursprungligen kommer från den japanska ön med samma namn. Det som är smidigt med den här pumpasorten är att man inte behöver skala den – det bara att skära upp den, koka eller ugnsrosta som den är!
- Muscat: Den har pumpan har sitt ursprung i USA men odlas idag över hela världen. Muscat är sötare än andra pumpor vilket gör den väldigt trevlig att baka med.
- Delica: Rund, grönstrimmig pumpa. Den har ett mörkt gult fruktkött, söt och nötaktig smak. God att ugnsbaka i halvor.
- Spagetti: Det här är en oval pumpa med trådigt fruktkött, därav namnet. Enklaste sättet att tillaga den på är genom att dela pumpan i halvor och baka eller koka den mjuk. Dra ut det trådiga fruktköttet med hjälp av en gaffel.
Hur länge håller denna pure?
I en lufttät burk i kylen så håller den minst 1 vecka 🙂