Saffransmums med kolaglasyr

Man kan aldrig få för många varianter på kärleksmums. Jag får helt enkelt inte nog och älskar att experimentera med våra kära fikaklassiker. Den här varianten på kärleksmums består av en riktigt saftig mjuk saffranskaka och en drömmig kolaglasyr. Ni bara måste prova!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, och ger 32 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saffransmums med kolaglasyr

Portioner: 32

Ingredienser

Ingredienser (saffranskaka):
200 g smör
1 g saffran
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mjölk

Ingredienser (kolaglasyr):
3 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
3 msk mjölk 3%
kokosflingor att garnera med

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 32st

Ingredienser

Ingredienser (saffranskaka):
200 g smör
1 g saffran
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mjölk

Ingredienser (kolaglasyr):
3 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
3 msk mjölk 3%
kokosflingor att garnera med

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner saffranet. Ställ åt sidan.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Rör ner mjölken i det avsvalnade smöret och häll ner smörmjölksblandningen i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i långpanna, bre ut så att du får en jämn kaka och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna i rumstemperatur medan du gör klasyren.
  8. Ta bort pappret från alla kolor och dela dem i två för hand. Lägg alla kolabitar i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills du har en jämn kolasmet.
  9. Gör hål i kakan med skaftet på en sked eller liknande så att glasyren kan tränga in även i kakan och göra den extra god och saftig. Häll glasyren på kakan och bre ut i ett jämnt lager.
  10. Garnera med kokosflingor och ställ i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du skär kakan i bitar och serverar.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner saffranet. Ställ åt sidan.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Rör ner mjölken i det avsvalnade smöret och häll ner smörmjölksblandningen i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i långpanna, bre ut så att du får en jämn kaka och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna i rumstemperatur medan du gör klasyren.
  8. Ta bort pappret från alla kolor och dela dem i två för hand. Lägg alla kolabitar i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills du har en jämn kolasmet.
  9. Gör hål i kakan med skaftet på en sked eller liknande så att glasyren kan tränga in även i kakan och göra den extra god och saftig. Häll glasyren på kakan och bre ut i ett jämnt lager.
  10. Garnera med kokosflingor och ställ i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du skär kakan i bitar och serverar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hannah
Hannah
3 years ago

Så galet goda!

Emma Lindén
Emma Lindén
3 years ago

Funkar de här att frysa in??? Tänker att måste börja baka snart om jag ska hinna med allt innan jul 😅😬

Annelie N
Annelie N
3 years ago

Går det att använda Dulche de Leche? Istället för kolasås av karameller. Är sugen på att göra den idag.

Linda Green
Linda Green
2 years ago

Julfavoriten! 😋

Tips!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?