Saftig chokladtårta med bärmousse

68 röster
chokladtårta med bärmousse

Idag firar muslimer över hela världen Eid al-Adha och det ska såklart firas med pompa och ståt. Till middag har jag beställt mat från en catering firma, vilket egentligen inte alls är likt mig eftersom att jag lider av duktig flicka-syndromet och alltid ska göra allt själv, utan hjälp haha. Men för en gång skull så har jag övertygat mig själv om att spendera en högtid avslappnad och ostressad. Så maten beställde jag men tårtan den bakade jag i vanlig ordning själv. Hembakat är faktiskt godast och med rätt planering så behöver det varken bli stressigt eller jobbigt att baka en riktigt god och fin tårta.

Den här gången blev det en saftig chokladtårta med två olika bärmousser, blåbärsmousse och hallonmousse. Chokladbotten gör jag alltid efter samma recept. Det är mitt absolut bästa och blir helt perfekt. Jag har använt samma botten i mitt recept på snickerstårta.

chokladtårta

Hur jag planerar mina tårtbak:

  • Flera veckor innan gör jag tårtbotten. Tårtbottnar funkar utmärkt att frysa in och blir dessutom mycket lättare att skära i utan smul om de är lite halvfrusna när man gör det.
  • Fyller med valfri fyllning gör jag ca 1-2 dagar innan tårtan ska serveras. Sedan plastar jag bara in hela tårtan och låter stå i kylskåpet.
  • Dagen innan tårtan ska serveras så spacklar jag den och dekorerar den. Ibland sparar jag själva dekorationen till dagen efter, när spacklingen stelnat riktigt ordentligt och blivit helt kall för att göra en perfekt drip.

Receptet på den här drömmiga chokladtårtan med bärmousse bakar jag i en springform med diameter på ca 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (saftig chokladbotten):

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

Ingredienser (bärmousse): (detta ska du alltså göra två gånger, en för varje bärsort)

225 g frysta bär av valfri sort (jag använde blåbär för ena lagret och hallon för det andra)

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Ingredienser (chokladfrosting):

150 g mjukt, rumsvarmt smör

300 g färskost

200 g mörk choklad

2 dl florsocker

Ingredienser (drip):

150 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

färska bär att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Under tiden kan du göra bärmoussen. Gör en för varje bärsort som du vill göra mousse på.
  10. Koka upp frysta bär, vatten och citronsaft i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din tårtbotten med moussen och låt stelna i kylskåpet i minst 2h.
  13. Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och smälta den över ett vattenbad. Låt svalna.
  14. Vispa ihop färskost och smör krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.
  15. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Är du för hårdhänt i detta steg så kommer frostingen att bli lös.
  16. Spackla din tårta med frostingen och låt den sedan stå ytterligare 1h i kylen innan du häller på drip:en och dekorerar med bär.
  17. Grovhacka den mörka chokladen till drip:en och lägg i en värmetålig skål.
  18. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
  19. Låt drip:en svalna helt och hållet innan du häller den över din kalla tårta. Dekorera med färska bär innan drip:en stelnar.

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan äggfri genom att ersätta ägget med 2-3 msk vatten.
  • Tårtan gör du enkelt mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken och grädden mot växtbaserad mjölk & grädde och chokladen mot vegansk choklad.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

32 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kristina
Kristina
2 år sedan

Hej, jag vill testa din fina recept men har aldrig testat Agar agar. Kan man använda gelatin och i så fall hur mycket? Om inte var köper man agar agar?
Mvh Kristina

Linda
Linda
2 år sedan

Följt ditt recept till punkt och pricka. Men moussen stelnar ej. Läser då på Agar-agar-paketet att blandningen ej stelnar om citrusfrukt används – å du anger 1 hel citron i receptet. Hur hänger detta ihop?

Simone
Simone
2 år sedan

Detta recept låter fantastiskt gott och så bra med alla möjliga allergianpassningar!
En fråga, går det att utesluta citronen eller ersätta med något annat? Ville gärna göra denna till mina kollegor men en är citrusallergiker!
Tacksam för svar!

Fanny
Fanny
2 år sedan

Hej! Skulle det funka tror du att kunna spritsa på cholkadfrostingen runt tårtan? Är den fast nog att hålla formen för det?

Christine
Christine
2 år sedan

Pga sjukdom blir firandet av dottern inte av men tårtan står färdig i kylen. Har inte dekorerat den, men frostingen är uppstruken. Går den att frysa och i så fall hur länge klarar den sig i frysen?

Tamanna
Tamanna
2 år sedan

Kan du göra en video på youtube av det här tårtan??

Mdr
Mdr
1 år sedan

Om man ska göra denna tårta laktosfritt, vilka andra alternativ funkar då? Tänker på grädde och mjölk. Finns så många olika växtbaserade drycker men känner mig helt vilsen i vilken som passar bäst. Går det bra med sojadryck och sojagrädde till denna tårta? Tacksamma för svar!! ❤

Maja
Maja
1 år sedan

Hej! Går moussen att göra någon dag innan man lägger den i tårtan? Och fungerar marängsmörkräm att ha runt att spackla med?

Maja
Maja
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Tack så jättemycket för svar!

Sara Fallahian
Sara Fallahian
1 år sedan

Hej! Jag undrar om tårtan bli så här hög som bilden eller om man behöver ta dubbelsats på tårtbotten?

Emma berg
Emma berg
1 år sedan

Hej Camilla 🙂 står i detta nu och ska göra moussen till tårtan. Min fråga: är det 225g bär per sort man ska ha eller totalt?

Eileen
Eileen
1 år sedan

Hej! Bor just nu i Tyskland och bikarbonat är lite svårt att hitta. Har dock svenskt bakpulver. Går det att ersätta Bikarbonaten med mer bakpulver, eller med något annat? 🙂

Ida
Ida
1 år sedan

Hej! Kan man rädda moussen om den blivit rinnig?

Last edited 1 år sedan by Ida
Sarah
Sarah
1 år sedan

Hej! Så smarrig tårta, tack för att du delar med dig! Funkar botten bra även om man tar bort ägget pågrund av äggallergi?

Vänligen Sarah

Svea
Svea
1 år sedan

Hej hej! När jag hade gjort mossen så vägrar den tjockna och blev bara till en sås. Gjorde då om den men blev samma resultat. Jag följde receptet till punkt och pricka men ändå blev det inte som jag tänkt. Vad tror du gick snett? <3

Marie
Marie
1 år sedan

Hej! Testade detta recept men tyvärr så blev min mousse helt rinnande. Stämmer det att bären ska kokas med 1 dl vatten? Såg ett annat recept du har på en moussetårta då står det att man ska ha 2 msk vatten till 225g bär. Är det kanske därför min mousse blev rinnig?
Mvh Marie

Julia
Julia
1 år sedan

Vilken supertårta! Jättebra recept, allt blev perfekt utan krångel😊

C7E7DD09-E562-4897-BBC0-8FD466BFC4B4.jpeg
Sofie
Sofie
9 månader sedan

Hej kan man låta tårtan stå över natten efter steg 12?
Hur lång tid tror du denna tårta tar att laga?

32
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x