Saftig pumpakaka med frosting

Fotograf: Ulrika Pousette

Saftig pumpakaka med len och fluffig frosting.

Vill du göra en riktigt höstig, kryddig, saftig och god kaka så ska du baka denna pumpakaka med frosting. En saftig och porös kaka med både riven morot och pumpapuré som toppas med en len och fluffig vaniljfrosting.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig pumpakaka med frosting

Portioner: 12

Ingredienser

Pumpakaka:

1 dl pumpapuré
1 morot
2,5 dl strösocker
1,5 dl neutral olja
1 stort ägg
0,5 msk äppelcidervinäger
3 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
2 msk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0,5 krm malen muskot
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika

Vaniljfrosting:
100 g smält smör
200 g färskost
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel att pudra på frostingen.

Tips!

  • Gör kakan äggfri genom att byta ut ägget mot 2 msk mjölk.
  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix (jag använde Sempers).

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Pumpakaka:

1 dl pumpapuré
1 morot
2,5 dl strösocker
1,5 dl neutral olja
1 stort ägg
0,5 msk äppelcidervinäger
3 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
2 msk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0,5 krm malen muskot
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika

Vaniljfrosting:
100 g smält smör
200 g färskost
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel att pudra på frostingen.

TIPS!

  • Gör kakan äggfri genom att byta ut ägget mot 2 msk mjölk.
  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix (jag använde Sempers).

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 20×25 cm och ger 12 bitar pumpakaka med frosting.

  1. Pumpakaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Gör pumpapuré enligt detta recept och blanda ihop med den skalade och fint rivna moroten i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, olja, ägg och vinäger. Rör ihop med hjälp av en ballongvisp.
  4. Sikta resten av ingredienserna till kakan och fortsätt blanda tills du får en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i den fodrade formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  6. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  7. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  8. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  9. Bre frostingen på den avsvalnade kakan och pudra med kakao.
  10. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 20×25 cm och ger 12 bitar pumpakaka med frosting.

  1. Pumpakaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Gör pumpapuré enligt detta recept och blanda ihop med den skalade och fint rivna moroten i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, olja, ägg och vinäger. Rör ihop med hjälp av en ballongvisp.
  4. Sikta resten av ingredienserna till kakan och fortsätt blanda tills du får en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i den fodrade formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  6. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  7. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  8. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  9. Bre frostingen på den avsvalnade kakan och pudra med kakao.
  10. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

  • Gör kakan äggfri genom att byta ut ägget mot 2 msk mjölk.
  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix (jag använde Sempers).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?