Saftig chokladtårta

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets kurser

Det är så mysigt att ha en tårtkurs tillgänglig på mobilen, surfplattan och datorn. Det har blivit lite av en vana att bläddra i den efter att jag nattat barnen och gjort mig en kopp kaffe. Jag älskar att se hur andra bakar och tänker kring recept och det ger mig en massa härliga nya idéer på tårtor men också andra bakverk.

En av dem idéerna är den här fantastiskt saftiga chokladtårtan. Den består av mina saftigaste chokladbottnar, fluffig chokladmousse, chokladfrosting, chokladglasyr, chokladmacarons och så lite hallon på det. Ja ni ser ju själva vilken chokladdröm det är. Choklad på choklad på choklad. En enkel men ändå maffig chokladtårta.

Jag kan verkligen rekommendera kursen både för dig som är ny inom bakning och dig som bakat länge. Som ny är den perfekt för att följa bra grundrecept från en erfaren konditor och tårtexpert och med vanan är den så bra att ha tillgänglig i telefonen eller datorn. För kursen har man tillgång till för alltid. Så himla bra! Anger ni koden MKS50 så får ni 50 kr rabatt fram till den 15/8. Ni hittar kursen HÄR.

Receptet på den här tårtan finns alltså inte i kursen så den får ni här. Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig chokladtårta

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (chokladmousse):
300 g mörk choklad
6 äggulor
5 dl vispgrädde

Ingredienser (chokladglasyr):
150 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
chokladmacarons, färska hallon och krossad daim att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (chokladmousse):
300 g mörk choklad
6 äggulor
5 dl vispgrädde

Ingredienser (chokladglasyr):
150 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
chokladmacarons, färska hallon och krossad daim att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Chokladmousse: Grovhacka chokladen och smält i microvågsugn eller vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna. Det är viktigt att den hinner svalna men fortfarande har rinnig konsistens innan du har den i frostingen.
  10. Vispa samman smör och färskost till en riktigt fluffig smet.
  11. Tillsätt den avsvalnade mörka chokladen och vispa till en jämn och krämig frosting.
  12. Spackla din tårta med den och spara gärna lite frosting att dekorera med.
  13. Chokladglasyr: Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  14. Häll upp vispgrädden i en kastrull och låt den värmas på tills att du ser att den är påväg att börja koka.
  15. Ta bort kastrullen från värmen innan den kokar och häll över chokladen. Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.
  16. Låt glasyren svalna och tjockna med fortfarande ha en rinnig konsistens när du dekorerar din tårta med den.
  17. Avsluta med att dekorera med frosting, chokladmacarons, färska hallon och krossad daim.
    Förvara tårtan i kylskåpet i minst 1 timme innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Chokladmousse: Grovhacka chokladen och smält i microvågsugn eller vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna. Det är viktigt att den hinner svalna men fortfarande har rinnig konsistens innan du har den i frostingen.
  10. Vispa samman smör och färskost till en riktigt fluffig smet.
  11. Tillsätt den avsvalnade mörka chokladen och vispa till en jämn och krämig frosting.
  12. Spackla din tårta med den och spara gärna lite frosting att dekorera med.
  13. Chokladglasyr: Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  14. Häll upp vispgrädden i en kastrull och låt den värmas på tills att du ser att den är påväg att börja koka.
  15. Ta bort kastrullen från värmen innan den kokar och häll över chokladen. Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.
  16. Låt glasyren svalna och tjockna med fortfarande ha en rinnig konsistens när du dekorerar din tårta med den.
  17. Avsluta med att dekorera med frosting, chokladmacarons, färska hallon och krossad daim.
    Förvara tårtan i kylskåpet i minst 1 timme innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

1.7 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eva
Eva
3 years ago

Vad gör jag när jag har en 26 diameters form?

Dina
Dina
3 years ago

Hej jag undrar om jag ska baka botten dagen innan hur ska jag bäst förvara dom så att dom är så saftiga som möjligt? Ska man även då vänta med att dela tårtan tills dagen efter. Tacksam för svar <3

Amelie
Amelie
11 months ago

Hej! Hur mycket smör och färskost ska man ha till moussen? Det står inte i receptet

Mira
Mira
25 days ago

Hej! ingredienser och beskrivning till chokladmousse överensstämmer inte

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?