
Idag firar muslimer över hela världen Eid al-Adha och det ska såklart firas med pompa och ståt. Till middag har jag beställt mat från en catering firma, vilket egentligen inte alls är likt mig eftersom att jag lider av duktig flicka-syndromet och alltid ska göra allt själv, utan hjälp haha. Men för en gång skull så har jag övertygat mig själv om att spendera en högtid avslappnad och ostressad. Så maten beställde jag men tårtan den bakade jag i vanlig ordning själv. Hembakat är faktiskt godast och med rätt planering så behöver det varken bli stressigt eller jobbigt att baka en riktigt god och fin tårta.
Den här gången blev det en saftig chokladtårta med två olika bärmousser, blåbärsmousse och hallonmousse. Chokladbotten gör jag alltid efter samma recept. Det är mitt absolut bästa och blir helt perfekt. Jag har använt samma botten i mitt recept på snickerstårta.
Hur jag planerar mina tårtbak:
- Flera veckor innan gör jag tårtbotten. Tårtbottnar funkar utmärkt att frysa in och blir dessutom mycket lättare att skära i utan smul om de är lite halvfrusna när man gör det.
- Fyller med valfri fyllning gör jag ca 1-2 dagar innan tårtan ska serveras. Sedan plastar jag bara in hela tårtan och låter stå i kylskåpet.
- Dagen innan tårtan ska serveras så spacklar jag den och dekorerar den. Ibland sparar jag själva dekorationen till dagen efter, när spacklingen stelnat riktigt ordentligt och blivit helt kall för att göra en perfekt drip.
Receptet på den här drömmiga chokladtårtan med bärmousse bakar jag i en springform med diameter på ca 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (saftig chokladbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
Ingredienser (bärmousse): (detta ska du alltså göra två gånger, en för varje bärsort)
225 g frysta bär av valfri sort (jag använde blåbär för ena lagret och hallon för det andra)
1 dl vatten
saft från 1 citron
0,5 tsk agar agar pulver
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
Ingredienser (chokladfrosting):
150 g mjukt, rumsvarmt smör
300 g färskost
200 g mörk choklad
2 dl florsocker
Ingredienser (drip):
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
färska bär att dekorera med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
- Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
- Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
- Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
- Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
- Under tiden kan du göra bärmoussen. Gör en för varje bärsort som du vill göra mousse på.
- Koka upp frysta bär, vatten och citronsaft i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
- Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
- Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din tårtbotten med moussen och låt stelna i kylskåpet i minst 2h.
- Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och smälta den över ett vattenbad. Låt svalna.
- Vispa ihop färskost och smör krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Är du för hårdhänt i detta steg så kommer frostingen att bli lös.
- Spackla din tårta med frostingen och låt den sedan stå ytterligare 1h i kylen innan du häller på drip:en och dekorerar med bär.
- Grovhacka den mörka chokladen till drip:en och lägg i en värmetålig skål.
- Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
- Låt drip:en svalna helt och hållet innan du häller den över din kalla tårta. Dekorera med färska bär innan drip:en stelnar.
TIPS!
- Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör tårtan äggfri genom att ersätta ägget med 2-3 msk vatten.
- Tårtan gör du enkelt mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken och grädden mot växtbaserad mjölk & grädde och chokladen mot vegansk choklad.
Hej, jag vill testa din fina recept men har aldrig testat Agar agar. Kan man använda gelatin och i så fall hur mycket? Om inte var köper man agar agar?
Mvh Kristina
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går jättebra att byta ut till något annat geleringsmedel. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat! Agar agar finns numera i de flesta mataffärerna ❤️
Följt ditt recept till punkt och pricka. Men moussen stelnar ej. Läser då på Agar-agar-paketet att blandningen ej stelnar om citrusfrukt används – å du anger 1 hel citron i receptet. Hur hänger detta ihop?
