Pumpapuré

4 röster
pumpapuré
En guide om hur du gör pumpapuré och vilka pumpor du kan baka med.

Oftast när man ska baka något med pumpa så behöver man pumpapuré. Det är, vad jag vet, inget som man kan köpa färdigt i butik utan något som man behöver göra själv. Tur att det är så enkelt att göra då! I det här inlägget kommer jag berätta om två olika sätt att göra pumpapuré på.

Vilka pumpor kan man baka & laga mat med?

 1. Butternut: Butternut är den matpumpan som är enklast att få tag på, och lätt att använda eftersom den inte har så mycket kärnor. Köttet har en söt, nötig smak som gör den perfekt att baka med. Extra söt och god blir den när man rostar den i ugnen. Skalet är dock väldigt tjockt och grovt och behöver därför skalas.
 2. Hokkaido: Även denna pumpasort har en söt och nötig smak. Det är en lite mindre pumpasort som ursprungligen kommer från den japanska ön med samma namn. Det som är smidigt med den här pumpasorten är att man inte behöver skala den – det bara att skära upp den, koka eller ugnsrosta som den är!
 3. Muscat: Den har pumpan har sitt ursprung i USA men odlas idag över hela världen. Muscat är sötare än andra pumpor vilket gör den väldigt trevlig att baka med.
 4. Delica: Rund, grönstrimmig pumpa. Den har ett mörkt gult fruktkött, söt och nötaktig smak. God att ugnsbaka i halvor.
 5. Spagetti: Det här är en oval pumpa med trådigt fruktkött, därav namnet. Enklaste sättet att tillaga den på är genom att dela pumpan i halvor och baka eller koka den mjuk. Dra ut det trådiga fruktköttet med hjälp av en gaffel.
butternut pumpa

Recept på pumpapuré på två olika sätt.

Koka i vatten

 1. Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
 2. Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna.

Ugnsrosta

 1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
 2. Dela och kärna ur pumpan och lägg på en plåt med bakplåtspapper med köttsidan nedåt.
 3. Ugnsrosta pumpan i ca 30 minuter eller tills att den är helt mjuk.
 4. Låt svalna innan du gröper ur allt kött och mixar till en slät puré.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
sofia
sofia
4 månader sedan

kan man använda en ”vanlig” pumpa sån man köper till halloween ?

sofia
sofia
4 månader sedan

kan man frysa den? isåfall hur länge håller den? håller på att baka din pumpakaka med glasyr och det blev ganska mycket pureé.

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x