Saffranssockerbullar

Saftiga och fluffiga saffranssockerbullar som bara smälter i munnen.

Häromdagen såg jag Roy Fares och Mr. Cake lägga upp galet vackra saffranssockerbullar aka sugar licks i en väldigt fin form och blev inspirerad att göra något liknande! Så här har ni mina saffranssockerbullar i en liknande form. Jag har ingen aning om det är exakt såhär han formar dem så jag freestyle:ade för att få en liknande form men detta var sjukt enkelt. Lite längre ner i det här inlägget hittar du en steg för steg – video på hur jag formade dessa bullar.

Sockerbullar är generellt ett livsfarligt påhitt. Speciellt när grunden är en riktigt saftig och fluffig vetebulle. Med saffran blev det sjukt gott! Ni bara måste prova.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

saffranssockerbullar

Saffranssockerbullar

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse

Saffransdeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Dekoration:
75 g smör
3 dl strösocker

Tips!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse

Saffransdeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Dekoration:
75 g smör
3 dl strösocker

TIPS!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Saffransdeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 50×60 cm. Bre ut fyllningen i ett jämnt lager på den utkavlade degen och rulla ihop, från långsidan till en degrulle.
  6. Skär degrullen i 1 cm tjocka skivor. Dra ut varje skiva så att den blir oval. Håll i varje ände av skivan och vrid ändarna åt olika håll, 1 varv, se video ovan för att se vad jag menar.
  7. Placera ut de formade bullarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum på varje plåt. Jag kör på 6 bullar per plåt. Täck bullarna med en duk och låt de jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Pensla bullarna med en blandning av ägg, en skvätt vatten och 1 nypa salt och grädda 1 plåt i taget i mitte av ugnen i ca 15 minuter. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
  10. Dekoration: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna innan du penslar dina bullar med det och doppar dem i strösocker.
  11. Servera direkt eller vänta med att dekorera dem och förvara dem i fryspåsar i rumstemperatur. Det går också bra att frysa dem utan smör och socker på.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Saffransdeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 50×60 cm. Bre ut fyllningen i ett jämnt lager på den utkavlade degen och rulla ihop, från långsidan till en degrulle.
  6. Skär degrullen i 1 cm tjocka skivor. Dra ut varje skiva så att den blir oval. Håll i varje ände av skivan och vrid ändarna åt olika håll, 1 varv, se video ovan för att se vad jag menar.
  7. Placera ut de formade bullarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum på varje plåt. Jag kör på 6 bullar per plåt. Täck bullarna med en duk och låt de jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Pensla bullarna med en blandning av ägg, en skvätt vatten och 1 nypa salt och grädda 1 plåt i taget i mitte av ugnen i ca 15 minuter. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
  10. Dekoration: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna innan du penslar dina bullar med det och doppar dem i strösocker.
  11. Servera direkt eller vänta med att dekorera dem och förvara dem i fryspåsar i rumstemperatur. Det går också bra att frysa dem utan smör och socker på.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.5 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
18 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofia
Sofia
2 years ago

Hur ska man tänka med torrjäst? 🙂

maja
maja
2 years ago

Ska degen inte jäsa innan man kavlar ut den alltså? ☺️

Nellie
Nellie
2 years ago

Hej, är det nödvändigt att pensla med sockerlag på dessa bullar som du ofta gör på andra recept? Ser framemot att baka!

Bengt Gyltman
Bengt Gyltman
2 years ago

Körde med mandelmassa på prov , väntar på jäsningen 🙌
Degen vart kanon !!

Dana
Dana
2 years ago

Tack för denna😋Godaste vi någonsin ätit🥰

Cicci
Cicci
1 year ago

Såg du använde tråd för att dela bullarna med, så smidigt. Vilken sorts tråd?

Therese
Therese
5 months ago

Hej! Vad använder du för bakmaskin? 😍

Jenny
Jenny
4 months ago

Hejhej ❤️
Tack för en underbar blogg.
Jag förstår inte riktigt hur jag ska göra för att forma bullarna. Jag hittar inte heller någon länk att titta på? Bullarna se fantastiska ut. 😋

Anne
Anne
3 months ago

Dom ser helt underbart goda ut, men hur gör man dom glutenfria?. Står att det ska gå. Och att man ska följa DETTA recept. Men det står inte alls hur man ska göra?.

Tips!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?