Anvisningarna på förpackningen stämmer inte, det är tvärtom 🙂 Har du kokat bärpurén tills sockerkristallerna smält? <3
Detta recept låter fantastiskt gott och så bra med alla möjliga allergianpassningar!
En fråga, går det att utesluta citronen eller ersätta med något annat? Ville gärna göra denna till mina kollegor men en är citrusallergiker!
Tacksam för svar!
Hej! Skulle det funka tror du att kunna spritsa på cholkadfrostingen runt tårtan? Är den fast nog att hålla formen för det?
Hejhej! Det funkar, den är stabil nog 🙂
Pga sjukdom blir firandet av dottern inte av men tårtan står färdig i kylen. Har inte dekorerat den, men frostingen är uppstruken. Går den att frysa och i så fall hur länge klarar den sig i frysen?
Funkar utmärkt att frysa in! Krya på er <3
Kan du göra en video på youtube av det här tårtan??
Om man ska göra denna tårta laktosfritt, vilka andra alternativ funkar då? Tänker på grädde och mjölk. Finns så många olika växtbaserade drycker men känner mig helt vilsen i vilken som passar bäst. Går det bra med sojadryck och sojagrädde till denna tårta? Tacksamma för svar!! ❤
Hejhej! Både laktosfria produkter och sojaprodukter funkar till denna tårta 🙂
Hej! Går moussen att göra någon dag innan man lägger den i tårtan? Och fungerar marängsmörkräm att ha runt att spackla med?
Hejhej! Båda sakerna funkar utmärkt att göra 🙂
Tack så jättemycket för svar!
Hej! Jag undrar om tårtan bli så här hög som bilden eller om man behöver ta dubbelsats på tårtbotten?
Hejhej! Har man samma storlek på formen som jag så blir tårtan så hög ❤️
Hej Camilla 🙂 står i detta nu och ska göra moussen till tårtan. Min fråga: är det 225g bär per sort man ska ha eller totalt?
Per sort ❤️
Hej! Bor just nu i Tyskland och bikarbonat är lite svårt att hitta. Har dock svenskt bakpulver. Går det att ersätta Bikarbonaten med mer bakpulver, eller med något annat? 🙂
Hejhej! Här har du en artikel om detta, lycka till! https://mykitchenstories.se/2017_june_bikarbonat-bakpulver-vad-ar-skillnaden/
Hej! Kan man rädda moussen om den blivit rinnig?
Hejhej! Nej, tyvärr ❤️
Hej! Så smarrig tårta, tack för att du delar med dig! Funkar botten bra även om man tar bort ägget pågrund av äggallergi?
Vänligen Sarah
Hejhej! Ägget funkar bra att bara ta bort, ger en liten konsistensskillnad bara ❤️
Hej hej! När jag hade gjort mossen så vägrar den tjockna och blev bara till en sås. Gjorde då om den men blev samma resultat. Jag följde receptet till punkt och pricka men ändå blev det inte som jag tänkt. Vad tror du gick snett? <3
Hejhej, vad tråkigt att den inte ville stelna. Svårt att säga, kokade du bärpurén tills sockerkristallerna smälte helt? Använde du agar-agar eller annat? Kram!
Hej! Testade detta recept men tyvärr så blev min mousse helt rinnande. Stämmer det att bären ska kokas med 1 dl vatten? Såg ett annat recept du har på en moussetårta då står det att man ska ha 2 msk vatten till 225g bär. Är det kanske därför min mousse blev rinnig?
Mvh Marie
Hejhej! I vilket stadie var den rinnande? När den precis är klar eller efter det att den fått stelna i kylen. Hur varm var bärpurén innan du vispade in den i grädden? ❤️
Vilken supertårta! Jättebra recept, allt blev perfekt utan krångel😊
Hej kan man låta tårtan stå över natten efter steg 12?
Hur lång tid tror du denna tårta tar att laga?
Hejhej, ursäkta sent svar! ❤️ Det går jättebra