Saffranssockerbullar

56 röster
saffranssockerbullar
Saftiga och fluffiga saffranssockerbullar som bara smälter i munnen.

Häromdagen såg jag Roy Fares och Mr. Cake lägga upp galet vackra saffranssockerbullar aka sugar licks i en väldigt fin form och blev inspirerad att göra något liknande! Så här har ni mina saffranssockerbullar i en liknande form. Jag har ingen aning om det är exakt såhär han formar dem så jag freestyle:ade för att få en liknande form men detta var sjukt enkelt. Lite längre ner i det här inlägget hittar du en steg för steg – video på hur jag formade dessa bullar.

sockerbullar saffran

Sockerbullar är generellt ett livsfarligt påhitt. Speciellt när grunden är en riktigt saftig och fluffig vetebulle. Med saffran blev det sjukt gott! Ni bara måste prova.

Receptet ger ca 30 stycken saffranssockerbullar.

Fyllning:

200 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 msk majsstärkelse

Saffransdeg:

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

1 g saffran

250 g rumstempererat smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Dekoration:

75 g smör

3 dl strösocker

I videon ovan visar jag hur jag formar bullarna.

Gör såhär:

  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Saffransdeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 50×60 cm. Bre ut fyllningen i ett jämnt lager på den utkavlade degen och rulla ihop, från långsidan till en degrulle.
  6. Skär degrullen i 1 cm tjocka skivor. Dra ut varje skiva så att den blir oval. Håll i varje ände av skivan och vrid ändarna åt olika håll, 1 varv, se video ovan för att se vad jag menar.
  7. Placera ut de formade bullarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum på varje plåt. Jag kör på 6 bullar per plåt. Täck bullarna med en duk och låt de jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Pensla bullarna med en blandning av ägg, en skvätt vatten och 1 nypa salt och grädda 1 plåt i taget i mitte av ugnen i ca 15 minuter. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
  10. Dekoration: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna innan du penslar dina bullar med det och doppar dem i strösocker.
  11. Servera direkt eller vänta med att dekorera dem och förvara dem i fryspåsar i rumstemperatur. Det går också bra att frysa dem utan smör och socker på.

TIPS!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofia
Sofia
9 månader sedan

Hur ska man tänka med torrjäst? 🙂

maja
maja
9 månader sedan

Ska degen inte jäsa innan man kavlar ut den alltså? ☺️

Nellie
Nellie
9 månader sedan

Hej, är det nödvändigt att pensla med sockerlag på dessa bullar som du ofta gör på andra recept? Ser framemot att baka!

Bengt Gyltman
Bengt Gyltman
9 månader sedan

Körde med mandelmassa på prov , väntar på jäsningen 🙌
Degen vart kanon !!

Dana
Dana
8 månader sedan

Tack för denna😋Godaste vi någonsin ätit🥰

Cicci
Cicci
5 månader sedan

Såg du använde tråd för att dela bullarna med, så smidigt. Vilken sorts tråd?

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x